Életmód / Receptek / Táplálkozás

5+1 finomság, amit a muffinsütőben elkészíthetsz – tojásos, húsos kosárkák

5+1 finomság, amit a muffinsütőben elkészíthetsz – tojásos, húsos kosárkák

Ha szeretsz tüsténkedni a konyhában, bírod az újításokat és vevő vagy az ötletes ételekre, akkor biztos találsz válogatásunkban olyan finomságokat, amiket ki is próbálsz! A muffinformákban elkészíthető ízletes kosárkák közt vannak reggelire, uzsonnára vagy akár baráti összejövetelekre való falatkák is.

„Muffinizált” tojásos reggelik

A klasszikus tükörtojás és tojásrántotta felturbózott változatai nekünk nagyon bejönnek.

Vannak keményebb, férfiasabb, szalonnás változatok is, amelyeknél a muffinformákat szalonnával kell kibélelni és azokra ráütni egy-egy tojást, sóval, borssal fűszerezni, kis petrezselyemmel megszórni.

Kicsit kevésbé kemény verzióban sonkát tehetsz a szalonna helyére alapnak.

Előmelegített sütőben kb. 200 fokon 10 perc alatt szépen megsülnek.

A lájtosabb verzióknál toast kenyereket használhatunk a formák kibélelésére, azokra üthetjük a tojásokat, a tojásra pedig paradicsomot is tehetünk.

 

Zöldséges omlett

A zöldséges omlett telitalálat lehet egy hétvégi reggelire! Kényelmesen elkészíthető és nagyon színes lesz a zöldségektől.

A 12 formához kb. 4 tojást verj fel, sóval, borssal fűszerezd, majd tedd bele az apróra vágott zöldségeket: cukkinit, paprikát, paradicsomot!

A masszádat kis tejjel lazítsd fel úgy, hogy az állaga alkalmas legyen a formákban való elhelyezéshez.

A formákba tehetsz alapnak leveles tésztát vagy papír muffinformát.

Előmelegített sütőben pár percig hagyd sülni, nézegesd, és ha már pirul a teteje, kiveheted!

 

Minipizzák

Pizzatésztából vágj ki pohárral 12 kis kört, és kicsit meglapogatva helyezd bele őket a kiolajozott formába.

A pizzaszósszal megkent kis alapokra aztán kedvedre halmozhatod a feltéteket!

Zöldségeket, kolbászt, szalonnát, vagy akár húsos ragut is!

Reszelt sajttal hintsd meg a végén, isteni lesz….

 

Tortillás muffin

Ez az egyik kedvencem, mert pikk-pakk megvan és nagyon szépen ki lehet tálalni tányérra.

A tortillalapokból akkora köröket csípek, amekkorákat szépen bele tudok helyezni a muffinsütőbe, kosárka formában.

A tortilla lapocskákra aztán szépen felhalmozom, ami éppen a hűtőben van.

Ha szereted az ajvár mártást, tehetsz rá azt is, én például sajtkrémet vagy tejfölt szoktam alapnak kenni, és azokra pakolom a fincsiségeket. A legjobb az egészben, hogy tényleg csak a fantázia szab határt, mit teszel a tortillalapocskákra!

Akár olajon előre megpirított gombával is feldobhatod őket. A sütésnél figyeld, hogy ne égjen meg a falatkák teteje.

 

Darált húsos kosárkák

Az élvezetek halmozása ez a masszív ebédnek is beillő verzió, pláne, ha szereted a husis kajákat! A jó minőségű, friss darált húst összegyúrjuk egy kevés apróra vágott paprikával, fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, akár oregánózzuk is ízlés szerint.

A muffinsütőt kivajazzuk, mindegyik kis rekeszébe töltünk a húsos masszából. Megkenjük egy kevés paradicsomszósszal a masszagolyókat, és betesszük az előmelegített sütőbe, kb. 180-200 fokon nagyjából 30 percig sütjük.

A legtutibb akkor lesz, ha egy kis előre elkészített krumplipürét kiadagolsz a golyókra. A már sülő, megpirult húst vedd ki és a krumplipürékkel még pár percre tedd vissza a sütőbe! Az így összesült ízektől biztosan elégedett leszel.

 

+1. Fagyasztott turmixkorongok

A muffinsütő roppant praktikus, mert le is tudsz benne fagyasztani előre elkészített ételeket, akár gyümölcsös, zöldséges turmixokat is.

Ha kis jégkrémes pálcikát nyomsz a turmixokba, a fagyasztóból kivéve könnyen kiemelheted majd a formákból, de pálcika nélkül is szépen kiugranak a helyükről.

Azért arra figyelj, hogy ne álljanak sokáig a mélyhűtőben!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást