4 pofonegyszerű, egészséges recept zabpehelyből – Ha unod a kását

Írta:

A zabpehely a legkülönbözőbb fogások értékes és finom összetevője lehet, helyettesítve a kevésbé egészséges finomított szénhidrátokat. Ha nem riadsz vissza a reform receptektől, próbáld ki a bevált, pofonegyszerű zabpelyhes receptjeinket!

Reform túrógombóc

A klasszikus túrógombóc receptet egy kicsit megvariálva pofonegyszerűen kaphatsz egy, az eredeti ízéhez nagyon hasonló, mégis tartalmas és egészséges fogást. Nincs más dolgod, mint a búzadarát finomszemű zabpehellyel helyettesíteni, így a gombóc összetevői tulajdonképpen az étkezésükre kínosan ügyelők szentháromságát tartalmazzák: túró, tojás, zabpehely.

Hozzávalók:

  • 200 g apró szemű zabpehely
  • 2 tojás
  • 500 g túró
  • egy csipet só

A prézlihez:

  • 100 g zabkorpa
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • fél dl víz

Recept:

A túrót villával nyomkodd szét, majd add hozzá a tojásokat, a zabpelyhet, és alaposan dolgozd össze. Ha ez megvan, tedd legalább fél órára a hűtőbe, hogy a zabpehely kellően megpuhuljon, majd vizes kézzel formálj gombócokat, és forrásban lévő, enyhén sós vízben addig főzd őket, míg a víz tetejére nem úsznak.

Közben készítsd el a prézlit: a kókuszzsíron pirítsd meg a zabkorpát, majd fokozatosan add hozzá a vizet. Ha kész van, forgasd bele a gombócokat. Ha édesíteni szeretnéd, miután kihűlt, keverj eritritet a prézlihez, tejföl helyett pedig használj natúr joghurtot.

Omlós bögrés keksz

A reggeli kávé kísérőjeként, vagy akár a gyerkőcnek uzsonnára is finom és egészséges rágcsálnivaló lehet.

Hozzávalók:

• 2 bögre apró szemű zabpehely  
• 1 bögre zabpehelyliszt
• 1 tojás
• másfél bögre tej (vagy növényi tej)
• egy csipet só
• édesítő ízlés szerint
• egy evőkanál kakaópor
• fél bögre reszelt alma

Recept:

Az összes hozzávalót keverd el egy tálban – ne lepődj meg, ha ragacsos, nyúlós masszát kapsz. A tepsit béleld ki sütőpapírral, és kanalazd rá a masszát, így kissé ovális formákat kapsz majd. Előmelegített sütőben süsd 200 fokon. Ha a szélei kezdenek pirulni, el is készült. Ha kicsit variálnád, tegyél bele más gyümölcsöt, csokidarabkákat vagy kókuszreszeléket, úgy is isteni finom lesz.

Spenót fasírt

Az alábbi receptet vegetáriánusok is bátran fogyaszthatják, de a spenótot mindenkinek ajánljuk magas vastartalma miatt.

Hozzávalók:

  • fél kg spenót (friss vagy mirelit)
  • 200 g apró szemű zabpehely
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 db tojás
  • só, bors ízlés szerint

Recept:

A spenótot főzd meg, turmixold össze, majd add hozzá a zabpelyhet. Hagyd egy fél órát állni, amíg a zabpehely megpuhul a spenótban lévő nedvességtől.

Ha letelt a fél óra, add hozzá a lereszelt hagymát és fokhagymát, a tojásokat és a fűszereket. Golyókat formálva olajban is kisütheted, akárcsak a hagyományos fasírtot, ám ha kalóriaszegényebb fogást szeretnél, olaj hozzáadása nélkül a sütőben, sütőpapír segítségével is elkészítheted.

Meggyszósz másképp

Ha valami könnyed, egészséges finomságra vágysz, amivel nem kell pepecselni, próbáld ki ezt a pofonegyszerű receptet.

Hozzávalók:

•  200 g meggy (friss vagy fagyasztott)

•  100 g apró szemű zabpehely

Recept:

Magozd ki a meggyet, majd egy kisebb lábosban tedd fel a tűzre. Kis lángon főzd, majd ha megpuhult, keverd hozzá a zabpelyhet is, és együtt főzd őket néhány percig. Várd meg, míg kihűl, és már kanalazhatod is!

Gyerekek számára is remek alternatíva lehet a bolti édességek helyett.