Életmód / Egészség

15 perc alatti edzések, melyek felérnek egy 1 órás fitnesz edzéssel

…persze csak, ha jól csinálod. Azok, akik igazán feszített tempóban élik a mindennapjaikat tudják, hogy bizony nem olyan egyszerű azt az egy órás edzést beiktatni a hétköznapokba. Ráadásul a legtöbben ragaszkodnak a hosszú órákig tartó edzéshez, pedig van más út is az álomalak eléréséhez.

Ami fontos!

Mikor tudjuk, hogy egy-két órás edzéseken veszünk részt, akkor az elején hajlamosak vagyunk tartalékolni az energiánkat, hiszen tudjuk, hogy még messze van a vége.

Ezeknél a 15 perces edzéseknél erre nem lesz időd, vagyis már az elején 110%-al kell indítanod.

A napi rohanásban ez a 15 perc tökéletesen elég lesz ahhoz, hogy formában tartsd magad, persze csak, ha szabályosan és hatékonyan csinálod a gyakorlatokat.

A másik fontos dolog a rendszeresség. Mivel ez esetben az edzés időtartama nem túl hosszú, ezért muszáj a rendszerességgel és a precizitással ellensúlyoznod.

Jó tanács

A legjobb, ha beosztod a hetedet és eldöntöd, hogy mely napokon kardiózol és mikor erősítesz. Annak nincs értelme, ha még ezt a kevés időt is felosztod kardióra és erősítésre, mert nem lesz hatékony.

Mivel az erősítő gyakorlatok után úgyis kell egy kis időt hagyni a regenerálódásnak, ezért csináld az edzéseket felváltva, így sokkal sikeresebb lesz a program.

Trambulin

Gondoltad volna, hogy a gyerekek egyik kedvenc játéka remek kalóriaégető is egyben? Ha kételkedsz benne, akkor próbálj meg rajta ugrálni 15 percen keresztül, megállás nélkül.

Olvastad már?  Alkoholivás utáni edzés – mehet, vagy ne erőltesd?

Egyáltalán nem egyszerű, főleg akkor, ha hatékonyan csinálod.

Tedd be a kedvenc zenédet és kezdj el ugrálni a trambulinon, de úgy, hogy közben húzd fel a térdeidet és mozgasd meg a karjaidat.

Ha a kezdetekben nagyon elveszettnek érzed magad, akkor nézz meg pár videót a neten, ugyanis rengeteg trambulinos edzés van fent.

Sportboltokban már pár ezer forintért beszerezhetsz egyet otthonra és garantáltan hatékony társad lesz a zsírégetésben.

Ugrálás

Idő hiányában ez az a kardió mozgásforma, amivel leginkább felpörgetheted a pulzusodat a zsírégető tartományig. Ehhez nem kell semmilyen eszköz, csak te és a két formás lábad.

Jöhet bemelegítésnek egy kis helyben futás, majd ezt követően elkezdheted a nehezebb gyakorlatokat, mint például a magas térd, vagy sarokemelés, az un. „jumping jack” és bármi egyéb, ami közben ugrálsz.

A lényeg, hogy 15 percig ne állj le! Ha nagyon kifulladtál, akkor lassíthatsz a tempón, de semmiképp se hagyd abba.

Akár a régi ugrálóköteledet is előveheted és máris Rocky-nak érezheted magad.

A has

Azt az elején szeretnénk leszögezni, hogy a szép, lapos hasért nem lesz elég a sok hasizom gyakorlat, ugyanis az étkezéseden is legalább ennyi múlik majd.

De, ha odafigyelsz a helyes táplálkozásra és a rendszeres edzésekre, akkor nem lesz probléma.

Olvastad már?  Bőrproblémások, figyelem! A rendszeres mozgás a bőrön is segít

Felejtsd el a hagyományos felüléseket, legalábbis redukáld le a számukat, mert ez csak egy részét dolgozza meg izmaidnak.

Mellette csinálj álló helyzetben gyakorlatokat, mert ettől lesz nagyon szép, karcsú derekad. Az un. „plank” gyakorlatok pedig kíméletlenül hatásosak, ha formázásról van szó, szóval mindenképpen iktasd be az edzésedbe.

Fenék és comb

A nők többsége egy életen át kergeti a tökéletes feneket, hiszen nem mindegy, hogy miként mutat egy szép ruha, vagy nadrág a popsinkon.

Így, azokon a napokon, mikor a farizmodra edzel, legyél magaddal kíméletlen.

Jöhet guggolás, lábemelgetés talajon és állva, a lényeg, hogy tényleg szabályosan csináld, mert csak akkor érhetsz el látványos eredményeket.

Hidd el, 15 perc alatt bőven megdolgoztathatod far és combizmaidat, csak tudatosság kell hozzá, hiszen csak akkor érnek valamit a gyakorlatok, ha szabályosan csinálod őket.

Felsőtest

Már nyakunkon a nyár és hamarosan előkerülnek a szekrényből a toppok, ujjatlanok, így ideje megdolgoztatnod a felsőtestedet is.

Ha nem megy a sima fekvőtámasz, akkor kezdd a könnyített verzióval (tedd le a térdeidet), majd amikor már megerősödtél, akkor áttérhetsz a nehezebb változatra.

Az a jó a fekvőtámaszban, hogy az egész testedet erősíti, hiszen meg kell tartanod magad és minden izmod egyszerre feszül meg.