Haj / Stílus

Fakó, fénytelen haj? Ez az 5 dolog is okozhatja, pedig nem is gondolnád

Fakó, fénytelen haj? Ez az 5 dolog is okozhatja, pedig nem is gondolnád

Mindenki fényes hajat szeretne, és egész évben azt szeretné, de nyáron, amikor olyan szépen csilloghatnának rajta a napsugarak, még vonzóbbá válik az erős, egészséges, csillogó frizura. Ne hagyd, hogy az alábbi okok visszatartsanak attól, hogy neked is ilyen legyen!

Hőformázás

Biztosan észrevetted már, hogy ha beszárítod vagy kivasalod a hajadat, akkor az egy kicsit fényesebbé teszi a frizurádat – ez azért van, mert az egyenes szálakon szebben tükröződik a napfény.

Éppen ezért, ha nem olyan csillogó a hajad, mint szeretnéd, nagy valószínűséggel választhatod a hővel történő formázást, de ezzel csapdába ejted saját magadat: ez ugyanis a hajszálak tengelye mentén bekövetkező töréshez, úgynevezett Trichorrhexis nodosa-hoz vezet, ami látványosan fakóbbá, élettelenebbé teszi a hajat.

Így, ha hosszú távon szeretnél csillogó tincseket, ne tedd ki erős hőnek a hajadat, mikor nem muszáj, és még a szárításhoz is használj hővédő permetet!

Napfény

A napfény képes kiszívni a hajfesték színét, ezért nyaranta gyakrabban kell felfrissítened a festett haj színét – ez nem újdonság azoknak, akik színezik a hajukat. De tudtad, hogy a nap akkor is fakíthatja a hajadat, ha soha nem is festetted a tincseidet?

Az UV fény ugyanis felnyithatja a kutikulákat és megtörheti a pigmenteket, ezzel sprőddé, élettelenné téve a hajadat. A megoldás az lehet, ha a legerősebb napsütéses órákban kalappal vagy kendővel véded a hajadat, egyébként pedig UV-védelemmel ellátott hajápolót használsz.

Ha a szabadban töltött nap végén száraznak érzed a hajadat, akkor mosd meg langyos vízzel, és használj rajta csak balzsamot.

Hajfestés

De hát éppen a ragyogó, fényes hajszín miatt jársz a fodrászhoz, akkor hogy lehet, hogy éppen a hajfestéstől lesz fakó a hajad?! Sajnos a festéshez minden alkalommal fel kell nyitni, majd visszazárni a hajszálak szerkezetét, hogy a pigmenteket be lehessen juttatni.

Minél többször történik ez meg, a hajszálak felülete annál sérültebbé válhat, és kevésbé tükrözi majd vissza a fényt.

Hajregeneráló kezelést a fodrászodtól is kérhetsz, de otthon is sokat tehetsz a tincsek egészségének visszaállításáért: használj hetente egyszer proteint tartalmazó hajmaszkot és kerüld az olyan hajápoló vagy hajformázó termékeket, amik alkoholt tartalmaznak.

Korpa

A korpa nem csak télen okoz bosszúságot a kabátodra hullva.

A fejbőrön megjelenő, természetes zsírral elkeveredve az egész hajhosszon megtapadhatnak a kis lemezkék, amelyek a hajszálakon egyfajta bevonatot képezve fakóvá, fénytelenné teszik azokat.

A megoldást természetesen a korpával való leszámolás jelentheti.

Érdemes olyan samponnal próbálkozni, ami nem csak korpásodás ellen hatékony, de cink proteint is tartalmaz, mert így egyszerre hidratálja is a hajadat.

Az étrended

Lehet, hogy most csak legyintesz, hogy de hát te szuper egészséges fitnesz diétát követsz, de még így is előfordulhat, hogy nem viszel be eleget azokból a vitaminokból és ásványi anyagokból, amelyek a hajad fényét garantálják.

Az egészséges haj növekedéséhez – ami aztán biztosan csillogni is fog – alapvetően proteinre, valamint omega3-zsírsavakra van szükség.

Ezekből biztosan eleget viszel be a szervezetedbe, ha minden étkezéskor odafigyelsz rá, hogy legyen belőlük a tányérodon: adj az ételedhez egy kevés chia magot, egy marék mandulát vagy diót, és nem csak a hajad lesz fényesebb, te is jobban fogod érezni magadat!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást