Egészség / Életmód / Lélek

5 apró előny, amit csak akkor élvezhetsz, ha éjszakai bagoly vagy

5 apró előny, amit csak akkor élvezhetsz, ha éjszakai bagoly vagy

Alszik már a város, a lámpák égnek, csend van az utcán lent… Neked viszont még csak most kezdődik a nap java! Miközben a lépcsőház már az igazak álmát alussza, neked még eszedbe sem jut lefeküdni. Lehet, hogy amikor reggelente beindul az élet, és kelni kell, egy kicsit sajnálod magad, de a jó hír, hogy megvannak a maga előnyei annak is, ha az ember belső biológiai órája éjszaka is működésre készteti a testet és az agyat.

Az éjjeli baglyok kreatívabbak

Igazán leleményes megoldást keresel egy problémára? Kérdezz meg egy éjjeli baglyot, és könnyen lehet, hogy holnapra meglesz a válasz!

A milánói Szent Szív Katolikus Egyetem kutatása szerint azok, akik hajlamosabbak éjszaka is aktívak maradni, jellemzően sokkal több kreativitást is mutatnak a problémák megoldása során.

A kutatók szerint ennek az egyik lehetséges oka az lehet, hogy azok, akik a nem megszokott órákban (tehát éjszaka, amikor a többség alszik) végeznek aktivitást, a mindennapokban is könnyebben veszik észre a nem megszokott megoldásokat, lehetőségeket.

Szellemileg később merülnek ki

Míg a korán kelők sok mindent elvégezhetnek, mire az éjjeli baglyok kimásznak az ágyból, úgy tűnik, a szellemi frissességet mégis az utóbbi csoport tagjai képesek tovább megtartani.

Egy belgiumi egyetem vizsgálata során koránkelőkkel és éjjeli baglyokkal töltettek ki olyan teszteket, amelyek a reakcióidejüket vizsgálta. Mindkét csoport a maga napirendjét követve végezte el a tesztet közvetlenül az ébredés után (bármikor ébredtek is), majd az ébredésük utáni 10 és fél órával.

Míg a reggeli vizsgálatokon a két csoport tagjai azonos eredményeket produkáltak, az esti vizsgálatokban (bár ugyanannyi ideje voltak ébren) az éjjeli baglyok jobb eredményeket értek el.

Lehet, hogy okosabbak is?

Vannak vizsgálatok, amelyek azt sejtetik, hogy a későb fekvők és későn kelők talán az intelligencia terén is élen járhatnak.

Egy londoni vizsgálat során általános és középiskolás diákokat kérdeztek az alvási szokásaikról azokon a napokon, amikor iskolába kellett menniük. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a legkiválóbb diákok általában később mentek lefeküdni és később is keltek, míg a korán fekvő és korán kelő társaik valamivel gyengébb eredményeket mutattak fel a tanulmányaik során.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a korán kelők között ne lennének kiváló elmék, a vizsgálat eredményei alól természetesen mindkét oldalon vannak kivételek.

Kevésbé viseli meg őket a szülővé válás

Egy újszülött alvási szokásai kisebb fajta sokkot jelenthetnek egy korán fekvő, korán kelő szülőnek, de egy éjjeli bagoly jó eséllyel bőven fent van még, amikor a baba az alvásidő után először megébred, így nem jelent számára gondot visszaaltatni őt.

Egy-egy betegség vagy nyűgösebb időszak idején is szerencse, ha az egyik szülő éjjeli bagoly, hiszen ilyenkor többnyire az éjjelek jelentik a legnagyobb kihívást.

Az igazán idilli állapot persze az, amikor a másik szülő igazi korán kelő, így a hajnalban megébredő baba vigyázását át is tudja venni az éjszakai „műszakostól”.

Jobbak az induktív érvelésben

A Madridi Egyetem ezer hallgató bevonásával végzett vizsgálatot, és azt találták, hogy azok a diákok, akik éjjeli bagolyként jellemezhetőek, a tesztek kitöltése során sokkal magasabb pontszámot kaptak az induktív érvelési képességeikre.

Az induktív érvelés egy olyan gondolkodásmód, amely adott tények egy csoportján keresztül jut el bizonyos következtetésekre, és sokak szerint a magas intelligencia jele, valamint az iskolai és munkahelyi sikerek egyik biztos előrejelzője.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást