Milyen legyen a konyha padlója? A melegburkolatok előnyei és hátrányai + Galéria

Milyen legyen a konyha padlója? A melegburkolatok előnyei és hátrányai + Galéria

Címlap / Otthon / Dekor / Milyen legyen a konyha padlója? A melegburkolatok előnyei és hátrányai + Galéria

Elsőre talán furcsának találhatod az ötletet, pedig egyre inkább elterjedt ez a lehetőség. Mindez nagyrészt az amerikai konyhás dizájn népszerűvé válásának, illetve a rohamosan fejlődő lakberendezési lehetőségeknek köszönhető. De lássuk mindezt közelebbről!

A melegburkolat, mint egyre népszerűbb megoldás

Magyarországon hagyományosan hidegburkolat kerül a konyhába, az előszobába, a fürdőbe és az illemhelyiségbe. Ez a szabály sok más országban egyáltalán nincs kőbe vésve, és immáron hazánkban is egyre népszerűbbek azok a megoldások, amik szakítanak a hagyományokkal. Korábban alapvetőnek és abszolút logikusnak tűnt, hogy a konyha egy jól felmosható, kevésbé kényes és masszív hidegburkolatot kapjon, hiszen teljesen különálló helyiséget alkotott.

Manapság azonban, szinte minden újépítésű otthon amerikai konyhás, tehát egy hatalmas szobában helyezkedik el a konyha, az étkező és a nappali. Mindenki arra törekszik, minél nagyobbnak hasson a tér, minél kevesebb fal törje meg a látványt. Az erre irányuló erőfeszítések azonban gyakran megtörnek szemmagasság alatt, a padlón, köszönhetően az eltérő burkolatoknak és az azokat elválasztó szegélyeknek. Ugyan ma már könnyen vásárolhatunk fahatású hidegburkolatot, összhangot teremtve így a helyiségben, de ezt a megoldást sokan ridegnek érzik a nappaliban, még szőnyeg mellett is. Mi tehát a másik megoldás? A konyha padlójának átváltoztatása.

Modernebb technika, sokoldalúbb felhasználhatóság

Az erre irányuló igényeket felismerte a piac, és megpróbálta azokat a lehető legnagyobb mértékben kielégíteni. Így születtek meg a vastagabb, vízálló réteggel rendelkező laminált padlók, szalag parketták. Ugyan ezek legtöbbször fahatásúak, nem tartalmaznak túl sok fát: préselt műgyantából, szálas anyagokból (ami már lehet fa, vagy papír) készülnek. E csalás végett azonban ellenállóbbak is a hagyományos fánál, ami jóval könnyebben magába szívja a vizet. A mai vízálló padlók nem csupán esztétikusak, hanem magas kopásállóságúak is, így egyaránt megfelelnek a vizes helyiségekbe.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a nagyobb igénybevételű lakrészekben (márpedig egy konyha egyértelműen az), célszerű megvenni a jobb minőségű alapanyagokat. Ehhez a tételhez adódik még az, hogy nem csupán a konyhába való padlónak kell minőségibbnek (ezáltal drágábbnak) lennie, hanem az étkező-nappali résznek ugyancsak, hiszen pont a folyamatosság a lényeg. Ez a felújítás végén megdobhatja a költségeket, de a minőségi, nagy gonddal megválasztott járólapok épp olyanok, amikre érdemes pénzt szánni.

Mit kell mérlegelned?

Az esztétikum fontos, de nem minden, egyénileg kell mérlegelned a lehetőségeket. Ugyan a vízálló padlók biztosítják, hogy a konyhádban is felmoshass, azt nem teszik lehetővé, hogy minden nap eláztasd a helyiséget. Ha tehát azok közé tartozol, akik naponta akár többször is felmosnak, bő vízzel, sok-sok fertőtlenítővel, akkor számodra jóval ideálisabb választás a hidegburkolat. Ezzel szemben, ha megelégszel a hagyományos feltörléssel, nem ragaszkodsz az erős fertőtlenítőkhöz, akkor a melegburkolat is megfelelő lesz számodra. Ez főleg akkor igaz, ha nem kell állandóan gyerek és kutya, macska után takarítanod, de legalábbis el tudod őket szeparálni ebből a helyiségből.

Általánosságban igaznak kell lennie rád, hogy a konyhádban nem csöppen le semmi túl gyakran. Ha fröcskölve mosogatsz, rendszeresen olaj kerül a földre és mindig kiborul valami, akkor nem ideális számodra a melegburkolat. Szerencsés, ha mosogatógéped van, a mosógéped másik helyiségben található, illetve nem kell folyton kapkodnod, hiszen így jóval kisebb esély van arra, hogy forró anyag (pl. olaj) kerül a padlóra. Persze minden balesetet nem lehet kivédeni, és ezek nem mindegyike fog kárt tenni a melegburkolatban sem, de ha mindig káoszt csinálsz a konyhában, akkor célszerű inkább a praktikusságra, semmint a látványra fektetned a hangsúlyt. Már csak azért is, mert a hidegburkolatok között szintén találsz csodálatos megoldásokat.

Figyelembe kell venned azt is, hogy a melegburkolat általában sérülékenyebb – nyilván nem tud olyan kemény lenni, mint a kő. Ezért előfordulhat, hogy ha leejtesz egy súlyosabb edényt, vagy egy kést, megsérül a padló. Persze hidegburkolat esetében szintén megeshet, hogy lepattan a járólap sarka, de erre azért kisebb az esély, főleg keményebb anyagok esetében. Szerencsére a padlólapok éppúgy cserélhetőek, mint a kőlapok, ezért nem árt belőlük tartani otthon néhány tartalékot, hiszen évek múltán már jóval nehezebben beszerezhetőek.

A padló előnye, hogy melegebb, mint a kőburkolat, ezért is rakjuk azokba a helyiségekbe, ahol gyakran vagyunk mezítláb, vagy zokniban. Bár ez utóbbi nem feltétlenül szempont a konyhában, sokak számára hatalmas pluszpont, hogy nem válik rideggé ez a helyiség sem. A fűtés kiépítését sem feltétlenül befolyásolja a laminált padló, már olyat is vásárolhatsz, ami padlófűtés fölé fektethető.

Összefoglalva tehát, a melegburkolat akkor ideális választás számodra, ha:

– nem ragaszkodsz a fához (ezeket évente felület kezelni kell, és konyhában egyébként is csak a keményfák jöhetnek szóba),
– tudsz pénzt szánni a jó minőségű, magas kopásállóságú és víztaszító padlóra, és egy nagyon ügyes szakemberre, aki lefekteti,
– ha nem ragaszkodsz ahhoz, hogy minden nap bő vízzel és erős vegyszerekkel takaríts a konyhádban,
– ha modern, összefüggő és meleg hatású, érzetű burkolatot szeretnél az otthonodba.

Képek forrása: instagram, makingyourhomebeautiful.com, bloglovin, ypublico, studio-mcgee.com, designsponge, blogspot, architecturedesigns.com, artobrick.com

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!