Életmód / Egészség

5 kérdés, amit szégyelltél megkérdezni a nőgyógyászodtól – És a válaszok!

Sosem kellene, hogy kellemetlenül érezd magadat bármi miatt is az orvosod előtt, hiszen az ő dolga az, hogy segítsen neked és megválaszolja a kérdéseidet. Mégis vannak, akik zavarba jönnek, amikor az alábbi témákról van szó – ők most megtudhatják, mit felelne az orvos, ha fel mernék tenni neki a kérdéseiket.

„Normálisan” nézek ki?

Persze, nem ez a dolga a nőgyógyásznak, de mégis érdekelne a véleménye. Rengeteg nő érzi magát bizonytalannak az külső nemi szervei megjelenésével kapcsolatban, de csak kevesen merik megkérdezni az orvosukat, hogy milyennek is néznek ki egy olyan szem számára, aki ismeri az „átlagot”.

Akik mégis összeszedik ehhez a bátorságukat, azokat megnyugtatják: teljesen normális a megjelenésük.

Hiszen akárcsak a többi testrészünk, a nemi szerveink sem egyformák, vannak, akiknek világosabb itt a bőre, van, akinek sötétebb, vannak, akinek nagyobbak a szeméremajkai, másoknak kisebbek – nincs „” vagy „rossz” megjelenés.

Az érzékeny mellbimbók bajt jeleznek

A mellbimbókban számos idegvégződés található, ezért olyan érzékenyek.

Sok nő tapasztalja azt, hogy a menstruációja előtt a mellbimbók még szenzitívebbé válnak, mások számára ez nem ciklusfüggő.

Aki megkérdezi, annak az orvos el fogja mondani, hogy mindez teljesen normális és semmiféle kóros elváltozásra nem utal.

Amíg nem érzel fájdalmat, duzzanatot vagy tapasztalsz ismeretlen eredetű váladékozást, addig valószínűleg minden rendben a mellbimbóiddal.

Aggódnom kellene a hüvelyváladék miatt?

A hüvelyváladékkal kapcsolatban a nők még kevésbé mernek kérdezni, mert attól tartanak, hogy ez a rossz higiéné jele. Fontos tudnod, hogy még ha így is lenne, az orvosod akkor sem fog ítélkezni, hanem tanácsokat ad a megfelelő tisztálkodásra vonatkozóan, de nem valószínű, hogy ezzel van a baj.

Sőt, a legvalószínűbb, hogy egyáltalán nincs is baj: a hüvelyváladék, amíg nincs kellemetlen szaga, átlátszó vagy tiszta fehér színű, addig teljesen normális jelenség, van, akinek több, másoknak kevesebb van belőle, illetve a ciklusod alakulása is befolyásolhatja a mennyiségét.

Ha változást tapasztalsz, akkor viszont mindenképpen fordulj az orvosodhoz, ne szégyenlősködj, mert egy fertőzés is állhat a háttérben, ami mindenképpen kezelésre szorul.

Orgazmus és teherbeesés

Akik gyermeket szeretnének, idővel biztosan találkoznak valamelyik fórumon a jó tanáccsal: legyen a nőnek is orgazmusa, úgy biztosabb a teherbeesés! Hogy ez valóban így van-e, arról viszont már kevesen merik megkérdezni az orvosukat.

Olvastad már?  Ez befolyásolja a szexuális étvágyadat - A libidó olyan, mint a hullámvasút

Az igazság az, hogy a női orgazmusra nincs szükség a teherbeeséshez, bár tény, hogy az izmok ritmusos összehúzódása esetleg segíthet a spermiumoknak célba jutni, de enélkül is elég jók a mozgásban.

Az orgazmus elérése viszont ártani nem árt, és attól, hogy most éppen a gyermekáldás a cél, még miért ne élvezhetnétek az együttlétet?

Görcsölni viszont semmi esetre sem kell, nem ezen fog múlni, hogy érkezik-e a gólya.

Normális, ha idősebb korban is vágyik valaki a szexre?

Ugyan vannak, akiknek az idő előrehaladtával a szexuális étvágya csökken, de ez egyáltalán nem törvényszerű, sőt!

A leginkább azért terjedt el ez a nézet, mert az idős(ebb)kori szexuális élet valamiért még mindig tabunak számít, pedig sem orvosi, sem lelki értelemben nem szól ellene semmi. Ami azt illeti, ha mindkét félnek jól esik, kimondottan jót is tesz nektek.

Azon viszont ne lepődjetek meg, hogy hiába a vágy, elképzelhető, hogy nem csak a férfinak, a nőnek is szüksége van némi segítségre. Különösen a menopauza után okozhat gondot sok nőnek a hüvelyszárazság, ami ha valóban zavaró, az orvosod segít akár gyógyszeres megoldást találni rá, ha eseti problémáról van szó, akkor pedig egy tubus síkosító pillanatok alatt megoldja a helyzetet – emiatt nem kell lemondanotok az örömszerzésről!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást