Otthon / Szórakozás

Az elmúlt évek legjobb önsegítő könyvei – Méltán van hatalmas sikerük

Az elmúlt évek legjobb önsegítő könyvei – Méltán van hatalmas sikerük

Nem vagyok olyan típus, aki szereti az önsegítő könyveket, olyan meg végképp nem, aki az ezoterikus, „minden okkal történik”, „be kell vonzani a jót” szövegeket elhiszi. De van néhány olyan kötet, ami még az én igencsak magasra tett ingerküszöbömet is eléri – ezek olyan könyvek, amik úgy segítenek, hogy közben nem akarják megváltoztatni a világot vagy téged, és nem is mentenek fel az alól, hogy a sorsod csakis a saját kezedben van. Az alábbi köteteket bátran ajánlom bárkinek, aki nem szereti az önsegítő maszlagot, de mégis kicsit jobbá tenné a mindennapjait, a szerelmi életét, vagy éppen a munkahelyi teljesítményét.

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete

Nagyon örülök neki, hogy ez a könyvecske már magyarul is megjelent, én még angolul olvastam ugyanis, és nagyon jólesett a lelkemnek.

Ez a könyv nem akar több lenni annál, mint ami: néhány igencsak rövid oldalon keresztül megtanít téged arra, hogy valójában a hozzáállásod szabályozza a hangulatodat, és igenis vannak olyan dolgok, amikre nem kéne az idődet pazarolnod.

Gondolj bele, mennyi energiád megy arra, hogy olyan dolgokon aggódsz és izzadsz, amiken úgysem fogsz tudni változtatni.

Mark Manson elmondja, hogy mi az, amin tényleg érdemes görcsölni, és azt is, hogy ezen kívül minden mást le kell sz*rni, különben a lelki békédet áldozod fel egyszerű hülyeségek oltárán.

Aliza Licht: Leave Your Mark

Ezt a könyvet viszont nem találtam meg magyarul, de sebaj: nem kell hozzá túl nagy angol tudás, hogy valaki el tudja olvasni, olyan, mint egy young adult könyv, egyszerű és érthető.

Aliza Licht Az ördög Pradát visel stílusában osztja meg az olvasókkal azt, hogyan is lett sikeres, és hogy milyen hozzáállás kell szerinte ahhoz, hogy valaki tényleg jól csinálja a munkáját, és elérjen valamit a szakmájában.

Félig szuper olvasmány, félig pedig tanulságos tanmese, nagyon jó stílusban megírva.

Meik Wiking: Hygge – Avagy a boldogság titka

Nem véletlen, hogy a skandináv életérzés annyira menő lett mostanában: a befelé fordulás, megnyugvás, mindfulness a nyugati mintára épülő rohanó világban nem egyértelmű, északon azonban még mindig gyakorolják.

A Hygge csak az egyik olyan könyv, ami ezt az életérzést mutatja be, ezen kívül van még rengeteg másik, ami valamilyen téren kapcsolódik ahhoz, hogy mindenkinek egy kicsit le kellene nyugodnia, megállni a rohanó világban, és saját magára figyelnie.

Példát vehetünk az északi emberekről, akik a hosszú, napsütés nélküli hideg hónapokban is képesek nyugodtak és vidámak maradni, valószínűleg jórészt az életfelfogásuk miatt – aminek a hygge is jócskán része.

Richard Wiseman: Kapd össze magad!

Nagy híve vagyok annak, hogy valójában annyin múlik a boldogságunk, hogy hogyan látjuk a velünk történő dolgokat, hiszen mások cselekedeteit nem tudjuk befolyásolni.

A Kapd össze magad! pontosan ezt vallja: a saját viselkedésünk, saját gondolkodásmódunk határozza meg azt, hogy milyen a hangulatunk, és mi történik velünk, valamint rávilágít, hogy itt az ideje kilépnünk a „körülmények áldozata” szerepből.

Ha jólesne egy kis gatyába rázás, ez lesz a te könyved!

Emily St. John Mandel: A tizenegyes állomás

Ez a könyv igazi kakukktojás a listán, mivel nem a szó szoros értelmében vett önsegítő kötet – nem fogsz benne találni tippeket és trükköket arra, hogyan éld a legjobb életedet, viszont segít más színben látni a világot körülötted, és felfedezni, hogy mennyi mindent veszünk magától értetődőnek, amit nem kéne.

A regény egy olyan világba repít el, ahol egy vírus kiirtotta az emberiség jó részét, a társadalom pedig összeomlott, hiszen egymásra vagyunk utalva.

Ahogy a főhősök nosztalgiáznak arról, milyen volt egy szobába belépni, és egy kattintással világosságot csiholni, az ember átgondolja, mennyire szerencsés is, hogy egy ilyen technológiailag fejlett világban él, és rögtön átértékeli, milyen dolgokon nyavalyog a mindennapokban.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást