Család / Életmód

5 dolog, ami azután történik, hogy a szülők csak a gyerekek miatt maradnak együtt

5 dolog, ami azután történik, hogy a szülők csak a gyerekek miatt maradnak együtt

Szinte már bevett szokásnak számít, hogy a szülők, pláne, ha kisebb gyermekeket nevelnek, a családi egység miatt maradnak együtt. Bár nem boldogok már a házasságukban, sokat vitatkoznak, és egy idő után különálló életet élnek, azt gondolják, a gyerekek miatt ez a legjobb megoldás.

De mi is történik akkor, ha két ember kizárólag emiatt nem válik el? Több a hátránya, mint az előnye!

Beérik azzal, ami van

A szülők azt hiszik, a gyermekek nem észlelnek semmit abból, hogy milyen a felnőttek kapcsolata, és ha mégis látják a vitákat, majd elfelejtik őket.

Azonban az, hogy a gyerekek mit látnak a szüleik házasságából, erőteljes hatással van arra, ők milyen párkapcsolatokba mennek bele a későbbiekben.

Ha azt tanulják meg ebben az érzékeny korban, hogy be kell érni azzal, ami jutott nekik, ahelyett, ami boldoggá tenné őket, sajnos így fognak tenni, és olyan ember mellett ragadnak le, akinél jobbat érdemelnének.

Azt hiszik majd, hogy az a normális, ha két ember kiszeret egymásból, sokat veszekednek, megbántják egymást, és nem kommunikálják az érzéseiket, pedig inkább azt kellene megtanulniuk a szüleiktől, hogy az élet túl rövid ehhez.

Noha ez sosem megy egyszerűen, de attól még nem kell beletörődni a szerelemtől mentes kapcsolatba!

Félelem a jövőtől

Még ha próbáltok is arra figyelni, hogy ne a gyerekek előtt veszekedjetek, ők akkor is meg fogják érezni, hogy valami nem stimmel.

Ezen a ponton pedig elkezdenek attól félni, hogy mi van, ha a saját viselkedésükkel váltanak ki még több nézeteltérést.

Tartanak attól, hogy ha eljön a válás ideje, akkor választaniuk kell kettőtök között, ezért fokozatosan bezárkóznak.

A félelem, hogy mit hoz a holnap, hogy mi lesz, ha a szüleik különválnak, csak még erősebb lesz bennük, ha látják, hogy mennyire nem vagytok boldogok.

Túl erős kontroll

Amikor a szülők csak a gyerekek miatt alkotnak egy párt, előbb-utóbb a saját életükről megfeledkeznek.

Ilyenkor pedig olyannyira a gyerekekre helyezik a hangsúlyt, hogy észre sem veszik, és átveszik az irányítást az életük felett.

Míg nagyon kicsik, ezzel nincs is gond, de egy bizonyos életkor felett annál inkább lehetnek hátulütői, tekintve, hogy nem tanulják meg a felelősséget, vagy azt, hogy miként kezeljék egyedül a problémákat.

Arról nem is beszélve, hogy a szülők is nehezen tudják elengedni őket, pláne, ha elérkezik a továbbtanulás ideje, vagy párkapcsolatot kezdenek valakivel.

Stressz és az egészség

Ha a gyerekek olyan otthoni környezetben élnek, amiben a szülők között feszélyezett a hangulat, ők is érezni fogják ezt a nagyfokú stresszt.

Emiatt ők maguk is sokkal aggodalmasabbá válnak, és ennek hosszabb távon egészségügyi következményei lehetnek.

Szakértők szerint ilyen fiatal korban ez a fajta stressz előidézhet hormonális problémákat, alvási rendellenességeket, és olyan pszichológiai betegségeket is, mint a depresszió.

Hogy ezt megelőzzétek, a legfontosabb, hogy sose rángassátok bele a gyermekeket a vitákba, hanem mindig tőlük távol, nyugodtan beszéljétek meg őket.

Ha a válás mellett döntötök

Természetesen nem azt mondjuk, hogy a gyermekeket nem viseli meg a szülők válása, de tény, hogy ez rövidebb távon okoz problémákat.

A válást nekik is nehéz feldolgozni, hiszen egy teljesen új élethelyzetbe kerülnek, és kevésbé érzik magukat biztonságban, de előbb-utóbb, a szülők boldogságát, új kapcsolatát látva megtanulják azt, hogy érdemes kilépni egy kilátástalan házasságból.

Nyugodtabbá válnak a stresszmentes helyzetben, és ha a felek tényleg kiveszik a részüket az életükben, akkor nem éri őket lelki sérülés!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást