Otthon / Kert és terasz

Apró, de gyönyörű kerti tavak, amiknek nálad is lesz helye

Apró, de gyönyörű kerti tavak, amiknek nálad is lesz helye

Van valami a tükröződő, fodrozódó vízfelszínben, amit ellenállhatatlanul szépnek és megnyugtatónak találunk. Kevesen vagyunk viszont olyan szerencsések, hogy egy tengerparton vagy akár csak egy tó partján áll a házunk – de az is elég lehet, ha egy aprócska kerted van. Hiszen ezek a parányi kis kerti tavak ott is remekül fognak mutatni!

Kettő az egyben

Egy kicsit nagyobb vízfelületre vágysz, de nem szeretnéd, hogy a kerti tó elfoglalja az egész hátsó kertet, és ne maradjon tér, amit aktívan használhatsz, akkor építtesd rá a kerti pihenőt a tó tetejére!

Itt tudsz olvasgatni, kávézni, vagy csak egy jó ízűt beszélgetni, miközben élvezheted saját tavacskád közelségét.

Érdemes könnyen mozgatható megoldást választani, mert ez megkönnyíti a kerti tó karban tartását.

 

Használd ki a holt tereket!

Egy ösvény tövében, egy járda mellett vagy a ház oldalában biztosan van olyan terület, amin nem jártok, viszont egy nem hagyományos formájú kerti tó éppen elférne oda.

Nem kell, hogy a tavad feltétlenül „tó alakú” legyen, nyugodtan gondolkodj szokatlan formákban, egyedi megoldásokban, olyanban, ami a te kertedbe illik.

Ettől csak még izgalmasabb lesz a végeredmény, és még jobban fogod szeretni a saját kis tavacskádat.

 

Építkezz fölfelé!

Ha kevés a hely, amit a kerti tóra tudsz szánni, mindig jó ötlet lehet vertikálisan építkezni, azaz fölfelé haladva „megnagyobbítani” a tavat.

Egy kis csobogó vagy néhány szikla egy egészen apró tavat is izgalmasabbá tesz, anélkül, hogy még több helyet venne el a kertedből.

Érdemes kísérletezni a megvilágítással is, a vízből érkező fény ragyogóbbnak, és így nagyobbnak érezteti a víztükröt.

 

A vadon közepén

Ha csak egy parányi területet is tudsz a kerti tónak szánni, érdemes lehet azt a növényzet sűrűjébe ültetni.

A tavat közvetlenül körülölelő zöldtől ugyanis a hangulat sokkal természetesebb, meghittebb lesz, így nem az lesz a benyomásod, hogy pici a vízfelület, hanem az, hogy egy titkos kert eldugott szegletére bukkantál.

Ha még egy kis pihenő részt is kialakítasz a tó közelében, akkor biztos lehetsz benne, hogy kicsi vagy nagy, sok örömödet leled majd a kerti tóban.

 

Építsd körbe!

Nem mindenkinek tetszik az elvarázsolt kert hangulat, és olyan is van, hogy nem megoldható a növények telepítése a tó mellett.

Ilyenkor érdemes valamilyen cserepes növénnyel természetközelibbé tenni a hangulatot.

A párhuzamos elrendezés itt egy római fürdő hangulatát idézi meg, az összhatás sokkal komplexebb, egységesebb lesz, pedig a valóságban nem igényelt különösebben nagy kertrendezést a tó területének kialakítása.

 

Talpalatnyi területekre

Ha tényleg minimális hely áll rendelkezésedre, vagy nem tudsz a földbe tavat ásni, akkor gondolkodhatsz egy szabadtéri akváriumban is!

Mielőtt egy ennyire kicsi területre halakat telepítenél, mindenképpen konzultálj szakemberrel a lehetőségeidről, ő segíthet eldönteni, hogy jól éreznék-e magukat az állatok a mini kerti tavadban.

De akkor se keseredj el, ha a díszhalakról le kell mondanod: néhány szép kaviccsal és vízi növénnyel is kedves színfoltja lesz a mini tó a kertednek.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást