Szórakozás / Otthon

5 felejthetetlen rajzfilm a Disney-től – melyiket nem láttad még?

A Disney-mesék varázsa korosztálytól függetlenül mindenkire hatással van, mindenkinek megvan a maga kedvence és sokszor nem is sejtjük, hogy az, amiért gyerekként rajongtunk, valójában már a 90-es években is csaknem 50 éves mese volt. Íme, egy szubjektív válogatás a felejthetetlen Disney-mesékből.

Hófehérke és a hét törpe (1938)

Hófehérke történetét senkinek nem kell bemutatni, hiszen a Grimm-testvérek klasszikusa mára már megszámlálhatatlan feldolgozást megért. Foghattuk a kezünkben mesekönyv formájában, de láthattuk rajzfilmen és számos filmen is a hófehér bőrű és ébenfekete hajú királylány történetét.

Az első rajzfilm 1938-ban került ki a Walt Disney stúdióból, és ezzel beindult a vállalat animációs sikersztorija.

Magyarországon csak 1962-ben mutatták be, de Hófehérke alakja mindenkinek az emlékezetébe vésődött.

Az Amerikai Filmintézet beválasztotta minden idők legjobb 100 filmje közé, ami nem is csoda, hiszen látványvilága a mai, modern technikával készült animációs filmekkel is felveszi a versenyt.

 

Dumbo (1941)

A sorban a negyedik Disney animációs film az Egyesült Államokban 1941-ben jelent meg, míg itthon csupán 1982-ben mutatták be a mozikban.

A kiselefánt, akinek túl nagyra nőtt fülei miatt rengeteg megpróbáltatáson kellett átesnie, meghódította a világot és a mai napig könnyeket csal bárki szemébe.

Nem is csoda, hogy hamarosan újabb feldolgozását láthatjuk a mozikban – a félig élőszereplős és félig animációs film ezúttal Tim Burton rendezésében kerül a vászonra, a főbb szerepekben pedig Eva Green, Colin Farrel és Michael Keaton lesz.

 

A dzsungel könyve (1967)

A Rudyard Kipling azonos című regénye alapján készült mese szintén rengeteg feldolgozást megért, az utóbbi években is több film került a mozikba Maugliról, a kisfiúról, akit a farkasok neveltek – azonban egyik sem érhet az eredeti nyomába.

Bár a történet jóval derűlátóbb, mint a regényben, cserébe felejthetetlen dalokat és vidám táncokat kaptunk, amelyek a mai napig mosolyt csalnak az arcunkra.

A Magyarországon 1979-ben bemutatott film – amely a 19. a Disney animációs filmjeinek sorában – azért is különleges, mert ez volt az utolsó, amelyen Walt Disney személyesen is dolgozott halála előtt.

 

Az oroszlánkirály (1994)

A kilencvenes évek egyik legnépszerűbb rajzfilmje kétségtelenül a kis Simba kalandja volt, olyannyira, hogy később további folytatásokat is kapott a történet.

Ez lett minden idők harmadik legnagyobb bevételét hozó animációs filmje, amelyhez a Hans Zimmer szerezte fantasztikus zene és az Elton John által írt dalok is sokat hozzátettek.

Olvastad már?  Szuper disztópia sorozatok, amiket érdemes nézned - Ha nehezen bírod Offred nélkül

Ezt a mesét már csupán fél év eltéréssel mutatták be a világ különböző pontjain, így 1994-ben már itthon is láthattuk a mozikban.

Érdekesség, hogy a Disney a Pocahontas-szal egyidőben mutatta be a filmet és arra számítottak, hogy az indiánlány története nagyobb sikereket fog elérni, azonban végül Az oroszlánkirály sokkal nagyobb bevételt hozott.

 

Aranyhaj és a nagy gubanc (2010)

A Disney-mesék az 1930-as évek óta hódítanak, és a modernebb mesék között is igazi kincsekre bukkanhatunk.

Az Aranyhaj és a nagy gubanc –  amelyet a Rapunzel című Grimm-mese ihletett – az 50. animációs film a stúdióból, így nem csoda, hogy az alkotók a tökéletességre törekedtek. Jelenleg ez minden idők legdrágább rajzfilmje, amelyen 2002-től 2010-ig dolgoztak.

A címszereplő, Aranyhaj egy magas toronyban elzárva él anyjával, aki féltve óvja őt és hajában rejlő különleges képességét a külvilágtól.

18. születésnapján aztán Aranyhaj úgy dönt, hogy elég volt a bezártságból, és útra kel egy minden hájjal megkent tolvaj, Flynn társaságában a királyság felé, ahol végre igazi otthonra lelhet.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást