Ültess fűzfát - kertbe, teraszra, balkonra

, 2012. június 25
Google+
Add a Startlaphoz
Szólj hozzá a cikkhez!
Nyomtatás
Horoszkóp hozzáadása a Facebook profilomhoz
Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

1 / 8 Csoportosítás

A fűzeket, attól függően, hogy hogyan néznek ki, vagy hogy mire is lehet őket használni, több csoportba is sorolhatjuk. Elsőként vannak a fűzfák, valamint a bokros kivitelek. Mindkettőt érdemes megfontolni, ha ültetésben gondolkodunk, hiszen jó tulajdonságokkal rendelkeznek bőven.

Csoportosíthatjuk aszerint is, hogy a díszértékét tartjuk szem előtt, vagy, mint például a kosárkötő fűz esetében, a hasznosságát. Mindkét esetben gyönyörű lesz a növény, igaz, a díszfák a legtöbb esetben hosszan leomló vesszőkkel rendelkeznek, míg a hasznosak nem feltétlenül.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

2 / 8 Hová?

Jellemzően a fűzfák a nedves környezetet részesítik előnyben, így a folyók, patakok, vagy éppen a tavak partja az ideális számukra.

De megélnek akkor is, ha nem ilyen környezetbe kerülnek, hiszen hosszú karógyökereik segítségével lenyújtóznak a talajvízig. Érdemes a kertben olyan helyet keresni számukra, ahol kihasználhatjuk remek árnyékoló képességüket is.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

3 / 8 Romantikusan

Csodálatos, és nem utolsó sorban rendkívül romantikus lehet egy szomorúfűz. Nem csak azért, mert a látványa magával ragadó. Egy idősebb, nagyra nőtt fűzfa, melynek lecsüngő ágai a földet söprik, a legromantikusabb helyek egyikét teremtheti a kertünkben.

Szerencsére a lombkorona szélessége elérheti a 9 métert is, így szinte tökéletes takarásba helyezhetünk el alatta egy padot, vagy éppen egy egész kerti garnitúrát. A csendes, eldugott kis részen tehát kellemesen elücsöröghetünk, élvezve a hatalmas fa oltalmazó árnyékát.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

4 / 8 Barka

Bizony ettől a növénytől is várhatunk barkát, bár nem feltétlenül olyat, mint azt klasszikusan megszoktuk a húsvéti díszítésben. A fűzek virágai is ilyen típusúak, bár tény, hogy nem annyira látványosak.

Egyes esetekben a levélfakadással egyszerre jelennek meg a vesszőkön, máskor azonban egy kis késéssel követik a zöld felületet.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

5 / 8 Gyógyhatás

A gyógyászatban a fűzfa kérgét használták, és használják előszeretettel. Amíg rá nem jöttek a kinin hasznos tulajdonságaira, addig a malária ellenszerei is ennek a növények a kérgéből készült.

Emellett azonban sok egyéb remek tulajdonsága is van: gyulladásgátló, antiszeptikus, láz és vérzéscsillapító. Gyógyszerek alapanyagaként a mai napig is használják.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

6 / 8 Történet

A szomorúfűz melankolikus megjelenése már nagyon régóta megihlette az emberiséget. Szerepelt versekben, tulajdonítottak neki mágikus erőt is (általában negatívat: Nagy Sándornak például azért jósolták meg a bukását, mert amikor csónakkal utazott egy folyón, egy fűzfa lelógó ágai lesodorták fejéről a koronát), valamint gyönyörű mondákat is kapcsoltak hozzájuk.

Az ókori görögök szerint a Múzsák szent fája. Úgy tartották, hogy ezeknek az istennőknek a lakhelye a Helikon, vagyis a Fűzfák hegye.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

7 / 8 Balkonon?

Természetesen ennek a fának is megvannak azok a változatai, amelyek alkalmasak arra, hogy dézsában, a balkonon neveljük. 1,5 – 2 méter magasra nőnek, és a lombjuk sem lesz nagyobb.

Arra figyelni kell, hogy a vízigényük igen magas, a szárazságot nehezen viselik, de a talajban nem válogatósak. A szomorúfűzből gyönyörű bonsait is nevelhetünk.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

8 / 8 Ültetés

A fűzeknek van egy fantasztikus tulajdonságuk, ami miatt a kezdő kertészek egyik kiemelkedő rajongással övezett növénye lehet. Ez pedig nem más, mint a remek gyökeresedő képesség. Ez azt jelenti, hogy ha letörünk egy vesszőt egy fűzről, és azt megfelelően öntözött területre (kertbe vagy cserépbe) ültetjük, akkor az rövid idő alatt meggyökeresedik.

Erre természetesen vízközegben is képes, sőt! Ha egy olyan növény szeretnénk gyökereztetni, melynél ez gondot okozhat, akkor tegyünk mellé néhány fűzvesszőt, ugyanis olyan nagy mennyiségben tartalmaz gyökeresedést elősegítő hormonokat, hogy beindítja a másik virág e folyamatát is.

Hirdetés
Google+
Add a Startlaphoz
Szólj hozzá a cikkhez!
Nyomtatás
Horoszkóp hozzáadása a Facebook profilomhoz

Hozzászólások

Hírlevél ingyenes!

Ne maradj le a hét legérdekesebb témáiról!
Bien.hu google