Otthon / Utazás

A világ kevésbé ismert, mégis lenyűgöző templomai – Ahova egyszer el kell jutnod

A világ kevésbé ismert, mégis lenyűgöző templomai – Ahova egyszer el kell jutnod

Imádunk a világ legszebb templomaiban gyönyörködni, rendre elképeszt bennünket, hogy a hit és az emberi tehetség milyen csodákat tud létrehozni. Ha azt mondjuk, hogy Sagrada Familia, milánói dóm vagy Notre-Dame, akkor valószínűleg mindenki pontosan tudja, melyek is ezek az ikonikus építmények, éppen ezért cikkünkben most olyan templomokat mutatunk, amelyek ezeknél kevésbé ismertek, mégis lenyűgözőek!

Las Lajas-katedrális, Kolumbia

Kolumbiában, az ecuadori határ közelében húzódik ez a mesés katedrális. Már az elhelyezkedése is igazán különleges, 50 méterrel a Guaitara-folyó fölé építették egy mély szurdokba.

Létrejöttéhez egy legenda is társul: azt mondják, egy indián lány a vihar elől a szurdokba menekülve látomást látott, Szűz Mária képe jelent meg előtte.

Ennek emlékére a helyiek egy festői katedrális építettek. A legendának köszönhetően a hely ma is a zarándokok egyik kedvelt úti célja.

Preobrazsenszkij-templom, Oroszország

Kizsi az oroszországi Onyega-tó egyik szigete, különlegességét pedig a rajta elterülő több fatemplom adja.

Az egyik legszebb és legérdekesebb közülük a Preobrazsenszkij-templom, amelynek összesen 22 hagymakupolája van és az egész épületet farönkökből, szegek felhasználása nélkül építették a XVIII. században.

Nem meglepő, hogy a sziget ma az UNESCO világörökség részét képezi, építményei pedig néprajzi, építészeti múzeumként működnek.

Szentháromság-templom, Grúzia

Ha létezik festői környezet, akkor a gergeti Szentháromság-templomot oda építették!

Grúzia jelképét a Kaukázus egyik hegyére, több mint 2 ezer méter magasra építették úgy, hogy pontosan vele szemben magasodik a hóval borított 5 ezer méter magas Kazbek-hegy.

Bár elsőre elhagyatottnak gondolnánk, a mai napig használatban van, és rengeteg látogató érkezik ide a világ minden tájáról, hogy megküzdjenek az állandó erős széllel és lássák ezt a nem mindennapi látványt.

St. Bartholomä-templom, Németország

Szerencsére tőlünk is elérhető közelségben található a németországi Königssee gyöngyszeme, a St. Bartholomä-templom.

A látvány igazán képeslapra illő: az aprócskának tűnő, vörös hagymakupolás építmény a tó partján, az alpesi hegyek lábánál húzódik.

Zarándokok és érthető módon a fotósok egyik kedvelt úti célja, ha Bajorországban járunk, akkor szinte kötelező felkeresni, az élmény felejthetetlen lesz!

Borgundi dongatemplom, Norvégia

Cölöp- vagy más néven dongatemplomként is hívják azokat az építményeket, amelyeket fából építettek a vikingkorban Norvégia területén.

Sajnos az alapanyaguk miatt az állapotuk egyre romlik, ma már kevesebb, mint 30 darab maradt belőlük.

Ezek közül is az egyik legismertebb a borgundi fatemplom, amely a XIII. századra készült el.

Ma múzeumként működik, a szakemberek pedig folyamatosan dolgoznak azon, hogy még sokáig megcsodálhassuk teljes pompájában ezt a különlegességet.

Hallgrímskirkja, Izland

Kétségtelenül a világ egyik legkülönlegesebb építménye a reykjavíki Hallgrímskirkja. Talán elsőre nem is gondolnánk, hogy ez egy templom, pedig így van!

Különleges formájára is van magyarázat: az országban oly gyakori jelenséget, a kihűlő lávafolyamot szimbolizálja.

Magassága csaknem 75 méter, ezzel pedig kiérdemelte Izland legmagasabb épülete címet.

Közel 40 évig építették, 1986-ra készültek el vele teljesen. Ma már a város jelképévé vált, fotósok és turisták csodájára járnak a világ szinte minden tájáról.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást