Szórakozás / Otthon

Hol vannak ma? A Váratlan utazás egykori szereplői

Közel harminc éve ismerte meg a világ Avonlea-t, a fantázia szülte, Prince Edward-szigeti kisvárost és lakóinak kalandos életét. A Váratlan utazás (szószerinti fordításban Út Avonlea-ba) 1903 és 1912 között játszódik, s a kezdeti, főleg gyermeki csínytevéseket, vidámságokat bemutató kanadai filmsorozat a hetedik évad végére korhű „családregénnyé” formálódik.

Teszi ezt úgy, hogy szinte minden karakter, minden szereplő fokozatosan a néző közeli ismerősévé kezd válni. A megejtő naivsággal megáldott Olivia, a hiperérzékenységét a vaskalapos tanárnő jelmezébe bújtató Hetty King és az életet még csak felfedező, de közben egymást óvó gyerekhad, élükön a nagyvárosból érkező, cserfes Sarah Stanley-vel.

Mindannyian egyszerre a mi hétköznapjaink és egyben egy letűnt korszak megtestesítői. Nálunk a kilencvenes években kezdték vetíteni a Váratlan utazást, de máig felbukkannak némely televízió csatornán a bakancsos, fodros szoknyás lányok, a lovas szekerek és a néha drámai, máskor komikus King család történetei.

Sarah Stanley

A sorozat főszereplője Sarah Polley, aki Montreálból költözött vidéki rokonaihoz. Kezdetben csak átmeneti megoldás volt, majd kiderült, hogy határozatlan ideig marad nagynénjénél, Hetty néninél.

A főszereplőt Sarah Polley játszotta, akinek édesanyja abban az évben hunyt el rákban, amikor a Váratlan utazást forgatni kezdték.

Csak évekkel később, felnőttként tudta meg, hogy vér szerinti édesapja nem az őt és négy testvérét felnevelő brit Michael Polley, hanem Harry Gulkin filmproducer, akivel édesanyja titkos szerelmi viszonyt folytatott.

Az ateista nézeteket valló színész-rendezőt 2006-ban Oscar-díjra jelölték az Egyre távolabb című film forgatókönyvéért.

A kritikusok szerint rendkívül kifejező arcjátéka miatt akár szavak nélkül is képes hitelesen eljátszani bármit. Sarah Polley Torontóban él férjével, lányaik öt és három évesek.

Hetty King

Sarah Polley-nak volt kitől tanulnia a mesterséget. Nem véletlen, hogy extrém kifejező arcjátékára lehet a legbüszkébb, ahogy tehette azt a Hettyt alakító Jackie Burrough színésznő is.

A kilencéves korában családjával együtt Angliából Kanadába emigráló színésznő viszonylag későn kezdte a szakmát, de szinte azonnal elnyerte a legjobb kanadai színésznő díját (1966.) Kevés munkát vállalt, ám azok a szerepek, melyekre igent mondott, emlékezetessé tették, már csak karakteres arcvonásai miatt is.

2010-ben, otthonában hunyt el gyomorrák miatt. Egy lánya született 1967-ben, Zoé Yanovsky.

Olvastad már?  Szülőnek lenni – 50 éve és most

Felicity King

A King testvérek legidősebb tagja, a kisebbeken anyáskodni próbáló Felicity szerepét Gema Zamprogna kapta.

A most 41 éves színésznő a sorozat után elvégezte Kanada legelőkelőbb színi iskoláját, majd megismerkedett a pilates-szel, ötvözte a kettőt és drámai koreográfiákon alapuló táncszínházat nyitott.

2003 óta férjnél van, három gyermeke született, Daniella, Sam és Luka.

Idén, a saját nevén művészeti iskolát alapított és közel tíz éve nem vállal filmszerepeket.

Olivia Dale

A King család közvetlen és csupa mosoly, ám kissé egyszerű tagja Olivia, szerepét Mag Ruffman játszotta a sorozatban.

A kanadai komika már a sorozatban is próbálkozott az újságírással, és a való életben is közel áll hozzá a publicisztika.

Aktív blogger: szabad idejében zoknikat köt, de leginkább lakberendezési ötletekkel áll elő.

Ruffman februárban töltötte be a hatvanat.

 

Alec King

A King családfő odaadó apa, szerető férj és lelkiismeretes kétkezi munkásként jellemezhető a sorozatban.

Cedric Smith azóta betöltötte a 74. évet és bár folk énekesként indult karrierje, végül a színészet mellett kötött ki.

A mikrofon és a gitár azonban egész életét végig kísérte, több zenekart alapított. Kerüli a nyilvánosságot, Catherine Disherrel való válása óta visszavonult.

Fia 1993-ban látta meg a napvilágot, és 67 éves korában egy kislánya is született.

Gas Pike

Felicity nagy szerelme, a kötelességtudó, majd vándorútra induló és teljesen vakon visszatérő Gas karakterét Michael Mahonenre osztotta a CBS 1989-ben.

Fiatalon egyik középiskolai tanára bíztatta, hogy próbálja ki magát a színpadon, ám sokáig ellenállt. Alkalmi munkákból, kertészkedésből élt, 25 éves volt, amikor mégis elment a Váratlan utazás szereplőválogatására.

Eredetileg csak két epizódot szántak a szerepre, de meggyőző alakítása miatt benn tartották a sorozatban és kisebb-nagyobb szünetekkel minden évadban felbukkant. Az ír-finn származású színész – saját bevallása szerint – munkamániás, amellett szeret zsonglőrködni, jégkorongozni, vízisízni. 2004-ben a Sandstorm nevű film megalkotásáért 29 díjat zsebelhetett be világszerte.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást