Egészség / Életmód

5 népszerű babona a bőrrákról, amit itt az ideje elfelejteni

5 népszerű babona a bőrrákról, amit itt az ideje elfelejteni

Mi is alig vártuk már a nyarat, és elképesztő módon örülünk a napsütésnek, de azért úgy gondoltuk, hogy mielőtt kirohanunk napozni, szólunk neked is, hogy a napvédelemről semmiképpen se feledkezz meg! És ha már a témánál vagyunk, gondoltuk, eloszlatunk néhány tévhitet is a bőrrákkal kapcsolatban – mert ha ezekről tudsz, és óvatos vagy, akkor biztonságosan is élvezheted a nyarat!

„Én mindig csak barnulok, sosem égek le, nekem nincs mitől tartanom”

A bőrgyógyászok szerint az egyik legkárosabb tévhit, hogy azok, akik nem hajlamosak a leégésre, vagy már szépen lebarnulva fekszenek ki a napra, azok a bőrrákkal szemben is védettséget élveznek.

Tény, hogy a fehérebb bőrűek hajlamosabbak a leégésre, és a leégés megnöveli a bőrrák kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a bőr melanin tartalma sem jelent automatikus védettséget.

Bőrrák minden bőrtípus esetében kialakulhat, a Centers for Disease Control and Prevention intézet szerint pedig maga a barnulás is a bőr válaszreakciója a károsodásra.

A nap káros sugarai elleni védelemre tehát mindenkinek, bőrszíntől függetlenül szüksége van.

„Aki gyerekkorában lebarnul, az később is védettebb lesz a bőrrákkal szemben”

Az igaz, hogy minden gyereknek szüksége van természetes napfényre az egészséges testi és lelki fejlődéshez, az viszont hatalmas tévhit, hogy ha valaki kiskorában sokat van kitéve közvetlen és erős napfénynek, később nehezebben ég le, vagy kap bőrrákot.

A bőrgyógyászok szerint ennek éppen az ellenkezője igaz: a gyerekek érzékeny bőre nem tanul meg „ellenállóbb” lenni a napfénnyel szemben, a korai és túlzott napozás éppen hogy növeli a későbbi bőrrák kialakulásának valószínűségét.

„Ha nem látom a napot, biztonságban vagyok”

Éjszaka esetleg, de csak azért, mert felhős az idő, a napsugarak még csaknem ugyanannyi károsodást tudnak okozni.

Egy tanulmány szerint a napból származó sugárzás körülbelül 80%-a áthatol a felhőkön – ha belegondolsz, ez logikus is, hiszen csak azért, mert borús az ég, még nem lesz teljesen sötét nappal sem – így a bőrödhöz is elérnek ezek a sugarak.

A bőrgyógyászok szerint, ha a szabadba mész, mindegy, milyen az időjárás, érdemes gondoskodni a közvetlen napfénynek kitett bőrfelületek védelméről.

„A ruha alatt védve vagyok a napsugaraktól”

Azoknak, akiknek nagyon könnyen leég a bőrük, azt javasolják, hogy nyáron is viseljenek valami könnyű anyagot, ami megakadályozza, hogy a bőr közvetlenül találkozzon a napfénnyel, ami nagyon jó alap, és segíti a védelem működését, de önmagában nem elegendő.

A könnyű anyagokból készült nyári ruhák ultraviola sugárzás elleni védelme (UPF, ezzel az értékkel a naptejek dobozain is találkozhatsz) körülbelül 5-ös, vagyis rendkívül alacsony.

Nem érdemes tehát kizárólag erre alapozni a napvédelmet, és ha huzamosabb ideig a szabadban tartózkodsz, használj fényvédőt a ruha alatt is!

„Nekem kevés anyajegyem van, én nem vagyok veszélyeztetett”

A szakértők szerint a több anyajegy – főleg azokon a területeken, amelyeket közvetlen napfény is ér – nagyobb kockázatot jelentenek, de azért ne dobd egyből ki a naptejedet!

A mondat ellentéte ugyanis nem feltétlenül úgy igaz, ahogy hinnéd, vagyis, ha nincsenek anyajegyeid, vagy csak nagyon kevés, az még korántsem jelenti azt, hogy nem kaphatsz bőrrákot, csak éppen nem esel a magasabb rizikófaktorba.

A napsugarak azonban mindenféle külön rizikóemelő körülmény nélkül is éppen elég veszélyt jelentenek, így a fényvédelemről neked is éppen olyan fontos gondoskodni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást