Életmód / Receptek / Táplálkozás

A vörösbor 7 szuper élettani hatása

Egy pohár vörösbor mindig jól esik egy hosszú nap végén, egy finom vacsora mellé vagy csak úgy, amikor megkívánod. Azon kívül, hogy szereted az ízét, szerencsére jót is teszel vele a szervezetednek, hiszen lehet, hogy nem is gondolnád mennyi mindenre hat pozitívan akár már egy pohár is. Néhány deciliter vörösbor minden napra – lássuk miért!

Fiatalít

Kutatások is bizonyítják, hogy a vörösborban, azaz pontosabban a vörösszőlő héjában található összetevők hatékonyan hozzájárulnak ahhoz, hogy bőröd fiatal és üde maradjon.

Szerencsére ez nem csak a bőrre igaz, hanem az egész szervezetre is, így ha mást nem is teszel azért, hogy egészséges légy, akkor ez az egyetlen dolog az egy-egy pohár vörösbor legyen esténként.

Javítja a memóriát

Végre valami, ami finom és egyben hasznos is!

Sajnos szinte kezdjük megszokni, hogy minden, ami ízlik, az rossz hatással van a szervezetünkre, hiszen már minden tele van adalékanyagokkal és tartósítószerekkel.

A vörösbor egyik összetevője azonban a rövidtávú memóriát is javítja, azaz, ha éppen szavakat kellene bemagolnod vagy egy kis plusz energiára van szükséged, hogy befejezz egy munkát, akkor tölts magadnak egy pohár vörösbort, hátha segít!

Olvastad már?  Ez az 5+1 dolog történik a testeddel, amikor másnapos vagy 

Védi a szíved

Kutatások bizonyítják, hogy a vörösborban található csersav, azaz tannin hozzájárul a szív-és érrendszeri problémák megelőzésében, azaz minél magasabb egy vörösbor tannin tartalma, annál jobbat teszel vele a szívednek.

A Dél-Franciaországból és Szardíniából származó vörösborokra jellemző a magas csersavtartalom, azaz irány egy borbolt vagy egy borbár, ahol kipróbálhatod, neked melyik ízlik a legjobban.

 

Javítja a látást

Bár nem egyenesen arányos, hogy ha rossz a szemed, szemüveges vagy vagy kontaktlencsét hordasz, majd a cikk elolvasása után rendszeresen iszol vörösbort, akkor egyről a kettőre meggyógyul és újra egészséges lesz a szemed, de azért hidd el, jó úton jársz.

Egy izlandi kutatás szerint ugyanis a rendszeresen vörösbort fogyasztók 32%-al kevésbé hajlamosak például a szürkehályogra.

Ez azért jó hír, nem?

 

Csökkenti a koleszterinszintet

Amellett, hogy a szívednek jót tesz, a szemeid is meghálálják, sőt még a koleszterinszintedet is kordában tartja a rendszeres vörösborfogyasztás.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ha nagyon magas a koleszterinszinted, akkor ne kezeld semmi mással, csak vörösborral, de azért jó tudni, hogy egy pohár jó minőségű vörösbor nem ront a helyzeten, maximum csak javít.

Olvastad már?  5 ital lefekvés előtt, amik elősegítik a fogyást miközben alszol

 

Megelőzi a rákos daganatok kialakulását

Sok-sok alapanyagról és termékről kiderült az elmúlt években, hogy fokozza a rákos megbetegedések kialakulását, és több esetben néhány hónappal később ezek cáfolatát is olvashattuk.

A vörösborban található protein és antioxidánsok, amik eredetileg a szőlő héjában vannak, megakadályozzák annak a proteinnek a termelődését a szervezetben, ami a rákos sejtek képződését segíti.

Sosem tudhatod, azaz mindent a megelőzésért!

Gyulladásgátló hatás

A vörösborban található fenolok a kutatások alapján nagy szerepet játszanak abban, hogy megakadályozzák a szervezetben kialakulóban lévő gyulladásokat, illetve a trombózist, ami elsősorban vérhígító tulajdonságuknak köszönhető.

Bár nem lehet úgy élni, hogy folyton rosszra gondolsz és azon elmélkedsz, hogy mi történhet veled, de azért talán mégis jobb félni, mint megijedni, nem?

Azaz, ha csak egyetlen ok kell arra, hogy kinyissatok egy finom vörösbort vacsora mellé, akkor az az elővigyázatosság és persze az élvezet legyen!