A férfi, akiben tovább élt gonosz ikertestvére: mi igaz Edward Mordrake bizarr legendájából?

A férfi, akiben tovább élt gonosz ikertestvére: mi igaz Edward Mordrake bizarr legendájából?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A férfi, akiben tovább élt gonosz ikertestvére: mi igaz Edward Mordrake bizarr legendájából?

Az interneten időről időre szárnyra kap néhány bizarr, vagy hihetetlennek hangzó történet. A világháló csodája, hogy olyan információk is eljutnak hozzánk, amelyekről akár csak néhány évtizede még esélyünk sem lett volna hallani, ugyanakkor a minden alapot nélkülöző pletykák is gyorsabban terjednek. A minap egy olyan történetbe futottam bele, ami még az én sok mindhez hozzászokott idegrendszeremet is felborzolta. De vajon mi igaz Edward Mordrake és ördögi ikertestvérének legendájából?

A történet A sztori szerint Edward Mordrake egy 19. századi angol nemes ifjú volt, aki sötét titkot rejtegetve rejtőzött a nyilvánosság előtt. Ifjú felnőttként azonban mégis bevezették a társasági életbe, ahol sziporkázó humorával, éles eszével és tehetséges zongorajátékával azonnal mindenkit lenyűgözött.
Edwardnak azonban nem a kedves és művelt ifjú nemes képe volt az egyetlen arca, és ezt most szó szerint értem: a fiú tarkóján ki nem fejlődött ikertestvérének arca hozta rá a frászt mindenkire, aki Edward mögé került. Az elbeszélések szerint a második arc nem tudott beszélni, enni vagy inni, tudott azonban sírni és nevetni, vizslató szemeivel pedig kíváncsian követett mindenkit a teremben.
Hogy a történet még hátborzongatóbb legyen, a pletyka szerint bár az iker nem tudott beszélni, közös agytörzsükön keresztül Edward hallotta a gondolatait, ördögi testvére pedig éjszakánként nem hagyta aludni, gonosz dolgokat mondott neki, ami Edwardot lassan az őrületbe kergette. Hiába könyörgött orvosainak, a testvér arcának eltávolítását senki nem vállalta, Edward pedig végső elkeseredésében 23 évesen öngyilkosságot követett el. Egyes verziók szerint az orvosok ez után, kérésének megfelelően eltávolították róla ikertestvére arcát, hogy az legalább a sírban hagyhassa őt pihenni.
Mi lehet a valóság?
Bár Edward Mordrake alakja az angolszász kultúrában viszonylag jól ismert, több mondóka, játék és dal is született róla, semmilyen tudományos bizonyítékot nem találtam arra, hogy a fiú valaha is létezett volna. A kép, amit szinte minden leírás illusztrációként használ, egy tévés műsorból származik, ahol maszkmesterek készítették el Edward elképzelt második arcát.
Nem találtam pontos forrást sem Edward születésének, sem halálának időpontját illetően, ahogyan egyetlen forrás sem említi meg azt sem, hogy pontosan hol élt Anglián belül, pedig ha öngyilkosságot követett el, erről kellene, hogy legyen rendőrségi feljegyzés, és valószínűleg orvosi papírok is maradtak volna utána.
Edward legendája azonban úgy tűnik, inkább csak szájról szájra terjed – de lehet, hogy valaki minden alap nélkül találjon ki egy ennyire hátborzongató történetet?
Van, ami igaz lehet
Azt talán már soha nem tudjuk meg, létezett-e Edward Norton, és valóban olyan véget ért-e, mint ahogyan a legenda mondja, mindenesetre elképzelhető, hogy a történetnek van valóságalapja.
Bár nem gyakori, előfordul, hogy ikerterhességek során az egyik, domináns magzat körbenövi, bekebelezi a másik magzatot, az pedig parazitaként tovább fejlődik testvére testében. A legtöbbször ezek a terhességek vetéléssel végződnek, de előfordul, hogy az erősebb magzat életben marad és világra jön – testében elnyomott ikre parazitájával. Edward története tehát ugyan szokatlan, de nem teljesen elképzelhetetlen, bár nem jellemző, hogy az ikernek éppen az arca fejlődik ki, ráadásul hollywoodi horrorba illő módon pontosan testvére tarkóján. Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy az orvostudomány körülbelül 90, magzat a magzatban jellegű esetet jegyzett fel mindösszesen, így még nem sokat tudunk a betegség részleteiről.
Az már kevésbé valószínű, hogy a parazita ikertestvér, aki közös agyon osztozott Edwarddal, szemével követte volna az őt bámulókat, de ha a kétarcú Edward valóban létezett, nem csoda, ha az évek során ennyit hozzátettek a legendájához.
Szintén nehezen hihető az is, hogy a ki nem fejlett iker gondolatait Edward hallotta volna, az viszont nagyon is elképzelhető, hogy valamilyen pszichés betegsége volt, és saját gondolatait tulajdonította gonosz testvéréinek.
Bár Edward Mordrake létezésére bizonyíték talán soha nem lesz, a tábortűz mellett mesélt történetekben minden bizonnyal tovább fog élni, és bizonyítékként szolgál arra is, hogy fenntartással kezeljük az internetes furcsaságokat.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!