Otthon / Kert és terasz

Gondoltad volna? A növények is éreznek, nem is akárhogyan!

Számos kutatás bizonyította, hogy a növények is éreznek fájdalmat, sőt sokszor még élő állapotukban kerülnek elfogyasztásra. A hírekben rengeteget lehet hallani az állatok jogairól de mi van a növényekével? Lehet-e érzése egy uborkának és valóban jó dolog-e a vegetarianizmus?

Tényleg igaz?

Minden évnek megvan az a pillanata, amikor először megérezzük a frissen vágott fű illatát és tudjuk, hogy beköszöntött a tavasz, ezzel együtt pedig a jó idő és a napsütés amit még hosszú hónapokig élvezhetünk.

Amíg mi ezt az illatot egy jó élménnyel asszociáljuk, addig a fű, mint növény számára ez korántsem ennyire pozitív.

Ugyanis ez az illat, amit sokan szeretünk nem más, mint azon kémiai összetevők egyvelege, amit a fű azért bocsájt ki magából, hogy jelezze, hogy veszélyben van.

Ennek a hátterében pedig az áll, hogy a növények nem tudnak elfutni, ha veszélyt éreznek, ehelyett olyan vegyi anyagokat termelnek, amik elijeszthetik a bogarakat és rágcsálókat.

Ez az egyszerű példa már önmagában is elég bizonyíték arra, amit sokan elfelejtenek: a növény is élőlény, tehát egyenértékű bármilyen állattal, vagy emberrel.

Kommunikáció?

Felmerülhet bennünk, hogy ha ezek az élőlények elég fejlettek ahhoz, hogy érzékeljék a bajt, akkor képesek-e kommunikálni, akár egymás között, vagy netán velünk is.

Olvastad már?  Biztos, hogy szerelmes vagy? Érzések, amik tévútra visznek

Ez egy elég rázós kérdés lehet minden vegetáriánus számára, a válasz pedig nem biztos, hogy túl étvágykeltő. A németországi Bonn-i Egyetem kutatása érdekes eredményekre jutott.

Tudósok egy lézerműködésű mikrofon segítségével vizsgáltak számos növényt, miközben megvágták, vagy épp leszakították őket, az eredmény pedig meglepő lett.

A felvett hanghullámok ugyanis kimutatták, hogy minden egyes alkalommal, amikor a növényeket sérülés érte, „sírásban” törtek ki azáltal, hogy hallható módon különböző gázokat eresztettek ki magukból.

Annak ellenére, hogy ezek a hangok az emberi fül számára hallhatatlanok, a kísérlet segítségével bizonyították, hogy az uborkák például szó szerint kiabálnak, amikor felszeleteljük őket, a virágok pedig sírnak, ha leszakítjuk egy levelüket.

Ha ez még nem lenne elég, a Missouri-Columbia Egyetem kutatói azt is bizonyították, hogy a növények jelzik egymásnak, ha az egyiküket baj éri, így a többi el tud kezdeni védekezni – gondolj csak vissza a fű példájára.

A növények információ áramlása

Néhány szkeptikus tudós azonban mindezek ellenére úgy gondolja, hogy az az élőlény, ami nem rendelkezik aggyal, képtelen felismerni a veszélyhelyzetet, vagy félelmet, esetleg fájdalmat érezni.

Olvastad már?  5+1 szobanövény, amit imádnak a lakberendezők: ennek is van trendje!

Ezt megcáfolandóan egy másik kutatás szintén érdekes eredményeket mutathat fel bizonyítékul, hogy a növények nem csak éreznek, de kommunikálnak is.

Egy tudós egy németországi erdőben beoltott egy érett jegenyefenyőt szénizotóppal, ami többek között a növények növekedését is segíti.

A kutatás néhány napja alatt pedig kimutatták, hogy harminc méteres körzetben minden fában megtalálták ezt az anyagot, mert az „idősebb” jegenyefenyő „értesítette” a többi növényt, hogy egy tápláló összetevő van a birtokában, amit a gyökereken keresztük eljuttatott a „fiatalabb” cserjék törzsébe is.

Fantasztikus, nem igaz?

Mitévők legyünk?

Első hallásra valóban rémisztő lehet, hogy minden, ami ezen a földön élőlény, az egyben érző lény is.

Az emberiség sokszor tudatosan, sokszor pedig akaratán kívül bántja az állatokat és a növényeket, ezzel pedig Földanyát is.

De mindennek ellenére az élet egy véget nem érő körforgás és ennek a körforgásnak a rendjébe beletartozik a tápláléklánc működése is.

Amit mi, emberek tehetünk az pedig csupán annyi, hogy amire szükségünk van, azt magunkhoz vesszük, amire pedig nincs, azt tiszteljük és szeretjük, legyen az állat, vagy növény.

Ha pedig a saját részünkről gondoskodunk a természet tiszteletéről, már többet tettünk a Földért, mint sokan mások.