Szerelem / Párkapcsolat

3 kérdés, amit soha senkinek nem szabadna feltennie

Ismered te is az intimpistáskodó szomszédot, a örök kíváncsi nagynénit, aki nem érzi, hogy hol a határ, vagy a nagy szájú ismerős ismerősét a házi buliban, aki valamiért azt hiszi, neki mindent szabad? Neked melyik a „kedvenc” kérdésed, amit mindig megkapsz, pedig senkinek semmi köze nincs hozzá? Mi ezektől mászunk falra a leggyorsabban.

Nem fogtok még összeházasodni?

Azon túl, hogy a kérdés meglehetősen intim, igazából nem lehet rá jó választ adni.

Lehet, hogy az egyik fél egyébként is szeretne már esküvőt, a másik még nem, és eleve fezsültség van ebből, te meg még külön bele is kérdezel.

Lehet, hogy nem került még szóba az esküvő, és most mindenkit zavarba hoztál, és az is lehet, hogy nem terveznek még (vagy egyáltalán) összeházasodni, akkor meg megint csak kényelmetlen lehet a kérdés, és nem feltétlenül akarják megbeszélni veled a miérteket.

Mindenki jobban tenné, ha nem mászna bele egy pár legszemélyesebb ügyeibe, nyugodt lehetsz, hogy ha lesz esküvő, és meg terveznek hívni, akkor arról időben értesíteni fognak akkor is, ha nem kérdezgeted őket folyton.

Olvastad már?  Ilyen barát vagy a zodiákusod szerint

Sőt, akkor nagyobb eséllyel.

És mikor jön a gyerek?

Ha valaki engem kérdez, ennél otrombább kérdés egyszerűen nem is létezik, még akkor sem, ha a lehető legjobb szándékkal, és akár közeli családtagok teszik fel.

Kezdjük például ott, hogy egyáltalán nem egyértelmű egyetlen élethelyzetben sem, hogy valakit gyereket akartak – nem, akkor sem, ha már betöltöttél a negyvenet, vagy ha már megvolt az esküvő.

Számos oka lehet, hogy még nem érzik úgy, készen állnak a gyerekvállalásra, és az is lehet, hogy egészen egyszerűen egyáltalán nem terveznek gyereket – mindkettő csakis rájuk tartozik, ahogy a más gyereke meg másra.

És tegyük hozzá: rengetegen vannak, akik nagyon szeretnének kisbabát, de valami miatt ez nem sikerül.

Lehet, hogy a jópofáskodónak szánt kérdést éppen olyannak teszed fel, aki hónapok, vagy évek óta eredménytelenül próbálkozik, esetleg éppen most van túl egy baba elvesztésén… Azon túl, hogy egy ilyen kérdés szó szerint beletaposás a másik legintimebb szférájába, rettenetesen fájdalmas is lehet akár.

Ezzel te mennyit keresel?

Pénzügyekről beszélni egyébként is csak egy bizonyos bizalmi szinten, és ott is csak óvatosan illik beszélni, hiszen – teljesen érthető módon – senki sem szereti, ha a zsebében turkálnak.

Olvastad már?  Jobban összekapcsolódunk, mint hinnénk - A barátaid lelkiállapota erősen hat rád

De nyíltan megkérdezni valakitől, aki például szabadúszóként, szakértőként vagy egy vállalkozás irányítójaként dolgozik, vagy egyszerűen csak szokatlanabb munkája van, hogy mennyit kap érte, minimum modortalan.

Lehet, hogy jóval kevesebbet, mint gondolod, de még csak most indul be az üzlet, és ő hajlandó áldozatokat hozni a tervei megvalósításáért, mégis kényelmetlen lehet elismerni számára, hogy most mennyi a bevétele.

Lehet, hogy egy nagyobb összeget, ami kimondva soknak tűnik, de rengeteg munka van mögötte, amit a kérdező nem lát, és akkor meg azért érzi rosszul magát a választól.

De az is lehet, hogy teljesen reális és cseppet sem meglepő választ adna – csak éppen a kérdezőnek egyszerűen ahhoz sincsen semmi köze.