Különleges külföldi szokások

, 2012. június 17
Google+
Add a Startlaphoz
Szólj hozzá a cikkhez!
Nyomtatás
Horoszkóp hozzáadása a Facebook profilomhoz
Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

1 / 9 Bal kéz

Vannak olyan kultúrák (pl. Albánia, Indonézia), ahol a balkéz használata gorombasárnak számít, ezért ne nyújtsd ki nekik kézfogás gyanánt, illetve ne érj senkihez ezzel a kezeddel.

Vannak olyan vallásúak, például a hinduk, akik csakis higiéniás műveletekkor használják, ezért náluk se tanácsos balkezesnek lenni.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

2 / 9 Ne érintsd meg mások fejét

Igaz, már kezdik lazábbra venni, de a hagyományhű kínaiak nem érintik meg egymás, főleg a gyerekek fejét, mert szerintük ott lakozik a szellem.

Sőt, vannak olyan kultúrák, ahol a gyerekeket (persze, ha a sajátról van szó, az más) egyáltalán nem lehet megérinteni! Ez a nyugatiak számára érdekes lehet, mivel a kicsikkel gyakran közvetlenebbek vagyunk, mint a felnőttekkel.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

3 / 9 Érzelmek kimutatása

Szintén keleten találkozhatunk azzal a furcsa szokással, hogy mindig mosolyognak. Persze nem mindig azért, mert jó kedvűek, hanem mert náluk nem illik a környezetnek kimutatni a bánatukat, ezért mosolyognak.

Nem egy olyan esettel találkozni, - ami akár ellenszenvet is válthat ki a nyugatiakban-, hogy mosolyogva közlik a hozzájuk távolabb álló illetőkkel a halálhíreket.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

4 / 9 Zsebkendő

Vannak népek, ahol a zsebkendőt gusztustalannak tartják, ezért nem is nagyon használják (pl. a svédek) Inkább szipognak, de csak a legritkább esetben nyúlnak hozzá.

Szerintük nem higiénikus dolog a használat után zsebre dugni, így ha már kénytelenek egyet elővenni, azt utána rögtön el is dobják.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

5 / 9 Ajándék kinyitása

Ha egy kínainak ajándékot adsz, ne érezd sértésnek, ha nem nyitja ki előtted, mert az udvariatlanság lenne a részéről. Ők leginkább megvárják, hogy egyedül legyenek és akkor nézik meg, mit is kaptak.

Fontos, hogy Te is ugyanígy járj el, bármennyire is azt kívánja meg a hazai illemszabály, hogy az ajándékozó előtt nyisd ki. Bár amennyiben direkt kérik, akkor eltekinthetsz ettől a szabálytól.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

6 / 9 Szerencsétlen négyes szám

Egyes kelet-ázsiai országokban a négyes számtól egyenesen rettegnek, olyannyira, mint pár nyugati ország a 13-astól, ugyanis a négy és a halál bizonyos keleten használt nyelveken nagyban hasonlít egymásra.

Ezt pár országban, például Kínában, Japánban és Dél- Koreában odáig fajult, hogy nincs negyedik emeletük, ahogy négyes számú járat sem, sőt alacsonyabb összegért árulnak négyest tartalmazó mobilszámokat, és lakásokat.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

7 / 9 Férfiak kéz a kézben

Az arabok szeretik a testi kontaktusokat, ezért nem ritka, amikor egyneműek (főleg férfiak) kéz a kézben járkálnak. Ez persze semmiféle szexuális vonzódásra nem utal, csupán azt jelenti, hogy barátságosak egymáshoz és egyenrangú félként tekintenek a másikra.

Sőt, az se ritka, hogy csókkal üdvözlik egymást! Anno nagy visszhangot keltett az a kép, amikor ifj. George W. Bush kézen fogva járt Abdallah királlyal.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

8 / 9 Gusztustalan WC

Ha Indiában jársz, ne lepődj meg, hogy többen a szabadban végzik el a dolgukat, ugyanis a WC használatát nem tartják valami higiénikusnak, mivel nem akarnak olyan ülőkére ülni, amin előtte többen voltak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs náluk mellékhelyiség, csak kevesebbszer látogatnak el oda.  

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

9 / 9 Zavaró csönd

Vannak olyan országok, ahol, a csönd kifejezetten jó, de van, ahol zavaró. Ezért ha két ilyen kultúra találkozik, például egy-egy üzleti megbeszélésen, furcsállhatják egymás szokásait.

Például az amerikaiak hevesen tárgyalnak, érvelnek, győzködnek, a keletiek pedig inkább magukban gondolkoznak, és miután jutottak valamire, csak akkor szólalnak meg.

Hirdetés

Hozzászólások

Hírlevél ingyenes!

Ne maradj le a hét legérdekesebb témáiról!
Bien.hu facebook