Életmód / Táplálkozás

A vegák legjobb fehérjeforrásai – a top 12 proteinben gazdag zöldség

Popeye állítólag spenóttal növesztett magának akkora izmokat, de nem ez az egyetlen lehetőség az egészséges izomzathoz. Számtalan zöldség rendelkezik magas fehérjetartalommal. Fontos azonban, hogy a teljes skáláról válogassunk, csakis így biztosíthatod a szervezetednek a tökéletes fehérjeforrást.

Spenót

Szuperzöldségnek tartják, és fehérjedús tápláléknak is számít.

Emellett tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.

Nemcsak főzelékben, de salátákban, tésztaszószokban is ízletes zöldség.

 

Lencse

Egy csésze főtt lencse kb. 18 gr fehérjét tartalmaz, és rengeteg rostot, illetve probiotikumot, amely az emésztést segíti.

Gazdag folsav-, magnézium- és vasforrás is.

Eheted salátákban, de a lencsefőzelék és a lencseleves is rendkívül ízletes.

 

Zöldborsó

A zöldborsó 8 gr fehérjét rejt egyetlen csészényi adagban, és emellett rendkívül gazdag rostokban, A- és C-vitamint, foszfort és vasat tartalmaz.

Főzelék, krém vagy párolt formában is fogyasztható.

 

Csicseriborsó

A csicseriborsó szintén főve, vagy hummuszként, illetve falafelgolyóként fogyasztható: 1 csésze főtt csicseriborsóban kb. 15 gr fehérje van, és ez is rostban gazdag étel.

Segíti a koleszterinszint alacsonyan tartását és a vérnyomást is kordában tartja.

Olvastad már?  Dobd fel a reggelt palacsintával! 4 zöldséges pancake recept

 

Brokkoli

Egy csészényiben kb. 2,6 gr fehérjét találni, és nemcsak nagyszerű rostforrás, de rákmegelőző hatásúnak is tartják, jó folsavforrás, valamint C-vitaminban is rendkívül gazdag.

Köretként párolva, de rakott formában is fogyasztható.

 

Tökmag

A tökmag ma már nemcsak pörkölve, sózva népszerű táplálék, de süteményekben, pogácsákban, kenyérben is egyre gyakrabban fogyasztjuk.

Nemcsak fehérjében gazdag étel, de antioxidánst, cinket, omega-3 zsírsavat és magnéziumot is nagy mennyiségben tartalmaz, és elősegíti a jó alvást.

28 gr tökmagban kb. 5 gr fehérje található.

 

Burgonya

Nem értékeljük sokra, mégis egyik alapélelmiszerünk a burgonya.

A diétázóknak mindenképp javasolt a mértékletesség a burgonya fogyasztásakor, és érdemes az elkészítési módok közül is azt választani, ami legkevésbé terheli meg a szervezetet.

Egy közepes krumpliban kb. 4 gr fehérje található, és sülve, főve, püréként is fogyasztható.

 

Kukorica

Akárcsak a krumplit, a kukoricát sem tartjuk nagyra, pedig kb. 5 gr fehérjét tartalmaz egy csészényi kukorica.

Főve vagy sütve, salátákkal, köretként vagy önmagában is isteni.

 

Kesudió

Egy maroknyi kesudióban kb. 5 gr fehérje van, ráadásul pompás magnézium- és K-vitamin-forrás, ami a csontok egészségéért is felel.

Olvastad már?  A fehérje 7 alaptörvénye, avagy mi köze a proteinnek Pikachuhoz és a Hupikék Törpikékhez?

 

Gomba

A gomba nem csupán pizzafeltétként használható, rántva, grillezve, párolva köretként és szószokkal feltétként is fogyasztható.

Egy csésze gombában kb. 3 gr fehérje van, és minimális kalóriát viszünk be vele a szervezetbe, azaz a diéták tökéletes alapanyaga lehet.

 

Mogyoró

Egyetlen marék mogyoróban kb. 7 gr fehérje rejtőzik.

Fogyaszthatjuk pörkölve, nyersen vagy mogyorókrém formájában, de apróra vágva egy salátatál tetején is izgalmas ropogósságot kölcsönöz az ételnek.

 

Bab

Legyen fekete vagy fehér, apró vagy nagyszemű, a bab is kitűnő fehérjeforrás.

Egy csészényi babban kb. 15 gr fehérje található, de B6-vitamint és értékes rostokat is tartalmaz.

Párolva, főve, köretként, főételként vagy saláták kiegészítőjeként is mennyei.