Szerelem / Párkapcsolat

6 különbség a férfiak és a nők kommunikációjában, amit tudnod kell a boldog párkapcsolatért

Nem kell tudósnak lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, a férfiak és a nők egészen másképp gondolkodnak. Ha veszekedtél már valaha a pároddal, láthattad, hogy bizonyos szituációkat mindketten máshogy éltek meg, és nehezebben is értitek meg egymás érveit. A pasik nem értik, miért beszélünk olyan sokat az érzéseinkről, míg mi nem tudjuk felfogni, ők miért nem akarnak megnyílni előttünk. Ezek az ellentétek pedig csak azt bizonyítják, hogy a nők és a férfiak eltérőbbek nem is lehetnének; ezért a félreértések elkerülése végett érdemes képben lenned arról, a kommunikációnkon belül milyen különbségek vannak közöttünk.

A nők jobban odafigyelnek

Egy beszélgetés során a nők sokkal jobban odafigyelnek arra, mit mondanak nekik: kérdezünk, meghalljuk az apró részleteket, és emlékszünk az információkra akkor is, ha azok nem voltak annyira fontosak.

Nem véletlen egyébként, hogy hajlamosabbak vagyunk a túlgondolásra, és olyan dolgokat belelátunk egy beszélgetésbe, amelyek ott sincsenek.

A férfiak ezzel szemben arra figyelnek, amire muszáj, és a számukra kevésbé fontos részleteket hamar elfelejtik.

Sokkal szelektívebb a hallásuk társalgás közben, ezért bélyegzik meg őket általában azzal, hogy feledékeny típusok.

A férfiak a lényegre törnek

Míg mi, nők hajlamosak vagyunk minden történést részletesen elmesélni (hiszen számunkra ezek az apróságok is fontosak), addig a pasik általában nem húzzák ennyire az időt.

Ők azonnal a lényegre térnek, legyen szó egy munkahelyi tárgyalásról vagy egy baráti beszélgetésről.

Ha ezekről később nekünk is mesélnek, biztos, hogy csak a legfontosabb pontokat mondják el, hiszen ők nem fektetnek nagy figyelmet a részletekre.

Igen, ezért könnyen lehet, hogy az új frizurádat sem veszik észre, csak azt látják, hogy összességében milyen csinos vagy aznap.

A szemkontaktus is megoszlik

Azt gondolnánk, a férfiak többször veszik fel a szemkontaktust a partnerükkel, pláne egy randevú során, de valójában erről szó sincs.

Egy átlagos beszélgetés során ugyanis a nők sokkal többször néznek a másik szemébe, mindegy, hogy azonos vagy eltérő nemű emberrel beszélgetnek.

Erről leginkább az tehet, hogy mi ezzel is igyekszünk kapcsolatot teremteni a másik féllel, míg a férfiak számára a gyakori szemkontaktus inkább a dominancia egyik formája.

 

Másképp dolgozzuk fel az információkat

A nők és a férfiak egészen máshogy dolgozzák fel a kapott információkat.

Olvastad már?  Az elbűvölő emberek 5 titka: vesd be te is, és azonnal megkedvelnek a többiek

A pasik általában csendben gondolkodnak egy adott problémán, és egészen addig nem szeretnek beszélni róla, míg végül nem találnak rá egy megoldást.

Ezzel szemben a nők hangosan átbeszélik a lehetőségeiket akár több emberrel is, ahelyett, hogy magukban jutnának dűlőre.

Ezért szokták egyébként tévesen azt gondolni sokan, hogy a férfiakat bizonyos dolgok nem érintenek meg, holott valójában csak arról van szó, hogy egészen máshogy dolgozzák fel a történéseket.

A nők empatikusabbak

Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy a pasik nem tudnak érzelmesek lenni!

Azonban ha beszélgetésről van szó, a nők sokkal jobban tudnak együttérzést mutatni a másik felé, szemben a férfiakkal.

Erről részben az is tehet, hogy alaposabban odafigyelünk a partnerünkre beszélgetés közben, jobban bele is éljük magunkat az általa mesélt helyzetbe, ezáltal pedig könnyebben ki is tudjuk fejezni az érzéseinket.

A férfiak nem mindig tudják elképzelni, milyen érzések dúlnak a másik félben.

 

Több arckifejezést használnak a nők

Az emberek 10 ezer különböző arckifejezéssel rendelkeznek, és ebből a nők használják a legtöbbet.

Persze nem arról van szó, hogy beszélgetés közben úgy nézünk ki, mint az animált mesekarakterek, de számunkra fontos, hogy az érzéseinket az arcunk is tükrözze.

Mi ugyanis sokkal nagyobb mértékben támaszkodunk az arckifejezésekre beszélgetés közben, hiszen ebből tudjuk mások érzéseit is kiolvasni.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást