Otthon / Szórakozás

4 film, ami szokatlan perspektívából mutatja be a szerelmet – ha unod a hollywoodi cukormázat

4 film, ami szokatlan perspektívából mutatja be a szerelmet – ha unod a hollywoodi cukormázat

Ha eleged van az egy kaptafára készülő rózsaszín szerelmi történetekből, szemezgess összeállításunkból, melyben szerelmes filmeket ajánlunk ugyan, ám ezek az alkotások cseppet sem hétköznapiak.

Eleven hús

Pedro Almodovár egyik legizgalmasabb, szenvedéllyel fűtött drámája az 1997-es Eleven hús, mely egy szerelmi sokszöget bont ki, vagyis inkább kuszál még jobban össze, ahogy haladunk előre a történetben. A spanyol moziban feltűnik sokak kedvence, Javier Bardem is, ám ezúttal nem a tipikus macsó, hanem a felszarvazott, kerekesszékbe kényszerülő férj szerepében, aki korábban maga is szerető volt.

Az alaptörténet a szerencsétlen árva, Victor köré épül, aki miközben a szerelmet keresi, a tipikus rosszkor volt rossz helyen csapdájába esik, és ennek köszönhetően hamar a börtönben találja magát. Kiszabadulva aztán eltökélte, hogy utánajár az igazságnak, közben pedig elkezdi felgöngyölíteni az elvarratlan szálakat, ami számos bonyodalomhoz vezet.

Nagyon figyelős film, de egy biztos: odaszegez a képernyő elé, és utána még órákig a látottakon fogsz gondolkozni, a zenéje is zseniális, mely Alberto Inglesias nevéhez fűződik.

 

Életem nagy szerelme (2016)

A 2016-os francia romantikus vígjáték, az Életem nagy szerelme azt az izgalmas témát boncolgatja, hogy vajon mennyire fontosak a külsőségek a szerelemben, sikerül-e a szerelem érdekében legyőzni előítéleteinket, megfelelési kényszerünket. Adott egy szőke bombázó, Diane, aki ráadásul még okos is, ám a pasikkal nincs szerencséje. Férjével szétmentek, ám továbbra is közös ügyvédi irodát vezetnek, az exférj pedig szereti továbbra is a fiatal nőn tartani a szemét. Diane egy véletlen folytán megismerkedik a sármos Alexandre-ral, aki intelligens, gazdag és jóképű, csupán egy apró kis probléma van vele, vagyis hogy ő maga apró. Nem csupán néhány centivel alacsonyabb kiszemeltjénél, hanem úgy három fejjel.

Kettejük bimbózó, ám sok visszakozással és bénázással teli románca rengeteg komikus helyzetet teremet, miközben nagyon is komolyan boncolgatja ezt a kényes témát, és belekényszeríti a nézőt, hogy feltegye magának a kérdést: ő vajon mit tenne egy ilyen szituációban?

 

Holdfény királyság

Ha szerelmes filmről van szó, általában egy felnőtt nő és egy férfi romantikus románcára asszociálunk, pedig az érzés gyerekek között is lehet éppoly mély és felkavaró, mint a felnőttek között.

Ez kerül bizonyításra Wes Anderson csodálatos 2012-es drámájában, a Holdfény királyságban is, a film ugyanis két 12 éves gyerek szerelmi történetét mutatja be.

Persze, a moziban a felnőtteknek is jut szerep, méghozzá olyan sztárok tűnnek fel benne, mint Bruce Willis vagy Edward Norton, előbbi a kissé ostoba, utóbbi pedig a pedáns cserkészvezér bőrébe bújva látható, de a gyerekszínészek játéka is zseniális.

 

Liza, a rókatündér

A 2015-ös Liza, a rókatündér stílusa a Holdfény királyságra emlékeztet, hasonlóan meseszerű és vannak benne fantasztikus elemek is (például egy japán szellem), miközben egy teljesen hétköznapi, mindenkor aktuális problémát boncolgat: egy fiatal nő, Liza keresi a nagy őt.

Liza szerepében a búgó hangú Balsai Mónit láthatjuk, akire mintha ráírták volna a szerepet – egyébként egy a színésznővel készült interjúból kiderül, hogy nagyjából így is történt, a romantikus film rendezője Balsai Móni párja, Ujj Mészáros Károly.

A szerelem keresése közben Liza meglehetősen furcsa figurákkal találkozik – ez a szituáció is ismerős lehet sokaknak –, a mama pici fián át a csalfa macsóig, miközben ő is felkelti valakinek az érdeklődését.

Hogy lesz-e hepiend? Nézd meg, és megtudod.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást