Életmód / Egészség / Lélek

5 dolog, amit a mindfulnessen keresztül megtanulhatsz magadról

A mindfulness a jelen pillanat tudatossága, nyitott és szelíd hajlandóság arra, hogy megértsd, mi történik benned és körülötted. Ítélkezésmentes, nyugodt állapot, amiben befogadóvá válsz és minden rezdülésedet képes vagy szeretettel szemlélni. Békességet teremt benned és szellemileg is felfrissít.

Hálával tartozol a testednek

Gondolj bele, hogy néha mennyire evidensnek, magától értetődőnek vesszük, hogy a testünk jól funkcionál, nem vagyunk betegek, nem fáj semmink. Ha baj van, akkor pedig sokan sopánkodásba menekülnek.

A szervezetünk bizony minden lelki megzuhanásra reagál, és kijár neki a tisztelet. A mindfulness arra sarkall, hogy találj olyan perceket, órákat, amikor csak magadra koncentrálsz, kizárod a külvilág zsongását és a negatív gondolatokat.

Ilyenkor figyelj a lélegzésedre, figyeld meg, hogy milyen illatokat érzel, milyen hangokat hallasz és hogyan árad szét a testedben az önmagadra figyelés miatti béke.

Egyszer egy mindfulnessről szóló könyvben ezt olvastam és nagyon megérintett: Mikor figyeltél fel utoljára a saját lélegzésed hangjára? Ugye, milyen alapvető elvárás részünkről, hogy rendben legyenek a dolgok? Épp ezért légy hálás a testednek, a szerveidnek, a bőrödnek.

Az apró örömökre is fogékonnyá válsz

A folytonos online jelenlét miatt sokkal gyorsabb reakciókhoz, válaszokhoz, üzenetváltásokhoz szoktunk, ömlenek ránk az információk és felületesebben kezelünk egy csomó mindent.

A mindfulness azt szeretné megtanítani neked, hogy ne menj el az apró kis örömforrások mellett csukott szemmel. Állj meg néha, lassíts le. Nem kell minden pillanatban megfeszülni a sok tehertől, ami rád nehezedik, nem kell feleslegesen tépelődnöd azon, hogy milyen nehéz feladatok várnak még rád. Néha próbálj meg kizárólag a mostra koncentrálni, a jelen örömére.

Munkából hazafelé menet az úton próbáld meg megfigyelni az épületek szépségét, észrevenni egy-egy szép növényt.

Otthoni meditáció közben pedig mélyebben el tudsz merülni abban, hogy végigpörgesd az agyadban, hogy mi minden jó, kellemes dolog történt veled a nap folyamán.

Értelmet tudsz adni a napi rutinnak

Sokaknak igazi stresszfaktor a napi rohanás.

Ha te is azok közé tartozol, akik már nagyon unják, hogy még a reggeli kávét sem lehet nyugiban meginni, kicsit fékezz.

A mindfulness azt tanítja, hogy a rítusok, szertartások sokat adnak a nap apró élményeihez.

Élvezni a kávé, tea illatát, sőt, a mosogatásnak is meg lehet találni a szépségét.

Képzeld, vannak, akik azt mondják, ha a házimunka közben arra figyelsz, hogy épp megtisztítod a környezeted, a lelked is tisztul.

Takarítás, főzés, rendrakás közben a harmóniát állítjuk helyre, miközben gondoskodunk környezetünk tárgyairól és szeretteinkről.

Képes vagy magadba nézni

Én meglehetősen lobbanékony, impulzív személyiség vagyok, oroszlánként nagy lángon tudok égni, de néha le kell csillapodni.

A mindfulness azt üzeni, hogy néha nézz szembe a saját negatív erőiddel, tulajdonságaiddal is, ne szidd magad miattuk, de tudj róluk.

A jelen pillanatra való odafigyelés megtanít arra is, hogy lecsitítsd a benne lévő indulatokat.

Ha időt szakítasz a befelé fordulásra, hatalmas szeretetet érezhetsz magad iránt is, ahogy figyeled a légzésed, tested rezdüléseit.

Stresszmentesítheted magad

A mindfulness egy szemlélet, egy hozzáállás, ami azt hangsúlyozza, hogy cselekvés helyett néha csak a megfigyelésre koncentráljunk, befogadásra létrehozás helyett.

Néha lehiggadt állapotban elvárások, magyarázatok, értékelések nélkül figyeld meg magad és magad körül a dolgokat.

A pörgős napok levezetéseként stresszmentesítheted magad azzal, ha a jelen csendességére figyelsz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW