Párkapcsolat / Szerelem

A hosszú és boldog szerelem tízparancsolata

A hosszú és boldog szerelem tízparancsolata

A kezdeti hév minden szerelemben feledteti az apró nézetkülönbséget. Egy idő után azonban oszlani kezd a rózsaszín köd és előbukkannak a kevésbé jó tulajdonságok is, melyek hosszútávon megfertőzhetik az együttlét örömeit. Ám ha tudatosan felkészülünk ezekre, akkor nincs mitől tartani.

Hagyd békén!

Kezdetben erősnek tűnhet ez a kifejezés, valójában arra utal, hogy ne nyaggasd mindenért.

Az együttélés sokaknál ott bukik meg, hogy mindennapossá válnak az apró-cseprő viták olyan dolgokon, hogy ki hová teszi a tejet a hűtőben, hol tartja a kocsikulcsot, kiöblíti-e a fürdőkádat maga után. Fölösleges ezen minden este újra és újra szóváltásba keveredni fáradtan.

Fogadjuk el, ha párunknak más szokásai vannak, és más logika szerint éli a mindennapjait, akkor is, ha ez néha idegesítő tud lenni.

Szinte biztos, hogy az ő szemében mi sem vagyunk hibátlanok.

Érdeklődj iránta!

Sorsszerű, hogy egy meghatározott napirendet követve lassacskán természetessé válik, hogy párunk munka után a sarokba dobja az aktatáskát, a vacsora iránt érdeklődik, és alig van kedve megszólalni.

Mi, nők, ezt az utolsó állapotot nem nagyon ismerjük, s férjünk hallgatását percek alatt képesek vagyunk betudni annak, hogy haragszik ránk valamiért.

Pedig dehogy, egyszerűen csak fáradt ez a szerencsétlen ember, aki egész nap az irodában gályázott.

De nem kell sok neki, hogy átlendüljön ezen a holtponton, varázsütés szerűen megszelídül, ha megkérdezik tőle: Milyen napod volt, Drágám?

Köszönd meg a kedvességét!

Fontos, ne legyen a napi rutin része, ha szívességet teszünk a másiknak.

Köztudott, hogy a köszönöm szó érezhető biokémiai folyamatokat indít be a szervezetben.

A szó hallatán úgy érezzük, számítunk valakinek, jót tettünk valakivel, aki hálás ezért nekünk, ettől pedig értékesek vagyunk a számára.

Egy fillérbe sem kerül, de óriási hatása van, érdemes tehát minél többször kimondani.

Légy egyértelmű!

Közhely, mégis igaz, hogy a női és a férfi kommunikáció nagy mértékben különbözik már kisgyermek kortól. A női verbalitás a sokszínűségre van kihegyezve, az árnyalt megfogalmazásokra, a minél több jelzős szerkezetre. Ezt a férfi agy képes dekódolni, de csak bizonyos határokon belül.

Azok a férfiak, akiknek a bal agyféltekében a beszédközpontja valami miatt megsérül (pl.: baleset, daganat), elvesztik beszédkészségüket. Hasonló sérülés a nőknél jóval kisebb beszédkárosodást okoz, mivel a nőknek több olyan agyi központjuk van, ami a verbális funkciók, a beszéd irányításában szerepet játszik.

Mi nők jobban felfogjuk, és jobban értelmezzük a non-verbális kommunikáció jeleit, a mimikát, a gesztusokat, a testbeszédet, érzékenyebbek a hanghordozásra is. Ugyanakkor elvárjuk, hogy a férfiak ugyanúgy megérezzék, értsék rejtett, ki nem mondott elvárásainkat, vágyainkat.

Ezért nem kommunikálunk direkt módon, nem mondjuk meg, mit szeretnének, csak jelezzük, célozgatunk, és azt szeretnék, ha társunk olvasna gondolataikban. A férfiak többsége azonban elereszti a füle mellett az elejtett célzásokat. A férfi közvetlen módon kommunikál, és szó szerint érti, amit mondanak neki.

Légy türelmes!

Nekünk nőknek ez az egyik legnehezebb pont a tíz közül. Alapvetően a hormonok és az érzéseink befolyása alatt cselekszünk, ezek azonban percenként változhatnak is.

A férfiak ennél valamivel racionálisabbak szoktak lenni, nem biztos, hogy azonnal le tudják követni a gondolatainkat.

Ha mégis, akkor az okoz náluk blokkot, hogy megpróbálják megérteni, mit miért akarunk.

Szólj, ha valami nem tetszik!

Nem kell mindenre bólogatni. Virginia Satir, az elmúlt évszázad egyik legismertebb amerikai családterapeutája, számos könyvet és újságcikket szentelt a családi együttélés és az emberi párkapcsolatok buktatóinak magyarázatára. Satir A család együttélésének művészete (hazánkban 1999-ben jelent meg) című könyvében fogalmazta meg a jól működő párkapcsolatok jellemzőit.

Ezek között szerepel, hogy a pár mindkét tagja érzelmileg őszintén kommunikál egymással, képesek a saját elképzeléseik alapján igent vagy nemet mondani a másiknak.

Továbbá mindkettőjüknek szabadságában áll véleményt mondani arról, ami történik velük. Tehát nem kell meghunyászkodni és csendben eltűrni mindent.

Egy párkapcsolat tele van kompromisszumokkal, folyton új szabályokat kell lefektetni, amik nem biztos, hogy mindig gördülékenyen mennek.

Ne hozd fel a múlt sérelmeit!

Mindenki követ el hibákat, ezek legtöbbje azonban olyan, amit helyre lehet hozni, ki lehet javítani vagy meg lehet bocsátani. Ha ezek közül bármi bekövetkezik, akkor nem szép dolog a baklövést újra felhánytorgatni a párunknak.

Ha a vita hevében ez mégis megtörténik, akkor illik utólag bocsánatot kérni. Egy hosszabb párkapcsolat alatt egész jegyzetfüzetnyi ballépést lehetne feljegyezni, de semmi értelme újra és újra felidézni a rossz pillanatokat.

Ha tudjuk, engedjük el a sérelmeinket. Ha túl nagy fájdalmat éltünk át, akkor pedig egy nyugodt alkalmat találva vázoljuk fel az érzéseinket az üggyel kapcsolatban, a közös megoldás megtalálása érdekében.

Kapcsolatpusztító folyamat egymás fejéhez vágni olyan dolgokat, melyeket már rég el lehetett volna felejteni.

Ne használd panaszládának!

Sokan voltak a buszon, lefárasztott a főnök a munkahelyen, sírt a gyerek egész nap…mindenkinek meg van sajnos a maga baja, akkor is, ha igyekszik mindent a legtökéletesebb módon csinálni.

Mi magyarok egyébként is híresek vagyunk arról, hogy sírva vigadunk. Akkor is panaszkodunk, ha épp jól is érezhetnénk magunkat.

A negatív gondolatok és érzelmek súlya alatt gyakran észre sem vesszük, hogy ömlik belőlünk az önsajnálat, amivel mások jobb napjait és képesek vagyunk beárnyékolni.

Ennek okát valószínűleg a szocializációnkban találjuk, de a média is sokat tesz az ügy érdekében.

Szerencsére nem mindenki tűri ezt tétlenül, egyre többen tesznek tudatosan azért, hogy észrevegyék a jó dolgokat maguk körül és nem szégyellik azt a környezetükkel is megosztani.

Támogasd a kezdeményezéseit, akkor is, ha furcsák!

Egy kanapéhoz nőtt, sörhassal terpeszkedő férfi fejében is megszülethet az ötlet, hogy lefutja a maratont. A legrosszabb, amit az ilyen ötlet hallatán tehetünk, ha hangosan felnevetünk és a kezébe adjuk a távirányítót.

Időnként mindenkinek vannak irreális tervei, melyeket kivel mással oszthatna meg, mint a párjával. Ha biztosítjuk támogatásunkról, azzal még nem teszünk semmi rosszat. Sőt!

Ha valami olyanról van szó, ami egy pozitív változást eredményezhet, kötelességünk ösztönözni a terv megvalósítására.

A másik vágyainak támogatásával megkapjuk az esélyt, hogy pozitív hozzáállásunk viszonzásra talál majd, amikor bennünk születik meg egy elvakult gondolat.

Sose légy féltékeny!

Tapasztaltabb, több évtizedes kapcsolatban élő nők jelentős része él azzal a felismeréssel, hogy tíz év után bizony minden kapcsolatban történik valami, ami miatt féltékenynek kellene lenni.

Két iskola létezik. Az egyik szerint szemmel kell tartanunk a párunkat és még az elején, csírájában kell elfojtani a félrelépés lehetőségét.

A másik szerint nem kell kutakodni, e-maileket olvasni, telefonokat lehallgatni, mert aki keres, az úgyis talál végül bizonyítékot a másik hűtlenségére.

A féltékenység elsősorban önbizalom kérdése. Aki féltékeny, az a saját képességeit, adottságait kérdőjelezi meg és a másikra vetíti ki az ezzel járó haragot és frusztráltságot.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást