Jógagyakorlatok a harmadik trimeszterben

, 2012. április 28
Google+
Add a Startlaphoz
Szólj hozzá a cikkhez!
Nyomtatás
Horoszkóp hozzáadása a Facebook profilomhoz
Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

1 / 6 Korábbi gyakorlatok

A terhesség utolsó harmadában már sok gyakorlatot nem ajánlatos, vagy egyszerűen már nem is tudjuk őket elvégezni, de a második trimeszterben végzett gyakorlatok közül megtarthatjuk például a pillangó és a hasi nyújtó pózt is, hiszen mindegyik segít a megterhelt izmaink ellazításában, és nagy segítséget nyújtanak majd a baba kihordásában.

Fontos azonban, hogy most ne végezzünk olyan gyakorlatot, amihez sokáig háton kell feküdnünk, mert a méh nyomhatja a verőeret.
Következő lap »
Vállkörzés egy karral

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

2 / 6 Vállkörzés egy karral

A vállkörzést először csak egy karral végezzük. A kézfejet tegyük az azonos oldali vállhoz, majd a könyökünkkel rajzoljunk köröket, így forgatva a vállakat. Próbáljuk fokozni a körzés sebességét és közben figyeljünk arra, hogy a kéz lehetőleg ne mozduljon el a vállakról.

Csináljunk 5-10 körzést mindegyik irányba, majd végezzük el a gyakorlatot a másik kezünkkel is. A gyakorlat rendszeres végzése segít a kar- és vállizmok frissen tartásában, elősegítik a megfelelő véráramlatot és enyhítik a hátfájást is.
Következő lap »
Vállkörzés mindkét karral

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

3 / 6 Vállkörzés mindkét karral

Az előző vállkörzést ismételjük meg mindkét karral egyszerre. Néhány kör után váltsunk irányt és próbáljuk a tempót is fokozni, amíg jól esik. Kezdjünk irányonként 3-4 körzéssel, majd néhány nap múlva próbáljunk meg 10-ig eljutni.

Mellkasunkat minél jobban tárjuk ki, amikor könyökünk hátul van, ezzel ugyanis javítjuk a tüdőnk kapacitását, megelőzzük a kellemetlen hátfájást és nem utolsó sorban előkészítjük az emlőmirigyek későbbi megfelelő működését is.

Következő lap »
Bokakörzés

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

4 / 6 Bokakörzés

A boka különösen nagy megerőltetésnek van kitéve az utolsó trimeszterben. A megnövekedett súly és a vizesedés is megterheli, ezért érdemes minden nap megtornásztatni. Üljünk le a földre és egyik lábunkat húzzuk fel és tegyük keresztbe a másikon úgy, hogy a lábfej és a boka ne legyen alátámasztva. Állva is megpróbálhatjuk, mondjuk a falnak dőlve.

Ha nem kényelmes, akkor széken ülve is végezhetjük a gyakorlatot: fogjuk meg a bokánkat és körözzünk vele mindegyik irányba. Ne erőltessük, de alaposan mozgassuk át, hogy ellazulhasson.
Következő lap »
Guggolás

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

5 / 6 Guggolás

A szülés előtti időszakban nagyon hasznos lehet, ha a guggoló gyakorlatot végezzük többször. Álljunk egy szék vagy bármi stabil tárgy mellé úgy, hogy térdeinket majd be tudjuk hajlítani. Fogódzkodjunk meg, majd guggoljunk le a szék mellé, míg kezeinkkel továbbra is kapaszkodunk a támlába.

Ez a gyakorlat segít kinyújtani a derekat, megmozgatja a vállakat és a medencét is elernyeszti kicsit. Ha neki tudunk dőlni valaminek, akkor akár egy nyugalmi pozíciót is elsajátíthatunk ezzel.
Következő lap »
Légzés

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

6 / 6 Légzés

A jógának nagyon fontos eleme a légzés, ami a kismamajógára is igaz. A gyakorlatok közben olyan légzőgyakorlatokat végezzünk, amelyek során nem kell visszatartani a levegőt, ez ugyanis akár rossz hatással is lehet a terhességre.

A legjobb, ha természetesen, folyamatosan lélegzünk a gyakorlatok alatt is. Érdekes összefüggés, hogy ha megtanuljuk tudatosan irányítani a légzést, akkor annak is csökkentjük az esélyét, hogy inkontinencia lépjen fel nálunk a szülés után.
Kapcsolódó:
7 fegyver a szülés utáni depresszió ellen

Hirdetés
Google+
Add a Startlaphoz
Szólj hozzá a cikkhez!
Nyomtatás
Horoszkóp hozzáadása a Facebook profilomhoz

Hozzászólások

Hírlevél ingyenes!

Ne maradj le a hét legérdekesebb témáiról!
Bien.hu facebook