Életmód / Táplálkozás

A legfinomabb növényi krémek, amiket a húsfogyasztók is imádni fognak

A legfinomabb növényi krémek, amiket a húsfogyasztók is imádni fognak

A növényi étrendet illetően az egyik legnehezebb feladat az, hogy gyökeresen meg kell változtatnunk a hozzáállásunkat az ételekhez, és el kell engednünk a hagyományokat. Ez egyúttal kiváló lehetőség új ízek, fogások kipróbálására, de azért kellő töprengést is jelent – legalábbis egy ideig. Nekem például nem is a húsok elhagyása volt nehéz, főleg nem a tejtermékeké, amikre manapság már remek alternatívák vannak. Annál problémásabb volt, hogy mi kerüljön pl. a szendvicsembe, ha a szalámik és a különféle szendvicskrémek kiesnek. Szerencsére találtam remek alternatívákat, mégpedig a margarinon túl!

Hummusz

A hummusz egy alapvető krém a növényi étrendben, mert nem csak finom, hanem hihetetlenül tápláló is.

Mivel hüvelyes zöldségből és magkrémből készül, magas a fehérje-, rost- és jótékony zsírtartalma.

Otthoni elkészítéséhez szükséged van egy jó minőségű turmixgépre, mert a hummusz akkor az igazi, ha nagyon krémes.

Az egyszerűség érdekében érdemes kuktában főzni a csicseriborsót (vagy konzerv változatot venni), a házi tahini (szezámkrém) helyett pedig célszerűbb lehet, ha kész magkrémet vásárolsz.

Ezt a két alapanyagot citromlével és fokhagymával kell összeturmixolni, majd ízlés szerint már tálalhatod is: friss leveles zöldekkel, fűszerpaprikával, stb.

 

Guacamole

A mexikói eredetű guacamoléra nincs aranyérvényű recept, mert mindenki máshogy készíti ezt a már-már nemzeti ételnek számító fogást.

Ami biztos, hogy az alapanyagok nem igazán változnak: az avokádó húsát villával összenyomkodják, apróra vágott hagymát és paradicsomot tesznek mellé, majd korianderrel és csilivel, sóval fűszerezik.

A masszát megöntözik frissen facsart limelével és néhány órára félreteszik a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

Mennyei finomság, amit önmagában is szívesen fogyaszt az ember, de nagyszerűen passzol a burritókba is.

 

Avokádókrém

Az avokádókrém a guacamole kistestvére, legalábbis számomra az egyszerűbb és gyorsabb változata, ezért sűrűbben is kerül az asztalomra.

Régen egyáltalán nem ettem avokádót, de ez a krém már teljesen függővé tette az egész családot.

Nagyon egyszerű, villámgyors és tökéletesen passzol a salátákhoz, szendvicskrémként, mártogatósként is isteni.

Csak össze kell turmixolni a megtisztított avokádót kevés sóval, fokhagymával és friss citromlével – én még a borsot is ki szoktam hagyni, mert egyáltalán nem hiányzik belőle.

 

Vegán sajtszósz

Az egyik személyes kedvencem a növényi alapokra építő sajtszósz, ami nekem életmentő volt, tekintve, hogy igazi sajtmániás voltam.

Ennek a csodálatos mártásnak az alapja a vitaminokban és fehérjékben bővelkedő sörélesztő, amit önmagában, fűszerként is használhatsz.

Ha szószt szeretnél készíteni belőle, akkor érdemes fűszerezni sóval, fokhagymaporral és vöröshagyma granulátummal, esetleg egy csipetnyi fűszerpaprikával.

Ezt követően kevés liszt/keményítő és víz hozzáadásával kell felfőzni kb. fél-egy perc alatt.

Volt, hogy kenyérre kentem, de inkább mártogatósnak és mártásnak szoktam használni, főleg tésztaételek mellé.

 

Babkrém

A zöldségkrémek tárháza gyakorlatilag végtelen, mégis a babot emelném ki közülük.

Nem csak a tápanyagtartalma miatt, hanem mert szintén egy nagyon gyors és egyszerű finomságról beszélünk.

Elkészítése során annyi a teendőd, hogy átmosott konzervbabot (vagy frissen főttet) kell összeturmixolnod kevés lilahagymával, citromlével, fűszerekkel (só, bors, pirospaprika, vagy amit csak szeretnél) és friss, vágott petrezselyemmel.

A babkrém persze csak egy ízletes példa, bármilyen zöldséget pürésíthetsz főzve, többségüket akár nyersen is.

Amikor zöldségfasírtot csinálok, egy kis részt gyakran félreteszek még a sűrítés, formázás előtt, és szendvicskrémként használom.

Így legalább a vacsorán nem kell már gondolkoznom!

 

Földimogyorókrém

Végül, de nem utolsó sorban itt egy édességek mellé is passzoló krém, hiszen erről sem kell lemondani a növényi étrendben.

A földimogyorókrémet emeltem ki, mert ez a legolcsóbb és legáltalánosabb, de gyakorlatilag minden magból készítenek (vagy készíthetsz házilag) krémet.

A teljesség igénye nélkül ott a kesudió, a tökmag és a mandula, amikből mennyei krémek készülnek.

Ezeket fogyaszthatod magukban, palacsintára kenve, süteményre öntve, és persze keverheted kakaóval is a még bombasztikusabb ízélmény érdekében.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást