Így lesznek puhák és selymesek a lábaid – Otthoni pedikűr lépésről lépésre

Így lesznek puhák és selymesek a lábaid – Otthoni pedikűr lépésről lépésre

Címlap / Stílus / Test / Így lesznek puhák és selymesek a lábaid – Otthoni pedikűr lépésről lépésre

A lábak, ha nincsenek is mindig szem előtt, rendszeresen igénybe vannak véve, ezért különösen fontos, hogy egy kis extra figyelmet fordíts rájuk, így akkor is puhák és kívánatosak maradnak, ha egész nap rajtuk ácsorogsz. Ha hetente egyszer gondoskodsz az ápolásukról, akkor nem kell kétszer meggondolnod, hogy lekapd-e a zoknidat.

Illatos lábfürdő

Egy finom lábfürdő esténként nem csak a lazításban segíthet, de például a cipőben megmerevedett izmokat is ellazítja. A lábáztatás a pedikűr előtt is segít, mert felpuhítja a bőrt, és így sokkal könnyebb lesz eltávolítani az elhalt hámsejteket.

A víz ne legyen forró, csak langyos, és ha szeretnéd, illóolajat, vagy szárított növényeket is tehetsz bele. A levendula például segíti az ellazulást és jót tesz a láb bőrének, de a rozmaring is felpezsdít, és még a láb izzadása ellen is javasolni szokták.

A lábfürdő végén egy erősebb törülközővel jól dörzsöld át a lábadat, már ezzel is megkezdve az elhalt sejtek eltávolítását.

Így radírozd a bőrt!

Hogy a lábaid selymesen simák maradjanak, egy kevés tejjel vagy olívaolajjal keverj egy egy adag tengeri sót, és ezzel dörzsöld át az egész lábfejet, különös tekintettel a sarkakra, illetve azokra a részekre, ahol a bőrkeményedés megjelenik.

Ha valahol már vastagabb az elszarusodott hámréteg, akkor sajnos nincs mit tenni, pedikűröshöz kell fordulni, ugyanis a bőr nyírása vagy vagdosása komolyabb fertőzést is okozhat, ezért ehhez jobb nem hozzáfogni otthon.

Az átradírozott lábat öblítsd le langyos, inkább hűvösebb vízzel, majd töröld szárazra.

Így vágd a körmeidet!

A lábkörmeidet mindig fürdés, vagy legalábbis lábfürdő után vágd, és mindegyiket egy határozott mozdulattal.  Ne akard ívesre formázni a körmöket, azaz ne csippentsd ki a körmök sarkát, mert ezzel is gyulladást idézhetsz elő, vagy éppen megváltoztathatod a körmök növekedési irányát.

Ha valamelyik körmöd hajlamos a benövésre, azzal is érdemes egy szakértőhöz fordulni, mert komolyabb károkat is okozhatsz magadnak. Az egészségesen növő körmöket azonban óvatosan és odafigyelve te magad is levághatod.

Ha szeretnéd, tegyél lakkot a frissen manikűrözött körmökre, de mindig használj alapozó lakkot, mert a láb körmei még könnyebben színeződnek el, és a fertőzésekre is hajlamosabbak lehetnek.

Tápláló krémek

Ha mindennel kész vagy, és a lakk is megszáradt, akkor már csak a krémezés van hátra. A boltokban kapható krémek közül érdemes előnyben részesíteni a körömvirág-kivonatot tartalmazóakat, de szárazabb bőr esetén jó választás lehet az intenzíven hidratáló shea vaj is.

Ha hajlamos vagy a gombásodásra, vagy más bőrbetegségekre, akkor csöppents a krémbe néhány csepp teafaolajat, mert ennek remek gombaölő hatása van.

Ha magad készítenél lábápoló krémet, akkor a bolti hidratálót, vagy a tiszta shea vajat érdemes tovább gazdagítani mandulaolajjal és néhány csepp jojobával, mert ezeknek is nagyon erős hidratáló hatása van.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!