Utazás / Otthon

Ezek az ország legkisebb települései: jártál már valamelyiken?

Itt aztán tényleg mindenki ismerhet mindenkit! Némelyik zsáktelepülésre talán úgy tűnhet, a madár sem jár, pedig igazi természeti kincsekre, értékes történelmi emlékekre bukkanhat itt a kiránduló.

Felsőszenterzsébet

Zala megye egyik legkisebb települése Lenti járásban található, területe 8,24 négyzetkilométer és a 2015-ös adatok szerint 16 állandó lakosa van.

Bár a település aprócska, történelme annál nagyobb: írásos említést először 1334-ben tesznek róla, és az is tudható, hogy egykoron állt itt egy templom, melynek védőszentje Szent Erzsébet volt – innen ered a település elnevezése is.

A falu sokáig csak nehezen, rossz földúton volt megközelíthető, így igazán soha nem nőtte ki magát, építkezési anyaga sokáig szinte kizárólag a fa volt.

A néprajzilag értékesebb épületek, tárgyak egy része ma a Göcseji Falumúzeumban látható, a településen pedig egy-két szép, zárt verandájú épület őrzi a századfordulós téglaépítések emlékét.

Tornabarakony

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi járásban áll ez a mindössze 8,19 négyzetkilométeren elterülő kis falu, ami a Wikipédia listáján, a 2014-es népszámlálási adatok szerint 14 lakosával még a negyedik legkisebb településnek számít az országban, a 2015-ös adatok alapján azonban már jóval több állandó lakosa van – szám szerint 22.

A településről írásos említést először 1427-ben tettek, a környék egészen a 17. századik a Barakonyi család tulajdonában volt, majd a török időkben elnéptelenedett. Az 1720-as években a környéket görögkatolikus vallású jobbágyok lakták be, ez a vallási csoport ma is többségben van a parányi településen.

Olvastad már?  7 érdekes tény a női mellekről, amiről a férfiak általában nem tudnak

Ha erre jártok, érdemes egy kis kirándulást tenni a természetben is: a Barakonyi-patak völgyében különleges vadvirág, a mocsári kockásliliom nyílik.

Tornakápolna

Ugyancsak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, szintén az Edelényi járásban található Tornakápolna, ami azonban még Tornabarakonynál is kisebb, mindössze 4,02 négyzetkilométer, de a népsűrűség 2014-ben jóval nagyobb lehetett, ugyanis a KSH adatai szerint itt is éppen 14-en laktak ekkor. (A jóval nagyobb népsűrűség egyébként négyzetkilométerenként 2, illetve 3 lakost jelent. A 2015-ös adatok szerint azonban az állandó lakosok száma már csak 12 fő.

Egy biztos, a környék tökéletes nyugalmat áraszt: a kicsiny zsákfalu közvetlenül csak Szinpetriből, a többi környező településről csak kerülőúton érhető el. Aggtelektől mindössze 10 km-re, 350 méteres tengerszint feletti magasságon, egy hegyen fekszik, pazar kilátással a környező dimbes-dombos vidékre. Tornakápolna egyébként is békés kis falu: egyike annak a három magyar településnek, ahol 2002 és 2006 között egyetlen bűnügy sem történt.

Ha erre jártok, csodáljátok meg a régi lakóházakat, melyeket hagyományos népi építészeti elemek (fatornác, kontyos tető) gazdagítanak, vagy látogassátok meg a faragott fejfákat az erdei tisztáson lévő temetőben.

Olvastad már?  5 gyöngyszem magyar falucska, ahol zavartalanul romantikázhattok

Gagyapáti

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Encsi járásban foglal el 3,23 négyzetkilométernyi területen ez a parányi település, melynek mindössze 10 állandó lakosa van.

A Cserhát dombvidékén fekvő zsákfalut a krónikák először 1256-ban említik.

A település az Aba nemzetség, illetve a nemzetségi Sármonostor birtoka volt.

Tornakápolna mellett Gagyapáti is szerepel azon a rövid listán, amelyen azok a települések kaptak helyet, ahol a 2002 és 2006 között egyetlen bűncselekményt sem követtek el.

Iborfia

A törpefalu Zala-megyében, a zalaegerszegi járásban található, de tényleg csak az találja meg, aki keresi, hiszen mindössze 2,59 négyzetkilométer foglal el, állandó lakosainak száma pedig a 2014-es KSH adatok szerint 8, a 2015-ös adatok szerint 11 fő.

A középkor óta létező település lakossága az elmúlt száz évben erősen megfogyatkozott, az elköltözőket a jellegzetes, dimbes-dombos zalai vidék sem tartotta itt, a maradók pedig lassan elöregedtek. A településen ma nincs posta vagy üzlethelyiség, mobilboltok járművei látják el az itt maradt lakókat.

Aki idelátogat, azt a minitelepülés nyugati részén álló horgásztó vonzhatja, de ha erre visz az utatok, érdemes megnézni a köztemetőben álló, három 150 év körüli kislevelű hársot. Az egyik matuzsálem fa törzsét 2015-ben 425 centiméteresnek mérték!