Egészség / Életmód / Lélek

„Már megint hétfő??” 5 jótanács a hétfőfóbia legyőzésére

„Már megint hétfő??” 5 jótanács a hétfőfóbia legyőzésére

Miért gyűlöljük ennyire a hétfőt? Számtalan kutatás készült már erre vonatkozóan. Egyesek szerint a hétvégi pihenést, a szabadabb életet kell leváltanunk hétfő reggel a szabályokkal körülhatárolt és elvárásokon alapuló munkás hétköznapokra. Valószínűleg ebben is van valami, de véleményem szerint sokkal mélyebben van a probléma gyökere. Alexander Krejulf is úgy véli, ősi ösztönök munkálkodnak ilyenkor bennünk.

Hétfőn, amellett, hogy feladatok elé leszünk állítva, melyeknek meg kell felelnünk, ismét be kell lépnünk egy közösségbe, ahol emberek vesznek minket körül, társalognunk kell, reflektálnunk kell egymásra. Ez is komoly igénybevételt jelenthet azoknak, akik nem szeretik a tömeget és a hangzavart. Olyan vélemények is vannak, miszerint csak bűnbakot találunk a hétfőben, ha utáljuk a munkánkat, feszélyeznek a kollégák, de nem váltunk és nincs erőnk lerázni az alkalmatlankodókat.

Hétindító szórakoztató program

Az egyik legjobb ellenszere a hétfőfóbiának egy hétkezdő, esti rutin bevezetése. Nincs mese, találni kell valamit, ami szórakoztat, kikapcsol és rendszeressé tehető.

Egyébként is igaz, hogy a legnagyobb stresszt vagy félelmet okozó eseményt is nagyságrendekkel könnyebb elviselni pszichésen, ha az azt követő, pozitív eseményre fókuszálunk.

Vizsgálatok szerint azok a főiskolások és egyetemisták, akik a nagy vizsgák és szigorlatok után összeülnek a társaikkal egy szórakozóhelyen levezetni a feszültséget, sokkal könnyebben érnek el jó eredményt, mint a magányos diákok.

Ők azok, akik a diploma megszerzése után is könnyebben találnak állást és utólag is pozitívabbnak értékelik a diákéveket.

 

Szex, szex és még több szex

Hétfőfóbia ellen az egyik legjobb megoldás a szex. Azok a párok, akik bevezették a hétfői szexet, sokkal kevésbé szoronganak a hét első munkanapján.

Állításuk szerint azért, mert az intimitás, az érintés, egymás testmelege már gondolatban is oldja a feszültséget. Ezek a párok állítólag, ha munkaidőben az esti (vagy az ebédszünetben elkövetett) hancúrozásra gondolnak, máris szebbnek látják a világot.

Ha nincs rá mód, akkor sok nő szerint egy kis online vásárlás is oldhatja a hétfő parát.

 

Az örök igazság: csokoládé

Az elfogyasztott csokoládé hatására felszabaduló endorfin nagyon gyorsan és akár órákra is boldogabbá teszi az embert.

Nem árthat, ha a hétfő reggeli kávét több cukorral isszuk, vagy ha rendkívül előrelátó módon, pénteken bekészítünk az asztalfiókba egy csokoládét, ami hétfőn ott vár majd minket.

2006-ban kanadai orvosok azzal kísérleteztek, hogy három csoportra osztottak egy munkahelyi közösséget. Az egyik csoport minden nap tejcsokoládét, a második társaság minden nap étcsokoládét kapott, csak a szerencsétlen harmadik brigád nem kapott semmit.

Arra voltak kíváncsiak, hogy egy hónap után hogyan változik a munkamorál. A kísérlet azonban kudarcba fulladt, mert a harmadik csoport tagjai nem bírták ki, hogy ne egyenek csokoládét.

Pakolj be a táskádba

Mintha csak iskolás lennél. Készülj fel a másnapra még vasárnap!

Készítsd ki a ruháidat, pakolj be a táskádba, teríts meg a reggelihez, állíts össze egy jó adag amerikai palacsintát, hogy reggel a hűtőszekrényből kivéve csak meg kelljen sütni.

Így nem reggel kell kapkodnod, kedvetlenül, ide-oda szaladgálva, hanem nyugodt tempóban, időre képes leszel elkészülni.

Ne várj el túl sokat magadtól

Ne hétfőn akard megváltani a világot! Ráérsz kedden is vagy szerdán. Nyugodtan és fokozatos tempóban hangold rá magad a hétre.

Hidd el, hosszútávon sokkal több előnye lesz, ha a kollégákkal társalogsz hétfő reggel egy keveset az elmúlt napok eseményeiről. Kérdezd meg, mivel töltötték a hétvégét, hogy érezték magukat és meséld el, ha valami jó történt veled.

A pozitív munkahelyi légkör bizonyítottan jobb teljesítményt eredményez és enyhíti a hétfővel kapcsolatos félelmeinket.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást