Egészség / Életmód

5 betegség, amit a szúnyogcsípéstől elkaphatsz – Jó tudni róluk!

5 betegség, amit a szúnyogcsípéstől elkaphatsz – Jó tudni róluk!

Bár a szúnyogok által terjesztett betegségek korántsem ritkák, a fertőzött egyedek szerencsére többnyire távoli helyeken élnek. Ettől függetlenül egyes betegségek ha ritkán is, de bárhol felüthetik a fejüket, ha pedig utazol a nyáron, mindenképpen érdemes tisztában lenni bizonyos betegségekkel, amiket a kis vérszívóktól elkaphatsz.

Nyugat-nílusi vírus

Bár a neve egzotikusnak hangzik, évek óta feltűnik egy-egy eset Magyarországon is, Szerbiában pedig már halálos áldozata is volt a vírus okozta láznak. Jó hír viszont, hogy a fertőzöttek nagy része semmiféle tünetet nem tapasztal és egy életre szóló védettséget is szerez a betegséggel szemben.

Azok, akik megbetegszenek, általában enyhe tüneteket (láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések) tapasztalnak, amelyek maguktól enyhülnek, ám a fertőzöttek 1%-a idegrendszeri károsodásokat is szenved.

Ha az orvos nílusi vírust állapít meg valakinél, akkor azt kötelező jelentenie az Országos Epidemiológiai Központ Virológiai Főosztályának.

Dengue-láz

Főleg a városok környéki mocsaras területeken, állóvizeken előforduló szúnyogok terjesztik a betegséget, melynek két fajtája létezik: a klasszikus és a vérzéses dengue-láz.

Előbbi a világ minden trópusi területén, utóbbi jellemzően inkább Ázsiában fordul elő, és ha kezeletlen marad, a halálozási ráta a 10%-ot is eléri.

A kezdeti tünetek a láz, fejfájás, gyengeség, émelygés, hányinger, izomfájdalmak, a vérzéses láz esetében ez után vérhányás, véres széklet és a bőrben vérzés jelenhet meg.

Sárgaláz

Ugyan idehaza nem igen veszélyeztet, ha Afrikába vagy Dél-Amerikába utazol, mindenképpen be kell adatnod magadnak a sárgaláz elleni oltást. A betegséget elsősorban az erdős területeken élő szúnyogok terjesztik, a vírus súlyos májgyulladást okoz és nem ritkán végzetes kimenetelű.

Magyarországon a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóhelyén kérheted az ellenanyag beadását.

A sárgaláz tünetei 3-5 napos lappangási idő után jelentkeznek, magas láz, fejfájás, izomfájdalom alakul ki, illetve jellemző tünet lehet, hogy a beteg érzékennyé válik az erős fényre, és kerüli azt.

Malária

Bár jellemzően az egyenlítő környékén és a trópusi területeken élő szúnyogok csípése okozza, mivel a lappangási ideje 10-35 nap is lehet, így időről időre előfordul, hogy az utazók „hazaviszik” magukkal a betegséget, és kisebb-nagyobb járványok törnek ki.

A legelső tünetek a hőemelkedés, fejfájás, izomfájdalmak, hidegrázás, rossz közérzet, amit sokan összetévesztenek az influenzával. Erre rá 2-3 nappal jelentkezik a malária legjellemzőbb tünete, a rendkívül magas 41 fok körüli láz.

Évente körülbelül 110 millió maláriás beteget regisztrálnak, a halálos áldozatok száma pedig minden évben több tízmillió.

Szúnyogcsípés-allergia

Ugyan nem a szúnyogok terjesztik, de az ő csípésükre adott allergiás reakció is sokak életét megkeseríti. Bár a szúnyogcsípés mindenkinél okoz valamilyen irritációt, vannak, akiknél az allergiás reakció sokkal intenzívebb. Ők nagy kiterjedésű kiütést, erős, nagy területet érintő viszketést és duzzanatot tapasztalhatnak a szúnyogcsípés körül, ami a csípés utáni 48 órában jelentkezik.

A különböző gyógyszertári krémek segíthetnek enyhíteni a tüneteket, de a valódi megoldást csak a szúnyogcsípések megelőzése jelentheti.

Nagyon ritkán, de a szúnyogcsípés következtében felléphet anafilaxia is, egy életveszélyes állapot, mely a torok bedagadásával, zihálással jár, és azonnali orvosi ellátást igényel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást