Hazai parkok és kertek, amiket látni kell

, 2012. július 14
Google+
Add a Startlaphoz
Szólj hozzá a cikkhez!
Nyomtatás
Horoszkóp hozzáadása a Facebook profilomhoz
Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

1 / 7 Angolkert - Tata

Tatán épült az országban először angolkert. Az 1700 évek végén hozták létre az Eszterházyak, és azóta is szemet gyönyörködtető látványt nyújt. A parknak része a Cseke-tó is, amely egészen pontosan a közepén található. Ennek köszönhetően a talaj mindig kellően nedves, így az országban itt ültettek először szomorúfűzet, valamint sok vízkedvelő növényritkaságot is.

Ráadásul a tóban sok hal is úszkál, a környékbeli horgászok nem ki örömére. A parkban műromokat is építettek, mely egy leomlott templomot imitál, ezzel is fokozva a lélegzetelállító látványt.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

2 / 7 Rózsa Liget – Siófok

A romantikus séták klasszikus helyszíne lehet ez a kert, hiszen töménytelen mennyiségű rózsával büszkélkedik, ahogyan az a nevében is áll. Természetesen a tó partján terül el, és hogy nehogy rosszul legyünk a nagy melegben, óriási, és nem éppen fiatalkorú platánok nyújtanak árnyékot.

A parkban több érdekes szoborral is találkozhatunk, köztük a Balaton első átúszójáéval, Szekrényessy Kálmánéval.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

3 / 7 Helikon park – Keszthely

Azoknak, akik szeretik a szobrokat és a meghitt hangulatú helyeket biztosan nem fog csalódást okozni ez a terület sem. Nevét egy benne álló emlékműről, a Helikonról kapta. A görög mitológiában ez az épület adta a lakhelyét a múzsáknak, a művészetek istennőinek. 

Nem véletlen ez az épületválasztás, mivel a park jelentős irodalmi találkozóhely volt, megfordult itt Berzsenyi Dániel és Kisfaludy Sándor is, de ellátogatott ide a híres botanikus, Kitabel Pál is.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

4 / 7 Martonvásár park – Martonvásár

A településen található kastély 1775-ben épült barokk stílusban. A parkjában folyó és tó is helyet foglal, így már önmagában is kellemes látványt nyújt. A területet az 1800 években azonban erősen rendezték és átépítették, ám nem az akkoriban divatos örökzöldeket, hanem lombhullató fákat használtak.

Így itt olyan szépségekben lelhetjük örömünket, mint a tiszafa, az atlaszcédrus vagy a császárfa. A csaknem 100 hektáros parkot és a kastélyt belépővel lehet látogatni, ami azonban egyáltalán nem nagy összeg.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

5 / 7 Naphimnusz park – Mátraháza

Ha különleges utazáson szeretnénk részt venni, akkor látogassunk el a mátraházai Naphimnusz parkba. Ahhoz, hogy az élmény teljes legyen, érdemes magunkkal vinni Assisi Szent Ferenc azonos című költeményét, mivel az egész területet ennek a műnek 10 versszakára komponálták.

A kapuk, a kerámiák, a lépcsők mind – mind jelentéssel bírnak, így a verset csak lassan olvassuk, és közben figyeljük meg a környezetet is. Biztosan egyedülálló élményben lesz részünk.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

6 / 7 Festetics-kastély parkja – Keszthely

Az angol kertek egy másik iskolapéldája a keszthelyi Festetics-kastély parkja, melynek méretei eredetileg meghaladták a 40 ha-t. Napjainkra azonban az aprózódásnak és a terület fejlődésének következtében 8 ha-ra zsugorodott, ennek ellenére nem érdemes kihagyni.

Maga a kastély is szépen fel van újítva, ám a kert rejtegeti az igazi csodákat, köztük egy 400 éves mocsári tölgyet, valamint egy oroszlánokkal gazdagon díszített kutat is.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

7 / 7 Károlyi-kastély park – Füzérradvány

A park védett területén több olyan pont is van, ahonnan szétnézve a látvány lélegzetelállító. Éppen ezért érdemes bejárni az egész területet, még akkor is, ha ez nem kevesebb, mint 100 ha.

A séta folyamán semmiképp se hagyjuk ki a főbejárathoz vezető erdei és feketefenyő sort, mely a mai napig a park egyik legfontosabb és legszebb látványossága.

Hirdetés

Hozzászólások

Hírlevél ingyenes!

Ne maradj le a hét legérdekesebb témáiról!
Bien.hu facebook