Otthon / Háztartás

Ez a lakás 10 legkoszosabb pontja – Ismerős?

Hacsak nem töltesz minden nap valamennyi időt takarítással, szinte biztos, hogy nincs mindig patyolattisztaság a lakásodban. Azt viszont csak kevesen tudják, egy otthonnak melyek a legkoszosabb pontjai; még annak ellenére is, ha igyekszel rendet tartani. Az alábbi 10 területre mostantól érdemes egy kicsit nagyobb figyelmet fektetni, mert ezek a legpiszkosabb részei egy háznak!

Sütő

Valószínűleg hetente legalább egyszer-kétszer használod, ezért is fontos tisztán tartani a sütőt – noha tény, hogy egyszerű összekoszolni, sokszor észrevétlenül is.

Elég csak egy kicsit jobban megdönteni a tepsit, máris kifolyhat az olaj a belsejébe, vagy pizzasütésnél lecsöppenhet a sajt, és ha nem takarítod fel azonnal, a következő sütésnél még jobban beleég a felületbe.

Takarítási tipp: Keverj össze két-három kanál szódabikarbónát némi vízzel, hogy a végén pasztaszerű állagot kapj, majd ezzel dörzsöld át a sütő belsejét.

Ha megvan, pár percet várj, hadd fejtse ki hatását a keverék, végül pedig töröld le papírtörlővel.

 

Tűzhely

Ha már a konyhában járunk, a tűzhelyről sem feledkezhetünk meg.

Ezt még egyszerűbb összekoszolni, hiszen elég csak egy kis tojást sütnöd, máris kifröccsenhet az olaj, apró foltokat hagyva maga után.

Azonban minél tovább a felületen maradnak a szennyeződések, annál nehezebb lesz letakarítani róla, arról nem is beszélve, hogy nem túl higiénikus így használni.

Takarítási tipp: Ha üvegből készült tűzhelyed van, használj ecet oldatot, hagyd rajta 10 percig, majd töröld le.

Minden más esetben jó ötlet, ha hidrogén-peroxidot keversz össze szódabikarbónával, ez a hatékony vegyület ugyanis a makacs szennyeződéseket is percek alatt feloldja.

 

Mosogató

Rengeteg baktérium rejtőzik a mosogatóban, hiszen itt mosod le például a húsokat, és megesik, hogy néha egy-két napig állnak a tányérok a mosogatóban.

A kórokozók viszont sajnos gyorsan elterjednek a belső felületen, ami miatt hamar kellemetlen szagokkal találhatod szemben magad, ráadásul a fertőzésveszély is megnő.

Nem véletlenül mondják, hogy a mosogatószivacsban több baktérium található, mint egy WC-ülőkén!

Takarítási tipp: Időnként fertőtlenítsd ki a mosogatót, például szódabikarbóna segítségével.

Töltsd fel meleg vízzel, majd önts hozzá szódabikarbónát, és hagyd állni egy kis ideig.

Ezek után egy szivaccsal töröld át a csapot is!

 

Zuhanyrózsa

Azokon a területeken, ahol a keményebb víz jellemző, a vízkő hamar összegyűlhet, és ennek eredményeképp kis fehér lerakódást vehetsz észre a zuhanyrózsán.

Ezt viszont egy idő után nagyon nehéz eltávolítani belőle, és nem mellesleg így a baktériumok is felhalmozódhatnak benne.

Ezért a fürdőszoba takarításánál nem szabad kifelejteni ezt a részletet sem!

Takarítási tipp: Amennyiben a zuhanyrózsa fejét le tudod szedni, áztasd be ecetes vízbe egy kis időre.

Ez segít lebontani a vízkövet, és a következő használatnál már a vízsugár is erősebb lesz.

 

WC-kagyló

Nem nagyon szorul magyarázatra, miért van ott a listán a WC is.

A mellékhelyiség különösen nagy figyelmet igényel, hiszen hamar elterjednek benne a baktériumok, és komoly fertőzéseket is el lehet kapni egy olyan ülőkétől, amit nem tisztítanak elég gyakran.

Ez persze az otthonodban nem túl valószínű, de ennek ellenére is muszáj nagy figyelmet fordítani rá.

Ráadásul a WC-ben is felgyülemlik a vízkő, amitől ugyancsak fontos volna megszabadulni, hiszen a barna foltok nem keltenek szép látványt.

Takarítási tipp: Használj fehér ecetet és citromot! A savas keverék leoldja a lerakódásokat és fertőtlenít is: egy nedves ruhadarabbal dörzsöld át a WC-kagyló belsejét a keveréket használva, lehetőleg minél erősebben. A leghatékonyabb megoldás persze az, ha erre az időre leengeded a vizet a WC-ből.

 

Kuka

Sokszor már az megoldja a kellemetlen szagok problémáját, ha kiviszed a lakásból a szemetet, de így is rengeteg veszélyes baktérium marad észrevétlenül a kuka belsejében!

Szakértők szerint a legjobb, ha hetente minimum egyszer kitakarítod ezt is, hiszen megesik, hogy kiszakad a szemeteszsák, vagy kifolyik belőle valami.

Takarítási tipp: Egy antibakteriális törlőkendővel töröld át a kuka belsejét, minél alaposabban!

Ez máris fertőtlenít és megszabadít a káros kórokozók jelentős részétől, ráadásul kellemesebb lesz a szaga is.

 

Lambéria

Manapság elég sokan küzdenek allergiával, ami különösen a tavaszi szezonban erősödik fel, de sokakban fel sem merül, hogy milyen sok por gyűlik össze a lambérián!

Emiatt viszont többet tüsszögsz, és az orrod is hamarabb bedugul, mint más helyiségekben.

Sajnos a port lehetetlen a házon kívül tartani, különösen egy nagyobb városban, de már szimplán csak attól is felgyülemlik a szobában, ha kiteregeted a ruhákat vagy lecseréled az ágyneműt.

Takarítási tipp: Először mindig száraz, mikroszálas ruhával töröld át a lambériát, hogy első körben felszedd a port.

Csak ezt követően használj vizes ruhát, máskülönben nem tudod kellőképp eltüntetni a porcicákat, és csak szétkened őket a felületen.

 

Ablakok

Az ablakokat nehéz tisztán tartani, hiszen hiába mosod le őket alaposan, egy nappal később már ismét látszik rajtuk a por.

De azt talán nem is tudtad, hogy ez is a lakás egyik legkoszosabb részének számít, pont amiatt, hogy milyen gyakran kell takarítani őket.

Takarítási tipp: Keverj össze némi vizet fehér ecettel, majd ezt töltsd bele egy szórófejes flakonba.

Ha ez megvan, spriccelj végig az ablakon belőle, várj egy picit, majd száraz mikroszálas ruhával töröld le róla.

 

Szőnyeg

A szőnyeg az egyik legnagyobb mumus a tisztaság terén.

Hiába porszívózol fel alaposan, közelebbről szemügyre véve akkor is láthatod, hogy maradtak benne hajszálak, kisebb szennyeződések, ha pedig van háziállatod, akkor a szőre is biztosan ott van az anyagban.

Ráadásul már azzal is rengeteg baktériumot viszel bele, ha kinti cipővel rálépsz, hiszen ki tudja, milyen kórokozók találhatóak a talpán.

Takarítási tipp: Forró vizes gőzöléssel lehet a legjobb eredményt elérni, de ha erre nincs lehetőséged, havonta legalább egyszer szaladj rajta végig kefével, majd ezután porszívózd ki.

Kisgyermekes családoknál profi tisztítók segítségét is érdemes igénybe venni!

 

Billentyűzet

A laptopod, számítógéped billentyűzetére elég egyetlen pillantást vetned, máris láthatod, hogy nagyon poros, és könnyen bekerülnek a gombok közé a különféle szennyeződések is.

Pláne, ha szeretsz a gép előtt enni; de ha az ágyban használod, vagy a szabadban, a por még gyorsabban belekerül.

Fontos, hogy megpróbáld minél tisztábban tartani, hiszen baktériumok tekintetében sem túl higiénikus, ráadásul a készülék minősége is fokozatosan romlik ilyenkor.

Takarítási tipp: Próbáld meg kirázni belőle a port, amennyire csak tudod; ha van lehetőséged rá, érdemes szétszerelni is – de ezt tényleg csak akkor, ha értesz hozzá, ugyanis kísérletezni nem érdemes.

A boltokban pedig már kapható billentyűzettisztító spray és zselé is, ami pillanatok alatt kiszedi a koszt belőle!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást