Szórakozás / Otthon

A legfurcsább és legundorítóbb ételek szerte a világon

Lehet az ember bármennyire bevállalós, kalandor vagy gurmand, vannak ételek, amelyek legtöbbünknél kiverik a biztosítékot. Valaha borzongva viccelődtünk az Indiana Jones és a végzet temploma című film jelenetén, amiben a majom agyvelő a desszert, ma viszont minden erőnket össze kellene szedni ahhoz, hogy egy-egy bizarr specialitást megkóstoljunk. Fogadjunk, hogy a következő fogások téged is elrettentenek!

Mongol Boodog

Ezt a speciális mongol barbecue-t mormotából vagy kecskéből készítik.

Az állat lábát eltörik, belső szerveit kiveszik.

Ezután forró kövekkel tömik ki, majd ezekre teszik az ételt, amit meg akarnak sütni.

Húsféléket, burgonyát és zöldséget gyömöszölnek a mormota bőrébe, majd összezárják a lyukat.

A külső szőrzetet leégetik, majd parázsra teszik a tömött állatot.

A fogás egy teljes családnak biztosít vacsorát, és „Outer Mongolia” néven is ismert, mivel a nomádok szokták fogyasztani.

 

Casu Marzu

Olaszországnak, azon belül Szardínia szigetének specialitása a világ leggusztustalanabb sajtjának becézett Casu Marzu.

Elkészítése totálisan ellentmond minden egészségügyi szabványnak, így tiltólistán van az Unióban.

Ma már csak házilag készítik és fogyasztják.

A juhtejből készített sajtot egy speciális légy lárvájával rakják tele, majd az abból kikelő férgek mutatják, hogy kellőképpen megérett.

A sajtkorongnak nagy lyuk van a tetején, és amikor pattogni kezdenek belőle az apró kukacok, akkor kell kenyérre kenni és elfogyasztani, mint ahogy a helyiek meg is teszik.

 

Száznapos tojás

A leggyakrabban kacsából készített 100 napos tojás Kínában népszerű étel.

A sóval tartósított, barnára vagy feketére aszalódott tojás története 600 évvel ezelőttre nyúlik vissza, és a Hunan tartományból ered.

Tradicionális fogás tehát, és a szupermarketek polcain is megtalálható.

A faszénben, mészben és sós vízben érlelt tojások zselészerűvé válnak, és általában előételként szervírozzák őket, szójaszósszal és gyömbérrel megbolondítva.

 

Gyümölcsdenevér leves

A mikronéziai szigeteken, Palauban főzik ezt a rendkívül furcsán kinéző levest, ami egy egész denevért tartalmaz.

Az állatot egy az egyben belerakják a lábosba, és órákon keresztül párolják, mivel húsa igen rágós.

Kókusztejjel főzik fel és lefagyasztják.

Felengedés után fél órával illik enni.

Mivel a bőregerek számtalan fertőzést hordoznak, az Ebola-vírus elterjedésének idején betiltották Ázsia-szerte ezt a specialitást.

 

Mókusagy szaftosan

Bármilyen megdöbbentő, ez nem egy távoli ázsiai régió megszokott csemegéje, hanem az amerikai Kentucky államé, mivel ott gyakori a rozsdaszínű rágcsáló.

Ez a speciális fogás annak ellenére népszerű, hogy fogyasztása kergemarha-kórt okoz, és erre akad is példa minden évben.

A mókusagyat pörköltszerűen készítik el, de tojással és fehér mártással is szokták enni.

 

Balut héjban tálalva

A balut a Fülöp-szigeteken, Laoszban és Kambodzsában, illetve a délkelet-ázsiai országokban populáris.

A ránézésre is borzalmas étel egy kacsa embriót tartalmazó tojás.

A kifejlett fiókával együtt főzik meg a tojást, majd forró homokon tálalják, és magából a tojásból szokás fogyasztani.

A horrorisztikus dizájn ellenére ez egy egészséges fogásnak számít, és a legmenőbb éttermekben is az étlapon szerepel.

 

Bébiegér bor

Aki azt hiszi, hogy Koreában a legmegdöbbentőbb fogás a kutyahús, az nagyon téved.

Az újszülött egerekből készült alkoholos ital nem csak Koreában, hanem Kínában is nagyon keresett.

A maximum 3 napos egereket natúr rizspárlatba dobják, ahol erjedni kezdenek, és 12-14 hónapig fermentálódnak a folyadékban.

Úgy tartják, hogy ennek a bornak a fogyasztása olyan komoly egészségügyi problémákon segít, mint az asztma vagy a májbetegség, ezért esélytelen, hogy beszüntessék a készítését.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást