Arc / Stílus

Felnőttként is pattanásokkal küzdesz? Ez lehet az oka

Felnőttként is pattanásokkal küzdesz? Ez lehet az oka

A pattanások rengeteg tinédzser életét nehezítik meg. Ilyenkor sokakat azzal biztatnak, hogy pár év és elmúlik ez a kellemetlenség. De mi történik akkor, ha a pattanások még felnőttként is jelen vannak életünkben? Számtalan olyan tényező hozzájárulhat a kialakulásukhoz, amelyről talán nem is sejtesz. Hogy melyek ezek, máris eláruljuk!

A reggeli kávéd

Nem a kávéban lévő koffeinnel van a probléma ezúttal, hanem a tejjel, amit hozzáadsz.

Jó, ha tudod, hogy egy 2005-ös tanulmány szerint, amit a Harvard Egyetem kutatói végeztek, a sovány tej fogyasztása előidézheti a pattanások kialakulását.

Szerencsére ez többnyire nem igaz a sajtra és a joghurtra, így ezeket bátran fogyaszthatod. Ha a te esetedben is a tej okozza a problémát, próbáld ki például a mandulatejet a kávét.

Az edzés utáni turmixod

Alapvetően nem a turmixokkal van a baj szerencsére, hanem a fehérjeporral, amit sokan beletesznek edzés után az italukba, hogy elősegítse az izomzat növekedését.

Brazil kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a smoothie-khoz adott protein növelheti a pattanások kialakulásának esélyét.

Éppen ezért azt javasolják, ha pattanásokkal küzdesz, inkább kerüld ezt el és helyette fogyassz egyéb, fehérjében gazdag természetes élelmiszereket.

A munkád

Nem azt mondjuk, hogy azonnal hagyd ott a munkádat, de ha nagyon stresszes életet élsz, akkor ne csodálkozz azon, ha felnőttként is tele vagy pattanásokkal.

Biztosan észrevetted már, hogy egy-egy nehéz, feszült időszakot nagyon nehezen visel a bőröd. Mindennek tudományos magyarázata is van, a Wake Forets Egyetem kutatásai szerint a stressz képes előidézni a pattanások kialakulását.

Erre pedig csupán egy megelőző módszer létezik, a stresszt próbáld ellensúlyozni testmozgással, meditációval és jógával.

A diétád

Sajnos a különböző diéták is tartalmazhatnak olyan elemeket, amelyektől előjönnek a pattanásaid.

Ha kerülöd a fentebb említett tejet és fehérjeport, ezek mellett is van még egy olyan élelmiszer, amely a kutatók szerint rosszat tehet a bőrödnek: a halfélék.

Bár az egészségünk érdekében érdemes gyakran fogyasztanunk, tudnunk kell, hogy a halak a bennük lévő olaj miatt az arra érzékenyeknél pattanásokat is okozhatnak.

A nassolásod

Bármennyire odafigyelünk az étkezésünkre, néha megesik, hogy nem tudunk nemet mondani egy-egy finom és csábító falatnak.

Ez természetes és nem is szabad, hogy hatalmas lelkiismeret-furdalásod legyen emiatt, csupán figyelmeztetünk, hogy a cukorbevitel nem csak a testsúlyra, de a pattanások kialakulására is hatással lehet.

Lehet az egy sütemény, keksz vagy éppen kóla, a bennük lévő cukor megemeli a vércukorszintet, ez pedig egy olasz kutatás szerint pattanásos bőrt eredményezhet.

A testsúlyod

Nem csak a magas vércukorszinttel, hanem a kelleténél magasabb testtömeg-indexszel (BMI) is kapcsolatba hozható a pattanásos bőr – állítják a kutatók.

Mint mondják, a magas BMI-vel rendelkező nőknél nagyobb a policisztás petefészek szindróma kialakulásának veszélye, amely hormonváltozásokat és ezzel együtt pattanásokat is előidézhet.

Ügyelj az életmódodra, étkezz egészségesen és mozogj többet.

A dohányzásod

Ha nem dohányzol, akkor ez a pont rád nem vonatkozik, ám ha mégis elszívsz néhány szálat naponta, akkor van egy rossz hírünk: ez a szokás nem csak az egészségedet károsítja, hanem pattanások kialakulásához is vezethet.

Olasz kutatók egyértelmű összefüggést mutattak ki a dohányzás és a felnőttkori pattanások kialakulása között, épp ezért azt javasolják, mindenképp szokj le róla.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást