Gyerekbetegség: A 3 napos láz


Írta:

Gyerekbetegség: A 3 napos láz
Magas lázzal járó vírusos betegés, amely főként az egészen kicsi gyerekeket támadja. Tudj meg többet a betegségről, hogy tudd mivel lehet dolgod!

Érintettek

A 3 napos láz általában 6 hónapos és 3 éves kor között jelentkezik a kisgyerekeknél. Könnyen elkaphatják egymástól a bölcsődében, közösségi helyeken, de akár a játszótéren is. Minden gyerek csak egyszer kapja el élete során, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy többször is jelentkezni fog a betegség.

Nagyobb korban is elkaphatják a gyerekek, ha korábban nem estek át rajta, de könnyen lehet, hogy 3-4 éves kor felett már lényegesen enyhébb lefolyású a betegség, így akár össze is téveszthető sima megfázással, ha a kiütések nem vagy csak enyhébben jelentkeznek. 
Tünetek

A 3 napos láz egy olyan vírusos fertőzés, amely magas lázzal és kiütésekkel jár. A láz kifejezetten magas is lehet, hiszen nem ritka, hogy 40 fok fölé is emelkedik, és a betegség nevének megfelelően ténylegesen akár 3 napig is eltarthat. Természetesen mint általában, itt is az esti órákban szökik magasabbra a láz, majd a 3 nap elmúltával visszamegy, általában ekkor jelentkeznek a kiütések.

Ezek kis piros pöttyök, amelyek akár az egész testre is kiterjedhetnek, de a legjellemzőbben a törzsön, főleg a mellkason. Kezelést a kiütések nem igényelnek, néhány napon belül maguktól elmúlnak. Tünetként jelentkezhet még torokgyulladás, nyirokcsomó-duzzanat, köhögés vagy hasmenés is.
Szövődmények

A 3 napos láz esetében ritka, hogy szövődmények is jelentkezzenek. Ilyen például a lázgörcs, ami néhány percig tart, majd mikor véget ér, a gyerek nagyon fárad lesz és szinte mindig el is alszik. A nem megfelelő folyadékpótlás miatt kiszáradás is előfordulhat, amit megakadályozhatunk a folyamatos itatással.
Felkészülés

Hogyan készülhetünk fel a 3 napos lázra? Sajnos sok mindent nem tudunk tenni. Fontos, hogy tájékozódjunk a betegség létezéséről, és arról, hogy van e érintett gyermek a mi gyermekünk közelében. Olvassunk utána, hogy mivel jár például a lázgörcs, ami bár egyáltalán nem minden gyereknél jelentkezik, attól még nem árt felkészülni rá, nehogy bepánikoljunk, mikor mégis szembe találjuk magunkat vele.   

Szólj hozzá!

comments powered by Disqus

Kapcsolódó cikkek

Szavazás

Még ennyi idő a szavazás lezárásáig:
00 nap 00 óra 00 perc
Elsődlegesen mit teszel azért, hogy formában tartsd magad?