6 meseszép sziklakert, amitől földi paradicsommá válik a kert

6 meseszép sziklakert, amitől földi paradicsommá válik a kert

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 6 meseszép sziklakert, amitől földi paradicsommá válik a kert

Ha nincs túl nagy kerted, vagy esetleg közös udvar vagy előkert van a társasháznál, ahol laksz, akkor sem kell virágok és zöld növények nélkül maradnod. Az apró kertek éppen ideálisak ahhoz, hogy csodálatos sziklakerteket építsenek bennük. Mutatunk néhány gyönyörű sziklakertet, amelyből te is ihletet meríthetsz a sajátod elkészítéséhez.

Hagyományos

Igazi mediterrán hangulatot varázsolhatsz a ház körül, ha egy hagyományos sziklakertet készítesz, nagyobb, lapos terméskövekből, néhány kisebb kaviccsal.

Ehhez a sziklakerthez leginkább a zöld, főként a pozsgás növények illenek: kaktuszok, aloe-k, kisebb, apró levelű növények, és maximum csak néhány apróbb fejű virág.

Egy ilyen kert szerencsére nagyon tűri a szárazságot, ezért remek megoldás olyan udvarokba, ahol kevés az árnyék.

Görög stílus

Egy ókori romos görög várost juttat az eszünkbe ez a sziklakert, a cserepekkel, apró fehér kavicsokkal és a színes virágokkal.

Ha inkább kövekből szeretnél építeni, és csak néhány növényt beültetni, abszolút ez a neked való választás.

Ne mutat rosszul ez a fajta sziklakert egyenes talajon sem, de leginkább egy kisebb lejtőre érdemes kiépítened.

Tavak és vízinövények

Egy-két gödörrel és nagyobb terméskövekkel saját vízeséseid is lehetnek a sziklakertedben, csak ügyesen kell szintezned a talajt ehhez. A kis tavakat úgy alakíthatod ki, ha a gödrökbe nagyobb műanyag dézsákat teszel, majd ezeket töltöd fel vízzel.

Az ilyen sziklakert mellé vízinövények passzolnak a legjobban, ezért sást, hosszú szárú zöld növényeket telepíts a kertbe, és vásárolhatsz egy-két tavirózsát is.

Ha nem túl aprók a tavacskáid, akkor kisebb halakat is érdemes vásárolnod olyan fajtákból, amelyek a hidegebb időt is elviselik.

Kőfal

Gyönyörű kőfalat építhetsz terméskőből, amelyen ha egy-két lépcsőt is kialakítasz, akkor máris remek helyed lesz a virágültetéshez.

A színes virágok mutatnak igazán jól egy ilyen jellegű sziklafalon, vagy a pozsgás növények.

A kettőt nem érdemes keverned egymással, lehetőleg csak az egyik típust válaszd, hogy érvényesüljenek a növények a kertedben.

Zen paradicsom

Igazi meditatív kiskerted lehet, ha egy nagyobb, keleti istenséget ábrázoló szobrot is használsz az építés során.

Szép fehér kavicsokkal érdemes kiépítened ezt a kertet, amelyet helyenként be is füvesíthetsz. Zöld és szálas növényekkel, egy-két fehér és rózsaszín virággal ültesd be, és akár egy kisebb patakot is kialakíthatsz a sziklakertben.

Maga lesz a nyugalom szigete, ahol ezentúl bármikor relaxálhatsz.

Vízesés

Egy kicsit haladóbb szint kiépíteni ezt a kőházikós, vízeséses sziklakertet, de egész biztosan megéri a sok fáradtság a végeredményért.

A vízinövények mellett kisebb bokrokat, törpeméretű fákat is ültethetsz a kertedbe, és ha egy tavat is kialakítasz, akkor tavirózsával, halakkal és díszbékákkal is benépesítheted.

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!