Otthon / Hobbi

Fantasztikus design ötletek, amikre a krétafestéket használhatod

Manapság abszolút slágernek számít a krétafesték a lakberendezésben – nem véletlenül! Amellett, hogy tökéletesen testre szabhatod, élvezheted minden előnyét a lakás bármelyik szegletében. Lássunk néhány inspirációt!

Krétafal a konyhában

Az egyik legjobb hely, ahol a krétafestéket bevetheted, az a konyha. Itt gyűlik össze a család apraja, nagyja, és innen indulnak a reggelek is, egyszóval ez az a helyiség, ami a leginkább interaktívnak számít.

Hol máshol kaphatna helyet egy méretes üzenőfal? Dizájn elemnek ugyancsak tökéletes, hiszen felfúrhatsz rá polcokat, virágtartókat, ragaszthatsz rá képeket, betűket.

Emellett, ha mágneses krétafestéket veszel (vagy vásárolhatsz ilyen tapétát is), a gyerekek rajzait, vagy kisebb-nagyobb cetliket, számlákat is rögzíthetsz egyazon felületen. Mivel a mágneses krétafal meglehetősen drága (ezt a speciális festéket az országban pedig alig-alig lehet venni), felfúrhattok egy fémlapot a falra, amit átfesthettek krétafestékkel. Az eredmény ugyanaz!

Válaszd a gyerekszobába

Ha a konyhába tökéletes választás a krétafal, akkor a gyerekszobába pláne. Gyakorlatilag kivédhetetlen, hogy a gyerekek itt-ott összefirkálják a falat, akkor miért ne csinálhatnák mindezt legálisan?

Egy-egy komplett falat is átfesthettek krétafestékkel, de ha sikerül beszerezni egy méretre vágott falapot, az ugyancsak szolgálhatja ezt a célt. Sőt, előnye, hogy mozgatható, így nyáron kivihetitek az udvarra, a teraszra.

A gyerkőc úgyis alkothat rajta, hogy te közben gond nélkül ténykedhetsz a lakásban, miközben őt is szem előtt tartod – elegendő csak az adott helyiségbe vinni a táblát. Ha pedig maradnál az eredeti tervnél, a gyermeked garantáltan imádni fogja, hogy mindig aktualizálhatja a falát. Ez kisgyermekkorban éppúgy előny, mint kamaszként!

Olvastad már?  Apró lakberendezési trükkök, amivel prospektusba illőre alakíthatod otthonodat

Hasznosítsd újra a régi képeket

A régi képkereteket bármikor újrahasznosíthatod egy kis krétafesték segítségével. Persze te magad is készíthetsz keretet és táblát egyaránt, de ha mániád az újrahasznosítás, akkor a régi, méretes faliképek szintén kiváló alapot biztosítanak ehhez a projekthez.

Nincs más dolgod, mint egyszerűen szétszedni a képet, lefesteni a hátoldalt, végül pedig visszatenni a keretet az újragondolt alapra. És hogy hol hasznosíthatod az így kapott felületet?

Gyakorlatilag bárhol! Ha nincs szíved falra festeni, akkor ez remek megoldás számodra, éppúgy, ahogy a gyermekeknek szánt hordozható tábla. Nem muszáj egyébként úgy tekintened a krétatáblára, amit mindig testre kell szabni. Önmagában éppúgy betöltheti a dekoráció funkcióját, mint bármilyen más falra szánt kép, vagy matrica.

 

Névre szóló poharak

Nem a világ legtartósabb módja a krétafesték, amennyiben névre szóló poharakat gyártasz, de ez is egy jó alternatíva. Főleg akkor megfelelő választás, ha épp csak egy kevés maradék festéked van, amit persze nincs szíved kidobni.

Bármilyen poharat, bögrét dekorálhatsz így, és persze nem csak akkor vetheted be, ha buli készülődik. Kifejezetten aranyos megoldás, ha pl. a párodat leped meg egy lefestett bögrével, amire akár minden nap új feliratot írhatsz. Egészen másként indul a nap, ha vár minket egy csésze forró kávé, és egy kedves üzenet!

Olvastad már?  Ezek a legjobb színek az előszoba falára: a lakberendezők szerint

Persze a születésnapi bulik alkalmával is bevetheted ezt a trükköt. Ugyan valószínű, hogy elmaszatolódik a pohárra írt név, teljesen eltűnni nem fog, így mindenki megismeri majd a sajátját.

 

Esküvőn is használhatod

Az esküvők manapság a kreatív és egyedi megoldásokról híresek, mindenki próbál valami újat mutatni a vendégeinek. A sok egyéb, fantasztikus praktika mellett jó választás a krétafesték is, amit gyakorlatilag bármelyik terepen alkalmazhatsz.

Használhatod az üdvözlés során, készíthetsz segítségével ültető kártyákat, miniatűr díszeket. Megkérheted a vendégeket, hogy írjanak nektek egy krétatáblára, amit aztán üvegeztethettek, és így akár a közös otthonotok falára is kitehetitek.

Mivel krétafestékkel akár kartonra is festhetsz, készíthettek egy nagy alapot, amivel lehet majd fotózkodni, vicces képeket csinálni. Vágjatok lyukakat a fejeknek, alaknak pedig rajzoljatok, fessetek vicces figurákat – de persze hagyjatok helyet a vendégek kreativitásának is!