Otthon / Háztartás

5 dolog, amire hasznosíthatod a száradófélben lévő karácsonyfádat

Az élő fenyőnek számtalan előnye van: csodálatos illattal tölti meg a lakást, élettelibb, és klasszul néz ki. Azonban sokan mégsem merik ezt választani az ünnepi szezonra, mert nem tudják, januárban mihez kezdhetnének az elszáradófélben lévő karácsonyfával. Szerencsére az alábbi öt dologra nyugodtan felhasználhatod ahelyett, hogy a kukában landolna!

A természetben

Valószínűleg téged is zavarnak a fáról lehullott tűlevelek, amelyek szép lassan beterítik a nappali padlóját.

De nem csak annyit tehetsz, hogy felsöpröd őket, és gyorsan kidobod a kukába!

Talajtakaróként is megállják a helyüket a kertben, így nyugodtan használd fel őket akár erre.

De egyre többen javasolják a komposztálást is.

Magas gyantatartalma miatt bizonyos szakértők nem szívesen foglalkoznak ezzel, de valójában a fenyőfa is lebomlik – mindössze annyi, hogy kicsit lassabban történik ez meg, ám a komposztálás egyébként sem gyors folyamat.

Akár saját magad is megpróbálkozhatsz ezzel, ha van benne tapasztalatod, de kijelölt fenyőgyűjtő helyeken is leadhatod a már elszáradó fenyőt, amelyet aztán a szakértők felhasználnak.

 

Egy kis kreativitás

Nem csak komposztálás során tehet jót a kertednek a karácsonyfád!

Egy kis kreativitással gyönyörű ösvényszegélyt hozhatsz létre: a fa törzsét vágd fel kisebb korongokra, majd ezeket a virágágyások szélére helyezd el, a saját ízlésed és belátásod szerint.

Mivel nem bomlanak le gyorsan, hosszú ideig díszíthetik a kertedet, ráadásul tápanyagforrásként is szolgálnak, így a növényeidnek is jót teszel vele.

Ha viszont leginkább cserepes növényeid vannak, amelyeket nyáron kihelyezel az udvarra, akkor akár ezt is feldobhatod néhány szépen elhelyezett koronggal.

Sőt, különféle dekorelemeket hozhatsz létre: például ehhez hasonló asztaldíszt is csinálhatsz belőle.

 

Téli madáretető

A téli szezonban számtalan típusú madáretetőt láthatsz, de tudtad, hogy akár a karácsonyfából is elkészítheted saját változatodat?

Ha elég nagy fát választottál, a törzséből megpróbálhatod te magad kifaragni a madáretetőt, ahová a kis állatok elbújhatnak a téli szezonban, és ahol élelmet találhatnak.

Azonban mielőtt belevágnál, tudnod kell, hogy ha egyszer elkezdesz élelmet adni a madaraknak, nem hagyhatod abba a szezonban, ugyanis hozzászoknak, és várni fogják.

Segíts te is az élővilágnak ezzel az egyszerű gesztussal!

 

Tüzelőnek is jó

Ha fatüzeléssel melegíted fel az otthonodat, valószínűleg már megfordult párszor a fejedben, hogy az elszáradt karácsonyfát is erre hasznosítsd.

A jó hír, hogy ez némi türelemmel, de működhet is!

Nem véletlenül mondják azt, hogy ha már a karácsonyfa kezd száradni, ne felejtsük rajta bedugva az égősort, ugyanis könnyen lángra kaphat.

Mielőtt azonban elkezdenéd eltüzelni, adj neki időd, és várd meg, hogy teljesen kiszáradjon: a félig friss fák ugyanis sok gyantát tartalmaznak, amelynek hatására kreozot, azaz egyfajta olajszerű váladék gyülemlik fel és eltömítheti a kéményt.

 

Jótékonykodj!

Ha nincs kerted, és nem fa eltüzelésével fűtesz be, akkor a fenti ötletek nem válnak be nálad.

Ilyen esetben nézz körül, hogy a lakhelyed közelében van-e bármiféle akció, amelynek keretein belül leadhatod a száradó fenyőfát.

Az elmúlt években volt olyan város, ahol sorsjegyekkel jutalmazták meg azokat, akik leadták a karácsonyfát januárban, amit aztán energetikai hasznosításra adtak tovább.

Van, ahol a rászorulóknak továbbítják tüzelőként, más helyeken pedig komposztálják őket.

Ezért ahelyett, hogy csak kirakod a kuka mellé, inkább segíts vele másoknak!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW