Otthon / Dekor

5 gyönyörű növény, amit a sötét szobákban is tarthatsz

5 gyönyörű növény, amit a sötét szobákban is tarthatsz

Nem minden szoba úszik a természetes fényben, de minden szobának jót tesz, ha van benne némi természetes zöld. Az alábbi növényeket sötétebb helyiségekben is nyugodtan tarthatod, mert jól fogják érezni magukat az árnyékos helyeken, te pedig jobban fogod érezni magadat tőlük.

Szerencsebambusz

A szerencsebambusz, vagy ahogyan néhányan ismerik, a fehérszélű sárkányfa tényleg nem egy különösebben igényes növény.

Olyannyira megkönnyíti a dolgodat, hogy még elültetned sem kell, elég csak tápoldatos vízbe állítani, mintha vágott virág lenne, és a vizét havonta cserélni.

Arra ügyelj, hogy lehetőleg esővizet vagy már korábban kiengedett csapvizet kapjon, mert a klór viszont nagyon meg tudja viselni.

A sötétebb helyiségekben nem csak elvan, de kimondottan jól is érzi magát, mert alacsony a fényigénye, és leginkább a szórt fényt kedveli.

 

Borostyán

Rendkívül erős levegőtisztító, és kimondottan jól érzi magát a félárnyékos helyeken, főleg, ha elég teret biztosítasz neki, hogy kúszhasson.

Érdemes magasra tenni, ahol nincs semmi az útjába, például egy szekrény tetejére, így fel tudja dobni a szoba sötétebb sarkait is.

Mivel számtalan változata létezik, biztosan találsz olyat te is, ami színben, méretben, levélformában megfelel az elképzeléseidnek.

 

Páfrány

Milyen lenne, ha egy igazi őslény költözne a hálószobádba?

Egy cserepes páfrány beköltöztetésével pontosan ez történik, hiszen évmilliókkal ez előtt is léteztek már ezeknek a növényeknek az ősei.

Szeretik a párás levegőt és a félhomályt, így akár egy ablakos fürdőszobában vagy a konyhában is jól érzik magukat, a direkt napfényt és a huzatot érdemes kerülni, amikor helyet keresel nekik.

Többféle árnyalatban és méretben kaphatóak, így kikezdhetetlen igazság, hogy minden lakáshoz tartozik egy hozzá passzoló páfrány is.

 

Bromélia

Sok növény van, ami kevés fénnyel is beéri, de ezek többnyire nem hoznak virágot.

Ha te a kevésbé megvilágított helyiségben nem csak zöldet, hanem színes szirmokat is szeretnél látni, próbálkozz a broméliával, ezzel a gyönyörű trópusi növénnyel, ami szórt fénnyel is jól elvan.

Nem különösebben igényes növény, tápoldatozással és mérsékelt öntözéssel jól elvan, a párát viszont igényli, ezért rendszeresen, akár naponta is kell permetezni vagy gondoskodni a körülötte lévő levegő párásításáról, ha valóban azt akarod, hogy elég jól érezze magát a virágzáshoz is.

 

Vízipálma

Ha notórius locsoló vagy, és legtöbbször azzal irtod ki a szobanövényeidet, hogy túlöntözöd őket, akkor a vízipálma a neked való szobanövény, mert egyszerűen nem lehet neki túl sok vizet adni.

Ez az egyszerűségében szép, zöld leveles növény azt sem bánja, ha folyton tocsog a vízben, és a fél árnyékos helyeken is jól érzi magát.

A szerencsebambuszhoz hasonlóan akár el sem kell ültetni, elég, ha tápoldatos vízbe állítod.

Télen tartsd 10 fok feletti hőmérsékleten és egész évben gondoskodj a körülötte lévő levegő megfelelő páratartalmáról.

Sokféle változata létezik, de nem árt tudni, hogy van olyan, ami akár több méteresre is megnőhet – ha csak korlátozott hely áll a rendelkezésedre, akkor vásárlás előtt érdeklődj az adott típus várható méreteiről az eladónál.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást