Életmód / Család

Ezt érzi válás után a gyerek – Így segíthetsz neki, hogy ne sérüljön lelkileg

A válás a házaspár egyik felének sem könnyű, de a legnehezebben kétségtelenül a gyermekek viselik. Rájuk fokozottan oda kell figyelni, hogy megússzák nagyobb lelki sérülések nélkül ezt az időszakot. Nézzük, mit éreznek a kicsik a válás után és hogyan segíthetsz nekik!

Bizonytalanság

Ha már közölted gyermekeddel a hírt, hogy el fogtok válni, bizonytalanság érzése támadhat benne, épp ezért nagyon fontos, hogy sokat beszélgess vele.

Mondd el neki, hogy attól, hogy már nem fogtok együtt élni, ugyanúgy a szülei maradtok, mindig mellette álltok és szeretni fogjátok őt.

Tudassátok vele, hogy számotokra ő a legnagyobb kincs, nincs oka aggodalomra, hozzátok bármikor fordulhat.

Bezárkózás

Amikor elmondod a gyermekednek, hogy el fogtok válni, akkor számtalan kérdés merülhet fel benne. Előfordulhat, hogy elhalmoz majd kérdésekkel, válaszokra vár, hogy megnyugodhasson.

Történhet azonban úgy is, hogy a válás híre után ő maga nem fog kérdezősködni és azt látod majd rajta, hogy inkább magába fordul és bezárkózik, mégis mindenképp beszélgess vele, bírd őt szóra és nyugtasd meg.

Meg kell bizonyosodnod róla, hogy jól van és magyarázd el neki, hogy miért döntöttetek a válás mellett.

Olvastad már?  5 dolog, amit 5 év házasság után már érdemes tudni

Szomorúság

A gyermek számára mérhetetlen szomorúságot okozhat, amikor megtudja, szeretett szülei elválnak. Beleszületett egy családba, amely most szétszakadni látszik, pedig ő azt gondolta, az idill soha nem érhet véget.

Szomorúságát csak tovább fokozhatod, ha sokat veszekszel a (volt) férjeddel vagy a válás után azt hallja tőled a gyermeked, hogy szidod őt.

Épp ezért, az ő érdekében muszáj egy normál, baráti kapcsolatot kialakítanod az exeddel.

Mindig a kisfiad vagy a kislányod legyen az első, az ő érdekeit és boldogságát helyezzétek minden fölé. A viták és csúnya szavak nemcsak szomorúságot, hanem lelki sérüléseket is okozhatnak neki.

Harag

A válás híre megdöbbentheti gyermeked annyira, hogy nem csak kettőtöket fog hibáztatni, de az egész világra mérges lesz.

Számára még nagyon nehéz felfogni, hogy az általa úgy szeretett szülők mostantól már nem élnek együtt.

Ne szidd le, ha azt látod, hogy hirtelen elkezdett rosszul viselkedni és kiabálni. Ebben az esetben is sokat segít, ha leülsz vele beszélgetni.

Próbáld meg neki logikusan elmagyarázni, miért döntöttetek így, beszéljetek arról, mi fog ezek után történni.

Olvastad már?  Ennyiféle szülőtípus létezik – válaszd ki, hozzád melyik áll legközelebb!

Legyetek azon a volt pároddal, hogy a gyermek minél kevesebbet érzékeljen a válásból, továbbra is szervezzetek neki izgalmas, játékos programokat és legyetek mellette.

Reménytelenség

A válást nagyon nehéz feldolgoznia a gyermekeknek, az érzékenyebbeknek pedig különösen nagy nehézséget okoz.

Lehetséges, hogy bármennyire próbálkozol, sokat beszélgetsz vele, próbálod felvidítani, azt látod rajta, hogy továbbra is nagyon csendes és szomorú, akkor lehetséges, hogy érdemes lenne segítséget kérned.

Előfordulhat, hogy a válás miatt nem tud a tanulásra koncentrálni, a jegyei romlanak és viselkedési problémái lesznek.

Ilyenkor ne habozz, bátran fordulj gyermekpszichológushoz. Szakértő lévén sokat segíthet nektek, és ez nem azt jelenti, hogy te nem vagy jó szülő!

Számolj le az előítéletekkel és gondolj a gyermeked jövőjére.