Életmód / Egészség

Erre nem is gondoltál: 5 rémisztő következmény, amivel a súlygyarapodás járhat

A bikiniszezon közeledtével sokakban felébred a lelkesedés, és nekiállnak a fogyókúrának, pedig szerintünk centiktől függetlenül, minden testnek kijár, hogy egy gumimatracon lebegtessék kicsit! Az egészséges testsúly elérése viszont ettől még remek cél lehet, elsősorban azért, mert a felesleges kilók az egészségedre is kedvezőtlen hatással lehetnek.

Rosszabbodik tőle az allergiád

Lehet, hogy elsőre nem is jutna eszedbe, de az allergológusok szerint az ideális testsúly megőrzése segíthet, hogy az allergiád tünetei se rosszabbodjanak.

A túlsúly ugyanis komoly terhet jelent a tüdőnek, a hasi zsír összenyomja a belső szerveket, amik így nyomást gyakorolnak a tüdőre, egy allergiás betegnek pedig, aki egyébként is légzésproblémákkal küzd, ez nagyon komoly hátrányt jelenthet.

Az ideális testsúly elérésével jellemzően a tüdőkapacitás is javul, amitől a beteg az allergia tüneteit kevésbé érezheti megterhelőnek.

Hátfájás és alvászavar

A fölösleges kilók komoly megterhelést jelentenek a gerincnek és az ízületeknek is, így a túlsúly elég gyakran vezet hátfájáshoz.

A hátfájás viszont alvászavart okozhat, aminek hosszabb távon még súlyosabb következményei lehetnek.

Az állandó kimerültség gyakorlatilag az egész szervezetre rossz hatással van, csökken a koncentrációképesség, lassul a reakció idő, hosszabb távon pedig akár a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség sőt a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is növelheti, ha valaki soha nem képes kipihenni magát.

Olvastad már?  Ha nem akarod felrúgni a diétádat: így készülj a hétvégi kerti partikra

Rosszabbul bírod az alkoholt

Lehet, hogy ez elsőre nem tűnik olyan rettenetes és ijesztő következménynek, de nem egyszerűen arról van szó, hogy kevesebbet tudsz inni, hiszen erre legyinthetnél: többet nem is akarsz, legfeljebb alkalmakkor koccintasz, vagy egy-egy pohár bort iszol a vacsorád mellé.

A krónikus elhízás azonban olyan mértékben megterheli a májat, hogy az adott esetben már ekkora méreganyagot sem lesz képes lebontani.

Szélsőséges esetben akár az is előfordulhat, hogy néhány évtized alatt májzsugor alakul ki, még akkor is, ha csak mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztottál életed során.

Családalapítási problémák

Azt sokan tudják, hogy a túlsúly csökkenti a fogamzóképességet mind a férfiak, mind a nők esetében, de egy várandósság előtt egyébként is ajánlott megfelelő kondiba hozni magadat, mert ha a baba össze is jön, a túlsúly akkor is veszélyeztetheti a kicsi és az anya állapotát is a továbbiakban.

A túlsúlyos kismamák sajnos nagyobb eséllyel számolhatnak a terhességi cukorbetegség kialakulásával, de a születési rendellenességek esélye is magasabb, ha a kismama túlsúlyos, vagy egészségtelenül sok plusz kilót szed fel a várandóssága alatt.

Olvastad már?  A „semmi vacsi” diéta előnye és hatása a testedre

A saját szakálladra fogyókúrába kezdeni a terhesség alatt persze semmiképpen sem jó ötlet, mindenképpen kérd ki erről az orvosod véleményét, ő tud majd segíteni a megfelelő étrend megtalálásában.

Epekövek

Azt szinte mindenki tudja, hogy az elhízás a koleszterinszint növekedéséhez vezet, ami már önmagában sem túl jó hír, de azt tudtad, hogy a magasabb koleszterinszint a rendkívül fájdalmas koleszterin-epekövek kialakulását is valószínűbbé teszi?

A rossz hír az, hogy a rendkívül gyors fogyás is megterhelheti a szervezetedet, például ennek következtében is kialakulhatnak a kövek, így mindenképpen arra kell törekedni, hogy a krónikus elhízást inkább megelőzni próbáld.

Ha pedig már fogyni szeretnél, azt mindenképpen a saját korlátaidat figyelembe véve, a testedet nem túlterhelve, türelmesen és lehetőleg orvosi felügyelet alatt tedd meg.

Így teszed a legjobbat magaddal és a testeddel is!