Párkapcsolat / Szerelem

Az okok, amiért az emberek kitartanak egy boldogtalan kapcsolat mellett

Az okok, amiért az emberek kitartanak egy boldogtalan kapcsolat mellett

Ideális esetben boldogok vagyunk a párkapcsolatunkban, hiszen mi másért vágnánk bele? De mégis, biztosan te is ismersz olyan embert, aki csak panaszkodik a párjára, folyton vitatkoznak, mégsem szakítanak egymással. Kívülállóként csak értetlenül nézzük őket, azon gondolkodva, vajon miért nem vetnek véget a viszonyuknak. Sokan viszont az alábbi okok miatt maradnak egy boldogtalan kapcsolatban.

A kölcsönös függőségi elmélet

A pszichológusok mai napig igyekeznek megérteni, miért van az, hogy egyesek képesek kilépni a boldogtalan kapcsolatukból, míg mások minden negatívum ellenére kitartanak mellette.

A kölcsönös függőségi (vagy interdependencia) elmélet szerint minden ember felméri magának a közös életből származó előnyöket és a hátrányokat, és amennyiben előbbi felülmúlja a másodikat, úgy elégedettek a partnerükkel.

Vagyis, hiába vannak gyakori veszekedések a kapcsolatban, más területeken többet kapnak vissza a párjuktól.

Túl sokat fektettek bele

Mégis, az elméletek alapján általában három oka van annak, hogy a boldogtalan kapcsolatban megmaradnak a felek.

Az egyik gyakori indok, hogy már nagyon régóta együtt vannak, és úgy érzik, túl sok időt, energiát és pénzt öltek a kapcsolatba.

Már sajnálnának kilépni belőle, hiszen ez azt jelentené, hogy csak elvesztegették az idejüket, és ezeket az éveket már sosem kaphatják vissza.

Ezért inkább kitartanak egymás mellett, és elhiszik, hogy hiába érzik magukat boldogtalannak, a kapcsolat a hossza miatt nagyon értékes.

Nem találnak jobbat

Az interdependencia másik elmélete szerint sokan azért ragaszkodnak a rossz házassághoz, mert nem hisznek abban, hogy találnának a jelenleginél jobbat is.

Titokban attól rettegnek, hogy ha a szakítás mellett kötelezik el magukat, hosszú távon megbánják, mert nem sikerül megismerkedniük valaki mással.

Ebben talán szerepet játszik az egyének kora is, hiszen minél idősebbek vagyunk, annál kevesebb lehetőségünk nyílik a randizásra.

Emiatt sajnos sokan maradnak a működésképtelen kapcsolatban.

Remélik, hogy később jobb lesz

A harmadik gyakori indok pedig az, hogy az adott pillanatban megfelelőnek érzik a felek a kapcsolatukat, és bíznak abban, hogy a jövőben ez méginkább fejlődni fog.

Ebben az esetben valójában nem az aktuális boldogság miatt maradnak egymással a felek, hanem azért, mert bíznak benne, hogy a problémák rövidesen megoldódnak.

Amikor épp hullámvölgybe kerülnek, az nem a szakítás felé löki őket, hanem motivációt ad számukra a megoldások keresésére.

A gond csak ott van, ha ezek a völgyek sosem érnek véget, és a felek elkezdenek belefásulni a viszonyba.

Előnyök és hátrányok

Szakértők szerint általában az elköteleződés azon alapszik, hogy mennyire látnak esélyt a felek egy boldog jövőre.

Hosszú távú kapcsolatoknál ez elengedhetetlen feltétel, és a legtöbben azért maradnak meg egymás mellett, mert hisznek ennek sikerében.

Amíg több az előny, mint a hátrány, addig működőképes a viszony. Ugyanez a helyzet például azoknál is, akik nem együtt terveznek jövőt, hanem afféle barátság extrákkal kapcsolatban vannak.

Amikor ennek előnyei eltűnnek, mert az egyik fél többet kezd érezni, és korlátozná a másikat, a viszonynak vége szakad. Mert tudatalatt azt vizsgáljuk, milyen az előnyök és hátrányok aránya.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást