Otthon / Dekor

Ezzel az 5 lakberendezési praktikával könnyű lesz rendben tartani a konyhádat

Amikor megterveztem a konyhámat, néhány fontos kikötésből nem voltam hajlandó engedni. Szerettem volna, ha sok hely jut a pakolásnak, ha minden praktikusan kézre áll, továbbá, ha könnyű rendben tartani. Így született meg a plafonig bebútorozott, méretes szigettel kibővített és minimalista konyhám. De milyen berendezési praktikák segíthetnek, ha szeretnéd a tiédet is pár pillanat alatt rendbe tenni?

Könnyen tisztántartható felületek

Az egyik legfontosabb szempont, hogy olyan burkolatokat, anyagokat válogass össze, amik nem túl kényesek.

Egy konyhát, étkezőt sosem tudsz teljesen makulátlanra súrolni, mindig elő fog bukkanni egy-egy morzsa, egy szál anyag a törölgető rongyból, vagy egy csepp víz a mosogatóból.

Nem mindegy azonban, hogy ezek a nyomok szemet szúróan éktelenkednek, vagy csupán pár centiről észrevehetőek… Érdemes olyan burkolatokat válogatnod, amik anyagukban mintásak, erezettek, hiszen ezek elnyelik a kisebb maszatokat, foltokat.

Ha valamiből egyszínűt szeretnél, akkor az legyen a bútorlap, a pultot, a csempét és a padlót célszerű mintás alapanyagokból összeválogatnod.

 

Vízálló felületek

Az én konyhámban nagyon ritkán fordulnak meg zsíros dolgok, de még így is rendszeresen törölgetnem kell a csempét – óhatatlanul fröcsög a paradicsomszósz és biztos, hogy hetente egyszer kifut a tészta, vagy a rizs.

Ezzel már az albérletben is szembesültem, ezért a saját konyhámban szerettem volna különösebb megerőltetés nélkül rendet tartani.

Olvastad már?  Rakj rendet a leszedett karácsonyfadíszek között - egyszer és mindenkorra!

Emiatt a konyhába és az étkezőbe lemosható falfestéket vásároltunk, aminek már többször is nagy hasznát vettük.

Persze, a sima festéket is úgy-ahogy le lehet mosni, de a vízálló változatoknak érezhetően más a felületük.

Elég, ha letörölöm nedves ronggyal az odafröccsent (adott esetben megszáradt) ételmaradékot, és nyoma sincs a foltnak.

 

Kevés nyitott felület

Folyton jönnek-mennek a divatok a konyhai trendekben, a nyitott felületek is hol felbukkannak, hol eltűnnek – azt azonban nem lehet kétségbe vonni, hogy az ajtó nélküli polcok a legkevésbé sem praktikusak.

Ahol sokszor van pára, gőz, ahol rendszeresen sürgünk-forgunk, ott bizony a felületeken is sokkal előbb megül a por.

Nagyon szépek tudnak lenni az itt-ott polcokkal megtört konyhaszekrények, de azzal számolnod kell, hogy ezeket jóval gyakrabban kell takarítani. Nem csak azért, mert hamarabb koszosak lesznek, hanem mert egyértelműen szem előtt vannak.

Ezzel szemben a becsukható ajtók nem csak védik a poharakat, edényeket, hanem még el is rejtik az esztétikai hibákat.

Sőt, egyértelműen rendezettebbnek hatnak!

 

Praktikus konyhai szigetek

A konyhám alapterületre nem túl nagy, viszont nem akartam, hogy L-, vagy U-alakban kanyarodjon, mert akkor annyira elválasztottuk volna az étkezőt, hogy az már nem tűnt praktikusnak.

Ezért döntöttem a sziget mellett, aminek a pultfelülete hasonlóan nagy, de a korábban említett példákkal szemben teljesen körbejárható.

Olvastad már?  10 modern lakberendezési ötlet, ami minden konyhának jól áll

Így nem zártuk be a konyhába vezető utakat, viszont rengeteg helyem van az előkészítésre – nem beszélve arról, hogy az összes edényem befért a sziget alsó részébe.

Ide került a kihúzható konyhai kukánk is, amit direkt úgy terveztem, hogy a szigetről bele lehessen söpörni a szemetet, tehát sosem kell a konyha egyik feléből a másikba cipelnem azt, ami útközben jó eséllyel piszkot hagyna maga után.

 

Ne hagyj sok holmit elől

A konyhapultot nem is igazán használom a sütés-főzés során, mert az előkészítésre ott a sziget, ennek ellenére sincs túl sok konyhai gép elől.

A mikrón és a kávéfőzőn felül semmi sincs kéznél, tényleg csak azok a kisgépek vannak szem előtt, amiket minden nap használunk. A többit sem rejtettem mélyre, kéznél van a botmixer, a turmix, de a konyhai rendezettség és a könnyed tisztántartás egyik alappillére, hogy a lehető legkevesebb holmi legyen elől.

Sokkal gyorsabb és egyszerűbb úgy rendet rakni, hogy csak le kell fertőtleníteni a pultot egy mozdulattal, mint amikor mindenhol kisebb-nagyobb holmik akadályozzák a rendrakást.

Ráadásul, ha tényleg sok a felesleges kiegészítő, akkor azok valószínűleg zavarnak majd a főzés közben is és nagyobb eséllyel hagysz koszt magad után.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást