Életmód / Egészség

„Meglepi a nőket egy kedves bók” – Interjú Kamarás Ivánnal

Ha egy sima vásárlás közben egyszer csak megszólal a tükör, és Kamarás Iván hangján dicsérni kezdi az alakunkat, azon érthető módon meglepődünk. A színész szerint viszont az már sokkal szomorúbb, hogy a legtöbb nőt egy kedves bók, egy pozitív megerősítés is meglepi, mert nincsenek ehhez hozzászokva.

Érdekes kampánnyal állt elő a Mályvavirág Alapítvány a petefészekrák napja alkalmából: a rejtett kamerával készített kisfilmjükben a vásárolgató nőket Kamarás Iván szólítja meg a tükör mögül, majd egy adott pillanatban a színész elő is lépett az üzlet egyik sarkából, és megígértette a hölgyekkel, hogy nem csak magukat nézik meg, hanem meg is nézetik magukat – vagyis elmennek a rendszeres szűrővizsgálatokra, és kérik nőgyógyászuktól a petefészkek ellenőrzését is. A rendhagyó szereppel kapcsolatban Kamarás Ivánnal beszélgettünk.

A divat, illetve a divat szeretete volt a kiindulópontja ennek a kisfilmnek. Mit gondolsz, mi az oka annak, hogy Magyarországon még mindig divat szűrővizsgálatokra járni? Reméled, hogy egy ilyen kampány hatására ez a helyzet megváltozik?

– Szerintem biztos van ereje egy ilyen kampánynak, persze nem egy csapásra történik  a változás és kezd mindenki szűrővizsgálatokra járni. De azt remélem, hogy egyre többen elmennek. És minél többet beszélünk a szűrések fontosságáról, annál többen mennek majd el. Biztos vagyok benne, hogy van egy ilyen kampánynak ereje, és el tudjuk érni a célunkat. Annak az oka, hogy miért nem divat orvoshoz vagy szűrésekre járni, talán a félelem lehet: az emberek attól félnek, hogy kiderül valami rossz, ezért inkább nem is mennek el, nem akarnak tudomást venni a dologról. Pedig éppen az a lényeg, hogy kiderüljön, ha valami baj van, mert azon tudunk változtatni. Amiről nem tudunk, azon nem is tudunk változtatni, egyre nagyobb lesz a baj, és mikor kiderül, nagyobb lesz a riadalom.

Olvastad már?  Az oka, amiért az érzékeny és érzelmes nők gyakran problémás partnert vonzanak be

Nyilván a magánéletedben is, de a munkád révén is rengeteg hölgy ismerősöd van. Miért gondolod, hogy éppen kicsit a hiúság oldaláról volt érdemes megközelíteni ezt a kérdést?

– Nekem nagyon tetszett maga az ötlet, izgalmas, kreatív, innovatív. Színészként is érdekes lehetőség volt belebújni a szerepbe, hogy én legyek a hölgyek tükre, másrészt érdekes volt, hogy mikor valami pozitív dolgot mondunk valakinek, akkor attól a másik egyszer csak zavarba jön, és nem tud mit kezdeni ezzel a dicsérettel. Jó volt látni, hogy a hölgyek ennyire megörültek ennek, de ugyanakkor érdekes is volt látni azt, hogy mennyire váratlanul érte őket.

A női egészségügyhöz kapcsolódó témákat, legyen szó a nőgyógyászhoz járásról, a menstruációról, de általában a petefészkekről is, általában vagy tabuként kezelik, vagy valami olyasmiként, amiről ha beszélünk is, azt csakis nők és maguk között beszélve tehetik meg. Szerinted fontos, hogy a férfiak is részt vegyenek ebben a beszélgetésben?

– Én azt gondolom, hogy eleve be vagyunk vonva, hiszen együtt élünk, hatással vagyunk egymásra, a nők is hatással vannak ránk. Mindenkinek az életében vannak nők, mindenki életében van olyan nő, akivel közeli kapcsolatban van. Úgyhogy igen, nekünk is tudnunk kell ezekről, az egészség pedig kvázi közérdek. Az egészség ne legyen tabu.

Olvastad már?  5 „rosszlány" tulajdonság, amire buknak a pasik

Érdekes, hogy mégis mennyivel többet foglalkozunk a külsőnkkel, mint a belsőnkkel, vagy akár az egészségünkkel. Neked volt olyan pont az életedben, amikor hirtelen rádöbbentett valami arra, hogy mennyivel fontosabb az utóbbi?

– Őszintén szólva amellett, hogy színész vagyok, én nem szeretem nézni magam, nem szeretem visszanézni magam, én csinálni szeretem ezt a szakmát. Nyilván mindenki mást gondol magáról, mindenkinek más képe van önmagáról és a külsejéről, pláne, ahogy múlik az idő, de én mindig is a belsőt tartottam nagyra, amellett, hogy azért a külsőmért is teszek.

A videót itt tekintheted meg:

Megnézeted magad?

Ha nőgyógyásznál jársz, mindenképp nézesd meg a petefészkeidet is! Erre hívjuk fel a figyelmet Kamarás Ivánnal a Petefészekrák világnapján, mert a korai diagnózis életet menthet. Köszönet az együttműködő partnereinknek: Roche, Sugarbirds, bien.hu #WOCD #ovariancancerday Sugarbird Kékesi-Argyelán Krisztina

Posted by Mályvavirág on Monday, May 8, 2017