Így lesz sírásmentes az első hajvágás + Tündéri kislány és kisfiú frizurák

Így lesz sírásmentes az első hajvágás + Tündéri kislány és kisfiú frizurák

Címlap / Életmód / Család / Így lesz sírásmentes az első hajvágás + Tündéri kislány és kisfiú frizurák

Ha az első hajvágás rosszul sikerül, az hatással lehet arra is, hogy viszonyul majd a gyermeked a fodrászokhoz, a hajvágáshoz. Pedig néhány egyszerű trükkel akár ezt is élménnyé teheted a kicsi számára, hogy ne legyen horror az első fodrászolás. Mutatunk néhány ilyen tippet, hogy te is meg tudd könnyíteni gyermekednek a hajvágást.

Mikor vágjunk?

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy gyermekednél egyáltalán eljött-e már az első hajvágás ideje. A hosszabb hajú babáknál 1 éves kor körül jöhet el az az idő, amikor érdemes már vágni a hajukból, hogy az ne zavarja őket a látásban. A lány babáknak gyorsabban nő a haja, ezért náluk akár 10 hónap körül is eljöhet ez az idő.

A legelső vágást nem is feltétlenül kell a szalonban intézned, akár te magad is levághatod a tincsek végét, amíg a baba apa vagy a nagyi ölében ül. Az első fodrászos hajvágással akár a 2-3, esetleg a 4 éves kort is megvárhatod, ekkor lesz olyan hosszú a gyermek haja, hogy fazonra vágassátok.

Szülői biztonság

A gyerekek számára az elsődleges minta a szülő, így ha te magad túlstresszeled a hajvágást, akkor ne várd, hogy a gyermeked máshogy reagál majd erre. A hajvágásnál érdemes a kicsit az öledbe ültetned, ha azzal nem zavarod a fodrászt, és megnyugtatóan beszélned vele.

Sokaknál beválik az is, hogy a gyerkőccel egy időben vágatnak hajat a szülők is, így a kicsi végignézheti, hogy anyának vagy apának sem fáj ez a dolog, így ő is bizalmasabban állhat majd hozzá. Ha pedig még így is előjön a hiszti, akkor ne ingerülten reagálj rá, hanem beszéld meg higgadtan a gyermekkel, hogy mi a probléma, és segíts neki megoldani.

A hajvágás előtt

Nagyon banális tippnek tűnik, de fáradt, kialvatlan és éhes gyerekkel ne indulj a fodrászszalonba, mert így többszörös az esélye a kiborulásnak. Egyen a kicsi indulás előtt, és úgy próbáld meg kérni az időpontot, hogy a délutáni alvás után legyen.

Ugyanennyire fontos, hogy hajvágás előtt megismerhesse a kicsi az eszközöket, amelyeket használnak majd: gondolj csak bele, hogy a csattogó olló, a zúgó hajnyíró mennyire ijesztő lehet a füle mellett. Kérd meg a fodrászt, hogy mutassa meg ezeket a dolgokat a gyereknek, mielőtt elkezdődne a hajvágás.

Gyerekbarát fodrászat

Egészen biztosan nem lőhetsz mellé, ha egy gyerekhajvágásra szakosodott fodrászatba viszed a gyermekedet. Léteznek már olyan helyek, ahol székek helyett autókba, lovacskára és hasonló formájú ülőkékre ülhetnek a gyerekek, miközben mesét játszanak le és esetleg játszhat is a pici, a hajvágás alatt.

Ha nem is ennyire extra helyre vinnéd a gyermekedet, akkor is érdemes olyan fodrászt választanod, aki jól bánik a kicsikkel. Az új fodrászokat sem érdemes a gyerek első hajvágásakor kipróbálnod, ha nem egy speciális, gyermekbarát helyre mentek, akkor ismerős fodrászhoz vidd a picit.

Dicséret a hajvágás után

A gyerekeknek is nagyon fontos az elismerés, nem feltétlenül azért, mert egy 3-4 éves gyerek szép szeretne lenni, hanem sokkal inkább hogy tudja, a szüleinek tetszik, elfogadják és büszkék rá. Ezért ne felejtsd el körbedícsérni a gyermekedet, ha elkészült az új frizurája, hogy szívesen menjen máskor is a fodrászhoz.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!