Stílus / Divat

Bojtos, kötött vagy karimás? Ilyen sapkafazon illik az arcformádhoz

Bizonyára észrevetted, hogy a különböző fazonú sapkák közül általában nem mindegyik áll jól. Mindez teljesen természetes, hiszen más-más arcformával rendelkezünk, így lehet, hogy a barátnődhöz remekül illik egy bojtos darab, míg hozzá nem igazán passzol. Cikkünkben most utánajárunk, kinek mi áll jól!

Hosszúkás arc – szőrmesapka

Ha hosszúkás az arcformád, magas a homlokod, emellett csúcsosabb az állad, figyelj arra, hogy olyan sapkát válassz, amely kissé kerekdeddé varázsolja az arcodat.

Mindenképp kerüld azokat a darabokat, amelyből kilátszik a frufrud és hátulra nyúlik a bojtja vagy a vége, ez ugyanis még jobban hosszít.

Inkább olyanokat hordj, amelyek szélesítenek, ilyen lehet például egy nagy karimájú kalap vagy egy svájcisapka, esetleg a nerc és szőrmesapka.

Szögletes arc – kissé oldalra vagy hátra lógó sapka

Amennyiben szögletes az arcformád, akkor mindenképp figyelned kell rá a sapka megválasztásánál, hogy enyhítsd és finomítsd ezeket az erős vonásokat.

Épp ezért kerüld a kis karimájú kalapokat, ezek ugyanis nem rejtegetnek semmit.

Helyette válassz minél szélesebb, nagyobb karimájú darabokat, amelyek egyensúlyozzák az állkapocs-, a homlok- és az arccsontok szélességét.

A kissé oldalra vagy hátralógó sapkák, mint például a svájcisapka, szintén enyhítik a vonásaidat.

Ideális lehet számodra továbbá a 40-es éveket idéző harangszabású kalap is.

Szívformájú arc – golfsapka

Ha az arcod szívformájú, azaz az arccsontod viszonylag széles, az állad pedig kissé csúcsos, akkor érdemes olyan sapkát választanod télre, amelyek elvonják ezekről a figyelmet.

Ideális lehet számodra egy kisebb karimájú, kissé felfelé magasodó kalap, az úgynevezett fedora, lényeg, hogy a karima ne legyen sokkal szélesebb, mint az arccsontod.

Jó választás lehet továbbá egy baseballsapka jellegű darab, a svájcisapka, esetleg a golfsapka.

Ha pedig kötött sapkát szeretnél, ügyelj arra, hogy vékony fonalból legyen kötve, ez ugyanis kevésbé szélesíti az arcodat.

Kerek arc – hátralógó, bojtos sapka

Ha kerek formájú az arcod, akkor olyan sapkát érdemes választanod, amely elrejti a kerekded alakot, illetve ellensúlyozza azt.

Ha nagyjából egyenlő az arcod hossza és szélessége, illetve az arccsontodnál szélesedik ki leginkább, akkor egy magasított, hosszított fazonú sapka, esetleg egy átlagos karimájú kalap áll jól neked.

Olvastad már?  5 sikkes sapkabarát frizura a téli hónapokra

Kerüld az aprócska méretű sapkákat, ezzel ugyanis pont az ellenkező hatás érhető el: hangsúlyozzák a kerek formát.

Olyat viselj inkább, amit egy kissé hátrahúzhatsz, kilóghat belőle a frufrud. A bojtos, hátul vagy oldal lelógó végű fejfedők hosszítják az arcot, így ez is jó választás lehet számodra.

Ovális arc – minden típus

Ha ovális az arcformád, azaz a homlokod kissé szélesebb, az állad kissé kúpos, az arccsontod pedig kissé kiemelkedő, akkor igazán mázlista vagy!

A téli sapkák közül ugyanis szinte kivétel nélkül minden fazon jól áll neked.

Bátran variálhatsz és válogathatsz a különböző stílusok között, vegyél fel olyat, ami épp tükrözi a hangulatodat, meglátod, nagyon jól fog mutatni rajtad.

Legyen szó egy retró stílusú kalapról vagy egy méretes kötött sapkáról, esetleg egy egyszerű fejpántról, érdemes tartanod mindegyikből egyet-egyet a szekrényedben!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást