Ha már egy kicsit unod a hagyományos adventi sütiket, idén próbálkozz egy-két új recepttel. Ezek közül mutatunk neked mi is néhányat, hogy újfajta kekszekkel, pitékkel, krémes sütikkel örvendeztethesd meg a családot, barátokat az ünnepre készülve!
Gyömbéres kekszek
Hozzávalók: 2 és ¼ csésze liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, ½ teáskanál só, 2 teáskanál gyömbér, 1 teáskanál fahéj, ¼ teáskanál szerecsendió, ¼ teáskanál szegfűszeg, ¾ csésze olvasztott vaj, 1 és ¼ csésze barnacukor, 1 tojás, 1 csomag vanillincukor, 3 csésze fehércsoki, piros és zöld ételfesték.
Elkészítés: A lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a fűszereket keverd jól össze egy edényben, egy másikban pedig a vajat, a cukrot, a vanillincukrot és a tojást.
A két edény tartalmát keverd össze, és közben a sütőt 180 fokra melegítsd elő. A tésztából gyúrj gombócokat, majd távolabb egymástól tedd sütőpapírral bélelt tepsire.
Egy pohárral lapítsd el a golyókat keksz formájúra, majd süsd készre nagyjából 15 perc alatt a sütiket. Egy edényben olvaszd fel a fehércsokit, és a kész, kihűlt kekszeket ebben mártsd meg.
A maradék csokit vedd két részre, az egyiket fesd meg pirosra a másikat pedig zöldre, és ezzel rajzolj magyarmintát a sütikre.
Cseresznyés keksz
Hozzávalók: 1 csésze teljes kiőrlésű liszt, 1/3 csésze porcukor, 2,5 evőkanál kukoricakeményítő, 2/3 csésze olvasztott vaj, ½ teáskanál vanília aroma, cukrozott cseresznye.
Elkészítés: Egy közepes tálban keverd össze a kukoricakeményítőt a liszttel, egy másikban pedig a maradék hozzávalót a cseresznyét kivéve.
A két keveréket öntsd össze és keverd simára, amíg jól formázható tésztát nem kapsz. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, majd formázz golyókat a tésztából, amiket tallérrá lapítva tegyél rá egy papírral bélelt sütőlemezre.
Minden keksz közepébe nyomj egy-egy cseresznyét, majd süsd készre.
Hógolyó süti
Hozzávalók: 1 csésze puha vaj, 5 evőkanál cukor, 2 teáskanál vanília aroma, 1 csipet só, 2 csésze apróra vágott dió, 2 csésze liszt.
Elkészítés: Az összes hozzávalót gyúrd jól össze egy tálban, majd melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
A tésztából gyúrj golyókat, és ezeket egy papírral fedett sütőlemezen süsd ki. Hagy a golyócskákat félig kihűlni, majd forgasd meg jól porcukorban őket, hogy vastagon ragadjon rájuk fehér réteg.
Hűtsd ki utána teljesen a sütit, és már eheted is!
Áfonyás minitorták
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 3 dkg cukrozatlan kakaópor, 1 teáskanál szódabikarbóna, ½ teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 80 ml juharszirup, 80 ml olíva olaj, ¾ csésze tej, 2 evőkanál vanília aroma, vörösáfonya jam, 1 csésze apróra tört csoki.
Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, majd egy tálban keverd össze a száraz, egy másikban pedig a nedves hozzávalókat.
A két edény tartalmát keverd össze, majd öntsd egy közepes méretű, kivajazott tepsibe. Nagyjából 20 perc alatt süsd készre a piskótát, ha pedig kihűlt, pogácsaszaggatóval szaggass belőle köröket.
Ezekből két-két darabot ragassz össze vörösáfonya jammel, majd öntsd le a tetejüket olvasztott csokival.
Mentás pite
Hozzávalók: 1/8 csésze cukor, 10 dkg olvasztott vaj, 45 dkg darált csokis keksz, 1 csomag zselatin, ¼ csésze langyos víz, ½ teáskanál menta aroma, 3 csésze tejszín, 1 csésze mentolos cukor, 1/3 csésze porcukor, ½ teáskanál vanília aroma, zúzott mentolos cukorka.
Elkészítés: A cukorból, a vajból és a csokis keksz darából gyúrj tésztát, majd tedd ezt egy kör alakú tortaforma aljába, majd 175 fokos sütőben süsd készre 7 perc alatt.
Egy tálban verj fel 2 csésze tejszínt, majd add hozzá a langyos vízben elkevert zselatint és a menta aromát, és keverj belőle sűrű habot.
A kihűlt pitealapra kanalazd ezt a krémet, majd tedd hűtőbe 2-3 órára. A maradék 1 csésze tejszínt verd kemény habbá a porcukorral és a vanília aromával.
Ha összefagyott a pite, Ebből nyomj rá habzsákból habrózsákat, ezeket pedig dekoráld egész cukorral, a pite közepét pedig a zúzott cukorkával.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!