Kert és terasz / Otthon

Álomszerű pázsit? Nem olyan nagy ördöngösség a gyepesítés

Álomszerű pázsit? Nem olyan nagy ördöngösség a gyepesítés

A kert többi részét tekintve kifejezetten egyszerű bánni a fűvel. Legalábbis jóval könnyebb gondozni, mint szakszerűen metszeni a gyümölcsfákat, vagy éppen a rózsabokrokat. Ez az üdítő, látványos alap azonban nem csupán dísz, hanem kertünk alapja is egyben. De hogyan tudod könnyedén befüvesíteni a kertedet?

Első probléma, a gyomok

A legtöbb kertet elcsúfítják a gyomok, ami tulajdonképpen környezeti, éghajlati adottság, ezért is olyan nehéz őket száműzni.

A kisebb virágos kertek esetében aránylag könnyű a dolgod, csupán annyit kell tenned, hogy kihúzod őket, esetleg elfeded díszkővel, mulccsal a felületet, hogy tovább távol tartsd a nemkívánatos gazokat.

A gyeppel már más a helyzet, hiszen minden ilyen műveletnek nyoma marad, ráadásul időnként úgy tűnhet, szélmalomharcot vívsz a gyomok ellen, amik sokkal szívósabbnak tűnnek, mint a direkt telepített növények és fűcsomók.

Szerencsére azonban több megoldás is létezik arra, hogy neked is csodás kerted lehessen, bármennyire reménytelennek tűnik a helyzet.

Teljesen új gyep telepítése

Amennyiben a nulláról indulsz (mert pl. házat újítasz fel, aminek a kertje is elhanyagolt, vagy teljesen új helyen építkezel), a legjobb, ha gyomirtóval kezdesz. Kalkulálnod kell vele, hogy néhány hetes, de inkább hónapos programról van szó a tökéletes végeredmény érdekében.

Hogy miért? Először el kell pusztítanod minden gyomot a permetszer segítségével – ezután nem ajánlatos kimenni az udvarra. Ha a gaz elpusztult, ki kell tisztítani a felületet, és el kell kezdeni öntözni. Furcsa, nem igaz?

Mégis így kell tenned, ugyanis kihajtásra serkented azokat a magokat, amik idáig pihentek, és amik később tönkretehetnék a csodás fűmezőt. Ha kihajtottak, jöhet az újabb permetezés; ezt addig kell ismételned, amíg teljesen kopár terepet nem kapsz.

Jöhet a fűmag elvetése

Érdemes átrotálni, kiegyenlíteni a kertet, miután minden gazt kiöltél belőle, hiszen így felfrissíted a talajt, és egyúttal a tápanyag utánpótlásról is gondoskodhatsz, amennyiben szükséges. Ezután jöhet végre a fűmag elvetése!

Nem érdemes spórolnod a mennyiséggel, ugyanis minél sűrűbben sikerül elvetni a füvet, annál kisebb az esélye annak, hogy ismét megjelennek a gazok.

Ha mégis felütnék a fejüket, már jóval könnyebb dolgod lesz, hiszen csak egy-egy csomót kell eltávolítanod.

Ezzel azonban nem érdemes késlekedni, hiszen a gyomnövények nagyon gyorsan nőnek, és még hamarabb gondoskodnak a terjeszkedésről, szétszórják magjaikat. Mindig próbáld gyökerestől eltávolítani őket!

Gyepesítés gyeptéglával

Nem csupán magról ültethetsz, ha gyepesítésről van szó, hiszen vásárolhatsz gyeptéglát, ami jóval gyorsabb, mind az előkészítést, mind a növekedést illetően. Egyetlen hátránya van csupán: jóval drágább, mint előbb említett társa.

Általában nehezebb is egyedül megvalósítani segítségével az álomkertet, ugyanis nagyobb szakértelmet igényel, mint a fűmag arányos elvetése.

Ha azonban nem probléma az extra kiadás, nyugodtan válaszd ezt a lehetőséget, amit gépekkel és háttértudással villámgyorsan elkészítenek neked.

Az időtartamot tekintve itt is érdemes 3-4 héttel kalkulálnod, ugyanis ennyi ideig nem szabad rálépni a téglákra. Nagyon fontos azonban a megfelelő öntözés ez idő alatt!

A gyep tökéletesítése

Mindenképpen meg kell törnöd valahogy a gyepet, hiszen az udvaron fogtok közlekedni – ha nem is feltétlenül a bejárathoz, akkor a kemencéhez, vagy a fa alá rejtett padhoz. Emiatt gondolnod kell egy kis kerti útra, vagy tipegőre.

Tervezése során alapvető, hogy mindig a lehető legrövidebb utat válaszd. Emellett, egy másik tökéletesítési lehetőség a szegélyek lágyítása, annak érdekében, hogy ne legyen túlságosan merev és rideg a kert. Erre a célra leginkább a különféle virágok, bokrok alkalmasak.

Kiválasztásukkor lényeges, hogy ne terjedjenek rá a gyepre, hiszen úgy tönkretehetik azt, illetve akadályozzák a fűnyírást is, így később sok bosszúságot okozhatnak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást