Egészség / Életmód / Lélek

5 mutatós növény, ami boldogabbá tehet

5 mutatós növény, ami boldogabbá tehet

A téli hónapokban a hidegnek és napfény hiányának köszönhetően gyakori jelenség a levertség és depresszió. A rossz hangulat ellen szerencsére többféle fegyver létezik. Így például kiváló eszközt jelenthetnek ellene a növények, melyek nem csak a lakásodat szépíthetik meg, de a mentális egészségedre is jó hatást gyakorolhatnak! A természet látványa segíthet kikapcsolódni, és csökkenti a rád nehezedő stressz mértékét. Próbáld ki a most következő mutatós növényeket!

Bazsalikom

Ez a gasztronómiai körökben kedvelt fűszernövény nem csak az ételeinket teszi ízletesebbé, de a hangulatunkat is javíthatja. Pozitív hatása a benne lévő linalool nevű vegyületnek köszönhető, mely egyben jellegzetes, kellemes illatát is adja.

Ezt a különleges növényt nem véletlenül tartják az egyik leghatékonyabb természetes gyógyszerként számon manapság, hiszen már önmagában az aromája, illetve az illata is stimuláló, stresszoldó, és energetizáló hatással bír a szervezetünkre, emellett hatékonyan enyhítheti a szomorúságot valamint a depressziót. Ennek köszönhetően előszeretettel használják az aromaterápiában.

A bazsalikomnak természetesen önmagában nyersen és különböző ételekben elfogyasztva is rengeteg egészségügyi előnye van. Többek között gazdag antioxidánsokban, csökkenti a gyulladást, és fokozza az immunrendszer működését.

Levendula

A levenduláról régóta tudjuk, hogy nyugtató hatása van, így enyhíti a szorongást. Bár meggyújthatunk akár egy egyszerű levendula illatú gyertyát is, a természetes friss levendula azonban sokkal erőteljesebb illattal bír, és az otthonodat is szebbé varázsolja.

Egyes kutatások azt mutatták, hogy a növény illata csökkenti a pulzusszámot, valamint a vérnyomást, melynek köszönhetően az aromát belélegezve könnyed, relaxált állapotba kerülünk.

Ha álmatlanságtól szenvedsz, helyezz egy marék szárított levendulát éjjeliszekrényedre, így megkönnyítheted az elalvást!

A levendulát természetesen még számtalan módon felhasználhatod. Többek között olajformában enyhítheti a szúnyogcsípést, fűszerként különleges ízt kölcsönözhet az ételeknek, teaformában nyugtatja az idegeket, és görcsoldó hatású.

Rózsa

A rózsa a bizonyíték arra, hogy nem csupán a gyógy és fűszernövények befolyásolhatják pozitívan kedélyünket. A Journal of Physiological Anthropology nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint, ez a gyönyörű virág pozitívan hat a lelkiállapotunkra.

A kutatás során azt találták, hogy azok az irodai dolgozók, akiknek munka közben alkalmanként lehetőségük volt ránézni egy rózsára, sokkal nyugodtabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezték magukat.

Ám a virágnak nem csak a látványa, hanem az illata is különleges! Ha szeretnéd fokozni nyugtató hatását, szórj néhány rózsaszirmot a meleg fürdővizedbe! A hő felszabadítja a szirmokban lévő illatanyagokat, ezáltal pedig tökéletesen ellazítja a testedet és a lelkedet.

A rózsa szirmait előszeretettel használják még szépségápoló szerekhez, teához, sőt illóolajakhoz is.

Orchidea

A kecses és elegáns orchidea az elérhető luxus egyik tipikus példája.

Bár gondozása sok odafigyelést és törődést igényel, a növény mindezt meghálálja azzal, hogy egész évben csodás virágokkal ajándékoz meg téged, és gyönyörű hangulatjavító színekkel tölti meg lakásodat a szürke téli hónapokban is.

A Feng Shui hívei imádják ezt a virágot, szerintük ugyanis erőteljes pozitív energiákkal tölti meg a lakás egyes helységeit. Az orchideák bizonyos fajtái felhasználhatóak akár ételek készítéséhez, és gyógykészítményekhez is.

Vitorlavirág

A különböző légtisztító szobanövények szintén hangulatfokozó hatással bírhatnak, azáltal, hogy eltávolítják otthonod levegőjéből a káros gázokat, szennyezőanyagokat.

Az egyik leghatékonyabb légtisztító növény minden kétséget kizáróan a vitorlavirág, mely kiváló ellenszere lehet a benzolnak, a formaldehidnek, a trikolór-etilénnek, a toluolnak és a xilolnak.

Rendkívül mutatós, ugyanakkor könnyen nevelhető, gondozása egyszerű. Érdemes párás környezetet teremteni számára, a leveleit pedig rendszeresen permetezni, ügyelve arra, hogy a virágaira ne jusson víz, mert akkor elveszíthetik szép hófehér színűket!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást